Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3
Dziś nieco aktualności
Zakwitły obie Phal. schilleriana. Dla przypomnienia - ta z prawej kwitnie u mnie czwarty raz, z lewej po raz pierwszy.
Żadna nie straciła ani jednego pąka, podczas, gdy hybrydy zrzucały je 'garściami'. Każda rośnie w innych warunkach.
Ta starsza w ciepłej i jasnej kuchni w akwarium, druga w chłodniejszym, ale równie jasnym pokoju na parapecie.
Tę drugą (powyżej) udało mi się wyprowadzić na prostą z takiego stanu jak widać obok. Bardzo cieszę się więc z jej kwitnienia.
Ciekawostką dla mnie jest, że obie 'schilleriany' mają odmienny 'rysunek' na liściach i jak widać nieco inne kwiaty.
Pączki zaczyna otwierać również miniaturka Dtps. Obok w pełni kwitnienia hybryda Phalaenopsis, którą dostałam do ratowania
w stanie skrajnego przesuszenia.
Storczyk odwdzięczył mi się dwunastoma kwiatami na dwóch pędach i nowym liściem.
Dla porównania płatki w żyłeczki (ale jakie różne...). Zielonkawy kwiat to już inny falenopsis, który zrzucił wiele pąków zostawiając tylko 2
Jako ciekawostkę pokażę maleńkie listeczki, które wyrosły z samych korzeni, pozostałych po matecznej roślinie Phalaenidium Braquestris.
Storczyk zrzucił wszystkie liście (zaczął obumierać) po wykarmieniu dorodnego basal keiki.
Myślałam, że roślinę mateczna wyrzucę, bo wszystkie liście kolejno odpadły, a tu taka niespodzianka:
I na koniec mój nowy zakup. Nie mogłam się oprzeć tylu pączkom. Ciekawe ile rozkwitnie, a ile zżółknie
Zawsze jednak można liczyć na kolejne kwitnienie
Zakwitły obie Phal. schilleriana. Dla przypomnienia - ta z prawej kwitnie u mnie czwarty raz, z lewej po raz pierwszy.
Żadna nie straciła ani jednego pąka, podczas, gdy hybrydy zrzucały je 'garściami'. Każda rośnie w innych warunkach.
Ta starsza w ciepłej i jasnej kuchni w akwarium, druga w chłodniejszym, ale równie jasnym pokoju na parapecie.
Tę drugą (powyżej) udało mi się wyprowadzić na prostą z takiego stanu jak widać obok. Bardzo cieszę się więc z jej kwitnienia.
Ciekawostką dla mnie jest, że obie 'schilleriany' mają odmienny 'rysunek' na liściach i jak widać nieco inne kwiaty.
Pączki zaczyna otwierać również miniaturka Dtps. Obok w pełni kwitnienia hybryda Phalaenopsis, którą dostałam do ratowania
w stanie skrajnego przesuszenia.
Storczyk odwdzięczył mi się dwunastoma kwiatami na dwóch pędach i nowym liściem.
Dla porównania płatki w żyłeczki (ale jakie różne...). Zielonkawy kwiat to już inny falenopsis, który zrzucił wiele pąków zostawiając tylko 2
Jako ciekawostkę pokażę maleńkie listeczki, które wyrosły z samych korzeni, pozostałych po matecznej roślinie Phalaenidium Braquestris.
Storczyk zrzucił wszystkie liście (zaczął obumierać) po wykarmieniu dorodnego basal keiki.
Myślałam, że roślinę mateczna wyrzucę, bo wszystkie liście kolejno odpadły, a tu taka niespodzianka:
I na koniec mój nowy zakup. Nie mogłam się oprzeć tylu pączkom. Ciekawe ile rozkwitnie, a ile zżółknie
Zawsze jednak można liczyć na kolejne kwitnienie
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Rewelacyjne kwitnienia schilleriana śliczne kwiatostany, gratuluję , ta ostatnia phalaenopsis ma rzeczywiście masę pąków , cudnie będzie wyglądać jak zakwitnie wszystkimi
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
same cudeńka śliczny ten nowy zakup
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
ślicznotki Ten ostatni zakup to chyba multiflora, prawda? Mam podobną, ale nie tak dorodną ;) Phal. schilleriana prześliczna, bardzo mi się podobają takie wiszące pędy, ale czy nie boisz się, że się złamią pod ciężarem kwiatów? Tzn. ten z prawej chyba podparłabym delikatnie Przepiękne storczyki, widać, że potrafisz o nie zadbać
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu świetnie Ci się udało wyprowadzić phal. schilleriana. Przepiękne kwitnienia. Tym bardziej, że nie zdecydowałaś się "poprawiać" podpórkami.
Same piękne kwitnienia u ciebie i brawa za uratowanie storczyka:).Taki widok bardzo cieszy;) .
Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze
Kolejne moje kwitnienia, może nie jakieś nadzwyczajne, ale dla mnie wszystkie bardzo radosne.
Phal. mannii, drugie kwitnienie. Obok drugi kwiat Psychopsis Butterfly
Katlejka 'Rojo', utworzyła 2 pędy po 3 kwiaty (ostatnio miała ich po ok.8 - 9), pewnie dlatego, że tworzyła równocześnie młody przyrost.
I w tonacji różowo -fioletowej pozostałe: Doritaenopsis otwiera kolejne pąki:
Phalaenopsis: wielokwiatowy i kwitnące keiki, które dostałam kiedyś od Sąsiadki. 2 słodkie kwiatuszki, którymi 'dzidziuś' mnie zaskoczył:
Kolejne moje kwitnienia, może nie jakieś nadzwyczajne, ale dla mnie wszystkie bardzo radosne.
Phal. mannii, drugie kwitnienie. Obok drugi kwiat Psychopsis Butterfly
Katlejka 'Rojo', utworzyła 2 pędy po 3 kwiaty (ostatnio miała ich po ok.8 - 9), pewnie dlatego, że tworzyła równocześnie młody przyrost.
I w tonacji różowo -fioletowej pozostałe: Doritaenopsis otwiera kolejne pąki:
Phalaenopsis: wielokwiatowy i kwitnące keiki, które dostałam kiedyś od Sąsiadki. 2 słodkie kwiatuszki, którymi 'dzidziuś' mnie zaskoczył:
Pozdrawiam, Joanna
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Dzidziusie piękne i Phalaenopsis wielokwiatowy także zdecydowanie moje najulubieńsze kolorki, takie delikatne Cudnie!
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Asiu,ale dawno u Ciebie nie pisałam
Cofnęłam się aż do Mediocalcar Decoratum i pierwsza myśl: "muszę Ci koniecznie napisać, że zostałam jego wielką fanką-cuuudne maleństwo!", a zaraz potem druga: "chwila chwila, jak to nie masz żadnego żółtego storczyka?!"
[Kwitnie jeszcze? Byłby idealny na stół wielkanocny ]
Poza tym, stwierdzam, że wiele innych storczyków, które pokazujesz, wykazuje przebłyski żółtego koloru, nawet cattleya rojo (kto by pomyślał!)
Masz też pięknego pomarańczowego storczyka (ten odratowany z przesuszenia). No i jakie kwitnienia ostatnio pokazujesz (patrz pomarańczowy i ten dzisiejszy biało-różowy)!
O schillerianach już nie wspomnę; pięknie sobie z nimi poradziłaś. Już widzę te kwitnienia za parę lat...
Cofnęłam się aż do Mediocalcar Decoratum i pierwsza myśl: "muszę Ci koniecznie napisać, że zostałam jego wielką fanką-cuuudne maleństwo!", a zaraz potem druga: "chwila chwila, jak to nie masz żadnego żółtego storczyka?!"
[Kwitnie jeszcze? Byłby idealny na stół wielkanocny ]
Poza tym, stwierdzam, że wiele innych storczyków, które pokazujesz, wykazuje przebłyski żółtego koloru, nawet cattleya rojo (kto by pomyślał!)
Masz też pięknego pomarańczowego storczyka (ten odratowany z przesuszenia). No i jakie kwitnienia ostatnio pokazujesz (patrz pomarańczowy i ten dzisiejszy biało-różowy)!
O schillerianach już nie wspomnę; pięknie sobie z nimi poradziłaś. Już widzę te kwitnienia za parę lat...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- anabell
- 200p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Kontakt:
Piękny ten Psychopsis Butterfly cała reszta też super ; moja phal. manii też powoli szykuje się do kwitnienia
- sylwia84
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2013, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu pochwal się kochana nowościami
"Pielęgnuj swoje marzenia. Trzymaj się swoich ideałów. Maszeruj śmiało według muzyki, którą tylko ty słyszysz. Wielkie biografie powstają z ruchu do przodu, a nie oglądania się do tyłu. " Coelho
Witam (jeszcze) świątecznie Bardzo mi miło, że zaglądacie do mnie
W świątecznych kolorkach zakwitła Lycaste aromatica -
(po raz czwarty u mnie - po zimowym okresie spoczynku, pokazuje kwiaty regularnie raz w roku na wiosnę)
Pięknie pachnie cynamonem
Kolejne kwiatuszki otwiera Phal. mannii
Sylwio, nowości już zaliczyły sesję fotograficzną. Jutro wstawię fotki
Agnieszko, żółciutki Mediocalcar Decoratum kwitł w styczniu i zdążył przekwitnąć.
Myślałam, że poczekam teraz kolejny rok na kwiaty, a tu wczoraj zauważyłam nowe pączki
W świątecznych kolorkach zakwitła Lycaste aromatica -
(po raz czwarty u mnie - po zimowym okresie spoczynku, pokazuje kwiaty regularnie raz w roku na wiosnę)
Pięknie pachnie cynamonem
Kolejne kwiatuszki otwiera Phal. mannii
Sylwio, nowości już zaliczyły sesję fotograficzną. Jutro wstawię fotki
Agnieszko, żółciutki Mediocalcar Decoratum kwitł w styczniu i zdążył przekwitnąć.
Myślałam, że poczekam teraz kolejny rok na kwiaty, a tu wczoraj zauważyłam nowe pączki
Pozdrawiam, Joanna
Sylwio, oto obiecane zdjęcia nowości
Mam je dzięki uprzejmości i zaufaniu Pawła - sibeliusa (zapytał o ewnt. marzenia z Wystawy Drezdeńskiej, wyszukał je i wyłożył za mnie pieniążki)
oraz dzięki Sylwii, bo zboczyła z trasy, bym mogła w Gliwicach moje storczyki odebrać...
Liczyłam na to, że uda się znaleźć jedną, góra dwie z trzech podanych, a mam wszystkie
Oto Slc. Little Hazel 'M'.
Beatko - bee, kupiłam ją, bo zachwyciła mnie u Ciebie w wątku
Dendrobium harveyanum
Dendrobium laevifolium x bracteosum
To moje spełnione marzenia Dziękuję jeszcze raz baaaardzo
Mam je dzięki uprzejmości i zaufaniu Pawła - sibeliusa (zapytał o ewnt. marzenia z Wystawy Drezdeńskiej, wyszukał je i wyłożył za mnie pieniążki)
oraz dzięki Sylwii, bo zboczyła z trasy, bym mogła w Gliwicach moje storczyki odebrać...
Liczyłam na to, że uda się znaleźć jedną, góra dwie z trzech podanych, a mam wszystkie
Oto Slc. Little Hazel 'M'.
Beatko - bee, kupiłam ją, bo zachwyciła mnie u Ciebie w wątku
Dendrobium harveyanum
Dendrobium laevifolium x bracteosum
To moje spełnione marzenia Dziękuję jeszcze raz baaaardzo
Pozdrawiam, Joanna