Buszując po parapetach...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Buszując po parapetach...

Post »

Witaj Renatko i ja zawitałam do twojego wątku,fajne roślinki, ale kociur ;:oj ,najfajniejszy.
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p
Od: 25 mar 2010, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W końcu działa mi wstawianie zdjęc więc pokaże paprotkę Duffy (ma również koło 3 lat), rozrosła się bardzo i zajmowała mi dość dużo miejsca na parapecie dlatego rozdzieliłam ją na dwie rośliny, jedna pójdzie w świat. Cięzko było rozerwać bryłę z korzeniami dlatego rozcięłam ją sekatorem mam nadzieję że korzenie odrosną bez żadnego uszczerbku na zdrowiu.
Obrazek Obrazek
Inna paprotka o której całkiem zapomniałam że ją mam to Zanokcica, w tamtym roku podjadały ją mszyce dlatego stare liście są w jaśniejsze plamki. Trochę czasu zajęło jej zaaklimatyzowanie się, potem przestały jej schnąć listki i teraz tylko wypuszcza nowe. Przy przesadzaniu wyrwałam dużo korzeni bo tak mocno siedziała w doniczce, przez przypadek - jak zacznie zdychać to może być problem. :roll:
Obrazek Obrazek
A to cissus, podcinam na wiosne i pózniej ze 2 czy 3 razy w okresie wegetacji. Jest na takiej okrągłej podporze, listki po zimie słabo jeszcze wybarwione, potrzebują słońca i świeżej ziemi. Ma chyba koło 4 lat.
3 lata temu wyglądał mniej więcej tak, a teraz...
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Renata :)...
Doniczkowce w przeglądzie...
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

A to szlumbergera, mam ja od jakichś 4 lat co roku ładnie kwitnie, kwiatki mają kolor taki malinowo-różowy. To odmiana stara nie ta którą można kupic teraz w sklepach, widać to po kształcie segmentów. Urosła na boki, wystaję poza parapet i jest narażona na potrącanie dlatego chyba obetnę boczne odgałęzienia, to wpłynie na rozkrzewienie? No i zrobię zaszczepki.

Obrazek Obrazek

Czekam na hojowe kwiatki ale one ciągle są zamknięte chociaż wyglądają już na dojrzałe od kilku dni. Czy taki koszyczek długo się utrzymuje na roślinie po otworzeniu?
Dahrecki
100p
100p
Od: 10 maja 2010, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renia, dzięki za porady - wąsy u paprotkek poobcinałam ;:145 , mlekiem podlałam.
Teraz będę czekać......
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Renatko bardzo podoba mi się kompozycja z trzykrotki i begonii w koszyczku ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Kama86
500p
500p
Od: 8 sty 2013, o 18:45

Post »

Wszystkie pokazywane przez ciebie roślinki sporo urosły, musisz się nimi świetnie opiekować ;:108
Zanokcica- jaka piękna i gęsta, tak samo cissus- olbrzym ;:215
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Cissus jak pięknie przyrósł ;:oj Świetny ;:333
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

elcia1974 Mam jeszcze jeden zielony koszyczek do zagospodarowania ale potrzebuje roślin które bedą miały kolor liści inny niż cały zielony, myśle o niedośpanie bo mam małe różowe szczepki i może fioletowy szczawik ale też dopiero rośnie.
Kama86 Specjalnie sie nimi nie opiekuje nie mam ich dużo i sa u mnie od dawna więc samo jakoś wychodzi że rosną... jedyny problem pojawia się wraz z przedziorkami, na ogół kwiatek jest do wyrzucenia... Tak mi padł jaśmin :(
agnieszka_ Mam jeszcze drugiego, pozostałe oddane... Tylko ze drugi jest na innej podpórce i trochę wyłysiał od doły, jest też większy...

Znalazłam zdjęcia z ubiegłego lata, nagarbia ładnie rosła i kwitła niestety w ziemie padła przez jakieś szkodniki nawet nie wiem jakie, zostawiałay takie czarne błyszczące "kupki" liście opadały. Nie dało się tego powstrzymać więc wziełam zdrowe szczepki które na szczęscie się przyjęły.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Uratowane zaszczepki, przycielam i już wyrastają nowe odgałęzienia...
Obrazek
Dora1964
500p
500p
Od: 21 sty 2010, o 13:55

Post »

Przepiękne paprotki ;:108
Kocurek ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Witaj po przerwie, Renatko :)
Jak zwykle piękne rośliny-wszystkie takie zadbane i dorodne-aż miło popatrzeć, zwłaszcza, że i ja lubię fotograficzne porównnania roślin.
Proszę podpowiedz co robić z Nagarbią-mam młodą roślinkę-ze szczepki i ładnie się rozrasta-czego potrzebuje do kwitnienia? Twoja jest bardzo ładna.
I podpowiedz jak opiekujesz się Zanokcicą? Ja moją mam od ok 4 lat i choć wypuszcza nowe liście to rośnie jakoś słabo a brzegi jej liści nie są aż tak bardzo pofałdowane. Proszę podpowiedz jak Ty dbasz o własną.
Piękny Cisus i Bluszcz-bardzo zaskakujące, jak bardzo się rozrosły w tak niedługim czasie.
Gratuluję pięknych roślin.
Gosiaczek33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2013, o 11:00

Post »

Przeglądam, wzdycham, a mąż gryzie paznokcie ;:14 . Śliczne kwiaty, ja dopiero zaczynam.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Paprotka piękna ;:167 A stefanek ;:167 ;:167 ;:131 Marzenie ;:131 ;:167
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

Gosiaczek33 pisze:Przeglądam, wzdycham, a mąż gryzie paznokcie ;:14 . Śliczne kwiaty, ja dopiero zaczynam.
Gosiaczek33 to czemu Twój mąż gryzie paznokcie ;:88 Zadowolony jest ,że Cię forum wciągnie ? Daj mu kosteczkę do obgryzania.... ;:306 Forum wciąga jak narkotyk :heja
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”