Truskawkki cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.2

Post »

:wit Przeglądając ten wątek, który śledzi żona chcę się podzielić moim doświadczeniem z frontu walki z kretami. Właściwie sprawdziłem wszystkie sposoby jakie były dostępne. a więc były butelki PET na prętach, metalowe puszki, kupne odstraszacze i te elektroniczne także, trutki oraz kupne substancje zapachowe przeciwko kretom. Chciałem krety utopić wlewając w ich korytarze przez kilka godzin wodę oraz zatruć kierując spaliny z ciągnika w ich korytarze. Efekty były bardzo mizerne. W końcu jednak znalazłem na nie sposób i to bardzo ekologiczny a więc nie niszczący samego kreta. W sklepie ogrodniczym namówił mnie sprzedawca na pułapkę na krety, która wygląda jak niżej. Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Taką pułapkę należy dokładnie umieścić w korytarzu, który kret przebiega kilka razy dziennie w poszukiwaniu pożywienia i sprawdzać jej zawartość co około 8 godzin. Dłużej kret żywy nie wytrzyma. Tak odłowione krety są wynoszone za pobliskie tory kolejowe ograniczone dwoma rowami odwadniającymi, które są nie do przebycia dla kreta. Na załączonym zdjęciu pokazałem dwa rodzaje pułapek z których czarny to jakieś nieporozumienie. Ta rurka zakończona uchylnym zamknięciem otwieranym tylko do wewnątrz nie może mieć mniej niż 25 cm. Jeżeli jest krótsza, to zamknięcie prawdopodobnie tylko kreta łaskocze po plecach i kret ma ubaw z firmy ........., która taki produkt dostarcza do sklepów ogrodniczych. I tak ta siwa pułapka ma na swoim koncie około 40 odłowionych kretów, natomiast czarna ani jednego, chociaż zawsze są ślady obecności w niej kreta. Jednak i przy tej metodzie jest potrzebna znajomość zwyczajów kreta, które to umiejętności są do nabycia tym bardziej, że to w końcu prawdziwe polowanie a taką żyłkę każdy z nas posiada. Życząc udanego polowania już na wiosnę, pozdrawiam wszystkich. :heja
rianoks
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 18:30

Post »

a ja już sie cieszyłem że bendę mógł przykrywać włókniną a tu d*a :( Zamiast wiosny mamy prawdziwą zime :roll:
ehh ta ortografia
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

:heja Ale tą, szkoda włókniną przykrywać, chociaż kto wie.
noontaak
200p
200p
Od: 16 lis 2012, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam. I ja się wpisuję w wątek, żeby nie zgubić. W tym roku mam zamiar kupić i posadzić truskawki.
Może znacie jakąś firmę która sprzedaję?
Kamil :)
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Podjedz sobie we wrześniu na zjazdową. Pogadaj z hurtowymi handlarzami truskawek całorocznych. Sprzedadzą Ci sadzonki tanio i dobre.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
rekawa
50p
50p
Od: 13 cze 2012, o 12:30

Post »

A co myślicie oodmianie Albion. Czy ona przemarza w gruncie zimą? Jeżeli tak,to może możecie mi polecić odmianę baaaaardzo dłłłłłłłłługo owocującą. Mam miejsce tylko na kilka krzaczków.
Awatar użytkownika
rekawa
50p
50p

Post »

Odświeżam wątek. Może ktoś udzieli mi odpowiedzi?Proszę :wit
rianoks
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 18:30

Post »

Ja ci nie pomoge ponieważ nie znam tej odmiany.
ehh ta ortografia
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rekawa !

Albiona posadziłem we wrześniu 2011. Tamtą zimę przeżył bez problemu. Tę, zobaczymy po zejściu śniegów.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
rekawa
50p
50p

Post »

A okrywałwś go na zimę? Faktycznie powtarza owocowanie?Gdyby to była prawda moje dzieci nosiłyby mnie na rękach.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie okrywałem. Ma sam sobie radzić i już. W tym roku, w czasie mrozów, było dużo śniegu, więc problemów być nie powinno.
Powtarzający. W listopadzie były jeszcze kwiaty.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
rekawa
50p
50p

Post »

Bardzo dziękuję za informacje. ;:3 Będę zadobywać sadzonki.
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Witam,gdzie można zdobyć sadzonki truskawek powtarzających,u mnie nigdzie nie ma.Pozdrawiam. :wit
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”