Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
Przyznaję,że w sezonie letnim jakoś lepiej się hortensje ukorzeniają.Te hodowle zimowe,to u mnie z ciekawości,a również jako sprawdzian jak mnie się uda takie ukorzenianie.Nie ukrywam,że guru była dla mnie Ewa,która w zeszłym roku miała piękne,ukorzenione rośliny.Z moich,chyba 10 ciu patyczków.wyrzuciłam 2,a pozostałe powsadzałam z oznakami korzonków/białe punkciki,które nie przyrastały/wsadziłam do doniczek.Na razie żyją,kilku nawet urosły większe listki.Więc to taka zimowa zabawa,ale skuteczniejsze jest to letnie rozmnażanie.Sadzonka zielna,pod słoik i rośnie.
Halina
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
Kiedy można już odkryć hortensję tą, która kwitnie na starych pędach.
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeszcze długo powinna być zakryta. Odkrywa się, jak już zupełnie ustąpią mrozy a i wtedy należałoby narzucać karton na noc, jeśli zapowiadane są przymrozki .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 sty 2013, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy jest szansa, że hortensja przetrwa zimę bez okrycia?
Bukietowa hortensja przetrwa zimę bez żadnego uszczerbku i zakwitnie ponieważ kwitnie na pędach jednorocznych , natomiast hortensja ogrodowa bez okrycia zimę przetrwa ale mało prawdopodobne aby zakwitła. teraz są dostępne hortensje ogrodowe ktore kwitną na jedno oraz dwuletnich pędach , Jednak czytając opinie na ich temat są bardzo przereklamowane
tutaj masz wszystko o hortensjach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=21332
tutaj masz wszystko o hortensjach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=21332
Pozdrawiam. Ewa
- babuszka1
- 50p
- Od: 1 lip 2011, o 13:28
Proszę o pomoc w uratowaniu hortensji drzewiastej!
Na jesieni posadziłam sadzonkę niefortunnie w złym miejscu ( za blisko dachu) i niestety spadający śnieg złamał główny pęd. Czy jest możliwość zrobienia z niego sadzonek i rozmnożenia jej? jeśli tak to w jakim okresie i jak to mam zrobić?? Proszę o pomoc i radę.
Na jesieni posadziłam sadzonkę niefortunnie w złym miejscu ( za blisko dachu) i niestety spadający śnieg złamał główny pęd. Czy jest możliwość zrobienia z niego sadzonek i rozmnożenia jej? jeśli tak to w jakim okresie i jak to mam zrobić?? Proszę o pomoc i radę.
-
Babuszko,korzeń pozostał i z niego hortensja odbije.Natomiast możesz wykorzystać ten ostatni przyrost i zagospodarować go, choćby do słoika z wodą, bo w innych warunkach to raczej się nie da.Jak masz drugi, to spróbuj do doniczki z ziemią.
Halina
- babuszka1
- 50p
Ten złamany główny pęd jest dość długi i ma liczne rozgałęzienia. Czy mogę go pociąć na kawałki i je jakoś próbować ukorzenić? Na jak długie odcinki pociąć? Słoik dać do ciepłego pomieszczenia i w słońcu czy raczej cień i chłodniej?? Przepraszam za takie pytania ale jestem początkującym ogrodnikiem i jeszcze nie ukorzeniałam hortensji...
-
Tylko te zeszłoroczne przyrosty do słoika z wodą.W tym wątku nasza Mewa-Ewa pokazuje jak rozmnażać z patyków.
Halina
- babuszka1
- 50p
Dziękuję za pomoc!! Jutro pojadę, pomacham łopatą odśnieżając i zobaczę co z nią... jak ja ostatnio oglądałam to pęd nie był całkiem oderwany ale trzymał się tylko na " skórce". Czy jest szansa na złączenie i zrośnięcie się tych kawałków czy nie ma co kombinować tylko pociąć na kawałki i do wody????
babuszko uważam że lepiej pociąć i wsadzić do ziemi przykryć butelką z jedną lub dwiema dziurkami ( Jeżeli masz daleko na działkę i nie jesteś w stanie wietrzyć sadzonek) Drzewiaste bardzo łatwo się ukorzeniają w ten sposób
Pozdrawiam. Ewa
Pozdrawiam. Ewa
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Ale ładnie Ci się ukorzeniły .
Ja kilka dni temu swoje podcięłam i stoją w wodzie.
Pączki się zielenią, ciekawe czy puszczą korzonki .
Ja kilka dni temu swoje podcięłam i stoją w wodzie.
Pączki się zielenią, ciekawe czy puszczą korzonki .