Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Post »

Kochane, wióry rogowe to wspaniały, naturalny nawóz dla roślin, szczególnie dla róż. Należy wiosną sypnąć garść wiórów pod każdą różę i wymieszać z ziemią. Można oczywiście nawozić też i inne rośliny :D Wióry nie działają szybko jak nawozy chemiczne, bo rozkładają się powoli, dostarczając roślinie systematycznie, w ciągu całego sezonu, niezbędnych składników pokarmowych. A więc nie można liczyć na szybki efekt, jednak są dla róż doskonałe i angielscy ogrodnicy są ich dużymi zwolennikami.
W Lidlu są w foliowych workach, które po 4 sztuki leżą w kartonach, u mnie obok pudełek z nawozem do róż.
Bardzo polecam, kupuję je kolejny sezon, choć nie są najtańsze. Oczywiście oprócz wiórów można zastosować dodatkowo inne nawozy czy obornik.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Ja wióry rogowe kupiłam i róże w Lidlu też. Za to nie było bukszpaników...a może są dopiero w tym tygodniu? Ale najwcześniej dopiero w piątek mogę pojechać...
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dziewczyny, ja stosowałam wióry w zeszłym roku. Podsypałam sporą garść pod każdą różę, ale trudno ocenić efekty, bo moje róże i tak mnie nie zachwycają. Nie wiem, jak rosłyby bez wiórów. No cóż, nie zaszkodzi podsypać. Tak jak pisze Mufka, nie można od razu liczyć na efekt. Zresztą wszystkie róże są u mnie młode, a więc też nie mogę ocenić ich kondycji.
MNie raczej chodzi głównie o to, aby coś zrobić z moim piaskiem, żeby zatrzymywał wilgoć. Zwożę gilnę, skąd się da. Kupiłam żwirek, kupiłam hydrożel. Leżą te wszystkie worki i tylko na razie dużo miejsca zamują.
W moim Lidlu wiórów i nawozów zatrzęsienie. Nawet nikt się nimi specjalnie nie interesuje. Tak jest co roku.
Zupełnie odwrotnie niż u ciebie Pacynko. Iwona, AgaNet, możecie spróbować tych wiórów, głównie do róż, bo na inne rośliny to moim zdaniem szkoda kasy.
Oprócz bukszpanów były w LIdlu też sadzonki białej petunii i już miałam je w koszyku, ale doszłam do wniosku, że na razie i tak nie mam z nimi co robić. Były też drobne różowe begonie, czerwone niecierpki i aksamitki - wszystko w wielodoniczkach. Gdyby pogoda była normalna, może bym coś jeszcze kupiła. Można by było czasem wystawiać na dwór. Ale w tej sytuacji to bez sensu. Nie wiem jak długo pociągnęłyby te rośliny w domu :( Bukszpany to co innego, mogą sobie postać. Gajowa, nie wiem, czy u ciebie będą, bo z tego, co widać, dostawy nie są równomierne i że tak powiem "sprawiedliwe" Jednym rejonom rzucają róże, a innym nawozy do nich :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Wando, podzielam niemoc niestety. Nie chce mi się pisać a ostatnio nawet czytać bo mnie diabli biorą jak patrzę na zdjęcia a potem za okno. Fotki już nie poprawiają nastroju ale budzą dziką irytację, zwłaszcza jak porównam, co robiłam w zeszłym roku.
Na pocieszenie posadziłam już niemal wszystkie lilie jakie mi przysłali. Oczywiście do donic. Muszę jeszcze dokupić donic i kwaśnej ziemi. Wczoraj w OBI też kupiłam bukszpany takie 20-25 cm po 6,99. Była promocja bo wcześniej były droższe.
Były też takie sześciopaki jak w Lidlu przecenione z 24 na 20 z jakimiś ogonkami. Możesz napisać ile Ty płaciłaś za te lidlowe? Mam ochotę jeszcze dokupić.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Joluś, moje kosztowały 21 złotych i jest ich sześć. Wychodzi po 3,50 za sztukę. Mają po 10 centymetrów wysokości.
Nie jest to żadna rewelacyjna okazja, bo potem w sezonie można kupić i po 2,50 zł.
Te są sprowadzone z Holandii i są bardzo gęściutkie, co dobrze rokuje na przyszłość. Kupiłam je w dużej mierze właśnie z powodu tej irytacji, o której piszesz. mam je teraz i patrzę sobie na nie, bo są zieloniutkie i ładnie będą wyglądać na święta, jak się je czymś przybierze.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Zupełnie odwrotnie niż u ciebie Pacynko. Iwona, AgaNet, możecie spróbować tych wiórów, głównie do róż, bo na inne rośliny to moim zdaniem szkoda kasy.
Wandziu , trochę nieładnie . ;:185 O jedno ''dzieciowino'' dbasz nadopiekuńczo , a reszta co :?: :?: To tylko żart , ja też tak robię. Niektóre rośliny na kamieniu czy piasku rosną , róże nie . Choć u mnie nie na pierwszym miejscu , najwięcej uwagi im poświęcam. Wymagają tego. ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dzięki, więc cena podobna. Może nawet i dostawca ten sam :lol: Dają najpierw wyższą cenę a potem obniżają do właściwego poziomu że niby to takie tanie ;:306
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Myślałam, że tylko mnie dopadła niemoc, a tu okazuje się, że nie tylko mnie wykańcza przedłużająca się zima.
Na forum wpadam na krótko, bo gdzie nie wejdę tam narzekania na zimę, a to mnie jeszcze bardziej dołuje.
Dzisiaj nareszcie coś ruszyło w przyrodzie. Słońce świeci od rana, rozpuszczając niechciany śnieg ;:3
Od razu inaczej funkcjonuję, bo jest nadzieja, że ścierkę do kurzy zamienię na grabie :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

heliofitka pisze: Dzisiaj nareszcie coś ruszyło w przyrodzie. Słońce świeci od rana, rozpuszczając niechciany śnieg ;:3
Lepiej niech ten śnieg zostanie jeszcze kilka dni. Patrząc na zapowiedzi -15* w sobotę. Zawsze trochę zabezpiecza.
Wandziu, jak duże wyrosną te bukszpany :?: Też je oglądałam.
Do dekoracji wolę używać borówki.
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandeczko, muszę skoczyć do lidla i zobaczyć czy mają te wióry. Jak byłam ostatnio, to widzialam tylko różne nawozy i do róż i do rh i ziemie i kore, ale jakoś te wióry mi w oczy nie wpadły. Nie bardzo wiem jak to się po angielsku nazywa, wiec pewnie nie wiem na co patrzeć ;:124
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja dzień z komputerem zaczynam od włączania prognozy długoterminowej, to już jakaś mania się zrobiła. Zapowiadają od soboty do środy po -12 st. i w dzień też mróz. Potem dopiero ma się stopniowo, ale to bardzo stopniowo ocieplać i od 2 kwietnia nie powinno być już mrozu :tan . Ale czy tak będzie :?: - jakiś pesymizm mnie dopada. Roślinki z kapersów przesadzam w doniczki, bo mogą zgnić.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ja sypię trochę tych wiórów rogowych do każdego doła, podczas sadzenia róży, czy innych tzw. 'żarłocznych' roślin, np. hortensji, klematisów, budleji, bylin. Czas rozkładu tych wiórów wynosi ok. 3 lat, więc przez ten czas roślinki mają zapewnione dobre jedzonko :wink: . Myślę, że razem z obornikiem, dokładanym każdej wiosny do ziemi, stanowią wystarczający zapas składników odżywczych - można jeszcze ew. użyć trochę azofoski na wiosnę.
A tak a propos azofoski, to po raz pierwszy widziałam w L. Merlin ten nawóz w płynie ... :shock: . Mam zamiar kupić i zastosować na niektóre leniwce ... ;:65 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

W Biedronie dzisiaj też widziałam takie spore bukszpaniki po 6,99, thuje szmaragd a nawet drzewka owocowe ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Potwierdzam! Drzewka owocowe niedrogie i sama się skusiłam. A jakie macie doświadczenie z bylinami w tych torfach? Tej cenie także trudno się oprzeć, ale poprzednie mi jakoś nie rosły (przywrotnik).
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Mogę odpowiedzieć, jak było u mnie. Sama miernota w środku.
Wszystko dosłownie mi padło w tamtym roku.... ;:222
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”