Mały sucholubny zbiorek II - sokolica
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mały sucholubny zbiorek II - sokolica
Dziś pierwszy dzień wiosny. Na zewnątrz szaro, buro i leje. Ale obiecałam sobie (i nie tylko), że kolejną część otworzę na wiosnę, co niniejszym czynię. Pierwsza część znajduję się tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=45825
Przede wszystkim dziękuję, że byliście ze mną przez ostatnie prawie dwa lata. Dzięki za wsparcie, doping, rady, komplementy. Mam nadzieję, że w kolejnej części także będzie to możliwe
Wstęp raczej mało spektakularny, bez kwiecia, bez wspominek, bez pozasezonowych zakupów nowości. Więc szału nie ma. Jednak i do mnie w końcu wiosna zaczęła pukać:
Na G. baldianum naliczyłam 11 zalążkow pąków Dodam, że to mój ubiegłoroczny rekordzista w ich zasuszaniu: na siedem czy osiem w ciągu całego sezonu, zasuszył wszystkie Kiedy w końcu wiosna się zadomowi, na pewno będę na bieżąco relacjonować postępy na moich parapetach.
Tymczasem skrót tego, co będzie można u mnie oglądać:
Jak widać rośliny zimowanie zniosły dobrze, na chwilę obecną nie wydaje mi się, aby zanosiło się na jakiekolwiek straty.
Szkodników nie odnotowano, grzybków nie odnotowano, poważnego odwodnienia nie odnotowano
Przerywnikiem od kaktusów będzie moja nowa czyli hoye. Wprawdzie u mnie prawie same przedszkolaki, żeby nie powiedzieć niemowlaki, ale na prośbę kilku osób od czasu do czasu jakiegoś badyla pokaże. Dziś wybrałam jedne z moich ulubionych:
hoja globulosa - jak dla mnie bezproblemowa, a z tych "nerwowych" najbardziej chętna do współpracy. Tę mam od sadzonki dwulistkowej. Cały wzrost to zimowy przyrost.
hoja erythrostemma Sukhirin Narathiwat - ukorzeniona w grudniu sadzonka jednoliścienna. Uwielbiam jej rysunek na listkach.
hoja viola - moja absolutna faworytka. Tradycyjnie ukorzeniona w grudniu (dwa listki), niedawno podjęła wzrost i produkuje kolejne listki.
To by było na tyle, następne zdjęcia za miesiąc
Przede wszystkim dziękuję, że byliście ze mną przez ostatnie prawie dwa lata. Dzięki za wsparcie, doping, rady, komplementy. Mam nadzieję, że w kolejnej części także będzie to możliwe
Wstęp raczej mało spektakularny, bez kwiecia, bez wspominek, bez pozasezonowych zakupów nowości. Więc szału nie ma. Jednak i do mnie w końcu wiosna zaczęła pukać:
Na G. baldianum naliczyłam 11 zalążkow pąków Dodam, że to mój ubiegłoroczny rekordzista w ich zasuszaniu: na siedem czy osiem w ciągu całego sezonu, zasuszył wszystkie Kiedy w końcu wiosna się zadomowi, na pewno będę na bieżąco relacjonować postępy na moich parapetach.
Tymczasem skrót tego, co będzie można u mnie oglądać:
Jak widać rośliny zimowanie zniosły dobrze, na chwilę obecną nie wydaje mi się, aby zanosiło się na jakiekolwiek straty.
Szkodników nie odnotowano, grzybków nie odnotowano, poważnego odwodnienia nie odnotowano
Przerywnikiem od kaktusów będzie moja nowa czyli hoye. Wprawdzie u mnie prawie same przedszkolaki, żeby nie powiedzieć niemowlaki, ale na prośbę kilku osób od czasu do czasu jakiegoś badyla pokaże. Dziś wybrałam jedne z moich ulubionych:
hoja globulosa - jak dla mnie bezproblemowa, a z tych "nerwowych" najbardziej chętna do współpracy. Tę mam od sadzonki dwulistkowej. Cały wzrost to zimowy przyrost.
hoja erythrostemma Sukhirin Narathiwat - ukorzeniona w grudniu sadzonka jednoliścienna. Uwielbiam jej rysunek na listkach.
hoja viola - moja absolutna faworytka. Tradycyjnie ukorzeniona w grudniu (dwa listki), niedawno podjęła wzrost i produkuje kolejne listki.
To by było na tyle, następne zdjęcia za miesiąc
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Mały sucholubny zbiorek II
Śliczne i czyściutkie. Tęskniłam za nimi całą zimę!
M. nivosa przepiękna Z gymno trudno wybrać te naj, bo na każdym zdjęciu się coś znajdzie a na nazwach się nie znam.
M. nivosa przepiękna Z gymno trudno wybrać te naj, bo na każdym zdjęciu się coś znajdzie a na nazwach się nie znam.
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Magdo za zbiorówkę najeżonych osobników
Kobieto gdzie tu szału nie ma
Jak dla mnie piękny początek
O hoyach wiem niewiele więc ciężko mi się wypowiedzieć ale życzę powodzenia w uprawie
Kobieto gdzie tu szału nie ma
Jak dla mnie piękny początek
O hoyach wiem niewiele więc ciężko mi się wypowiedzieć ale życzę powodzenia w uprawie
- LUKASxd
- 500p
- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Cieszę się, że założyłaś drugą część
Tak czekałem i czekałem, aż się w końcu doczekałem
Gymno jak zwykle wygląda u ciebie super
Pozdrawiam
Tak czekałem i czekałem, aż się w końcu doczekałem
Gymno jak zwykle wygląda u ciebie super
Pozdrawiam
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny początek nowego wątku. Jestem pod dużym wrażeniem.
Nie musi być przecież aż tak bajecznie kolorowo aby było ciekawie i ładnie. Na kwiatuszki przyjdzie czas.
Teraz będę śledził wątkek z dwu powodów. Bo i gymnokalicja masz bardzo ciekawe i hoje suuuper! Już się cieszę na okoliczność nowych fotek (kwitnących) kaktusów i przyrostów (oraz kwiatów) na hojach.
Dobrze, że już jesteś z nami.
Nie musi być przecież aż tak bajecznie kolorowo aby było ciekawie i ładnie. Na kwiatuszki przyjdzie czas.
Teraz będę śledził wątkek z dwu powodów. Bo i gymnokalicja masz bardzo ciekawe i hoje suuuper! Już się cieszę na okoliczność nowych fotek (kwitnących) kaktusów i przyrostów (oraz kwiatów) na hojach.
Dobrze, że już jesteś z nami.
- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Bardzo ładne okazy
Szczególnie podobają mi się gymno, więc będę zaglądał, aby podejrzeć jak kwitną.
No i oby już ta wiosna była... nie tylko w kalendarzu
Szczególnie podobają mi się gymno, więc będę zaglądał, aby podejrzeć jak kwitną.
No i oby już ta wiosna była... nie tylko w kalendarzu
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
A to nie paskudny wełnowiec tam w środeczku tego pierwszego zdjęcia?
PozdRower i czekam na kwiatki
PozdRower i czekam na kwiatki
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
hoja globulosa - piękna roślinka, listki ma jak polakierowane i "wyglancowane" na wysoki połysk, pozostałe rośliny godne początku drugiej odsłony wątku .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Melduję się w 2 części kaktusiki zdrowiutkie, widać, że przygotowane na wiosnę tyle że jej na razie nie ma. Hojki ładniutkie, może będziesz miała więcej szczęścia ode mnie moje. za nic nie chcą kwitnąć
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Nooo w końcu mamy część drugą wątku Wpisuję się na listę odwiedzających Po zbiorówkach widać, że będzie po co tu wpadać
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
No właśnie, wszyscy chcą kwiatkówtruskafka85 pisze:PozdRower i czekam na kwiatki
A do tych daleka droga. Tak się wahałam, czy się otwierać już, czy czekać dłużej. Tym bardziej, że nie chciałam wklejać kolejny raz wspominek z minionych sezonów. Ale jakoś tak bez swojego ogródka dziwnie.
Asiu, to nie wełnowiec, to paproch Pod kątem robaków sprawdzony był każdy z osobna. Zajęło mi to dużo czasu, ale stwierdzam, że Bi58 działa
U mnie jak zawsze - odkurzone A nivosa wygląda jak pokurcz. Ubyło jej przez zimę chyba kilka cm w talii. Wielce prawdopodobne, że w tym roku pojedzie w świat Znaczy się do Międzyrzeca Podl.theoria_ pisze: Śliczne i czyściutkie. Tęskniłam za nimi całą zimę!
M. nivosa przepiękna
Marto szału nie ma, bo nie ma kwiatów. Wszyscy zaczynają od kwiatów. Jakbym przemyślała sprawę, to może nawtykałabym jakiś suszków i już byłoby kolorowo.
Łukasz, jeszcze tych gymno będziesz miał dość
Henryku ja cały czas byłam z Wami, tylko teraz mam w końcu swoją przystań (no i Paula może marudzić: pokaż zdjęcia, pokaż zdjęcia...). Od czasu zależy, jak bardzo będę się udzielać. Raz mam go więcej, a raz wcale.
Kwiatków hoi chciałabym sama doczekać. Całą zimę kilka pączkowało, ale żaden się nie utrzymał. Teraz słońca wcale nie ma więcej.
BigDonn zapraszam. U mnie gymnokalicja królują, więc do znudzenia będę pokazywać
Mieczysławie ona właśnie taka wyglancowana jest Błyszczy się jak nie powiem co. Bez żadnych ku temu zabiegów z mojej strony.
Aga powiem nieskromnie - chciałabym. Sporo osób mnie straszyło, że one trudne w uprawie, czego na razie nie zauważyłam. Nie licząc grudniowego ukorzeniania.
Mateusz obyś był dobrym prorokiem. Ubiegły sezon do obfitych w kwiaty nie należał.
Nikt nie pochwalił mistrza drugiego planu: fioletowego osiołka
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
ufff [odetchnęła z ulgą] to o paprochu vel wełnowcu :P
Fajnego masz geometrizansa, jak mu kiedyś jakaś kulka przypadkowo odpadnie pamiętaj o mnie
Może to dobrze, że bez kwiatków na rozpoczęcie ... napięcie będzie rosło jak u Hitchcock'a.
Fajnego masz geometrizansa, jak mu kiedyś jakaś kulka przypadkowo odpadnie pamiętaj o mnie
Może to dobrze, że bez kwiatków na rozpoczęcie ... napięcie będzie rosło jak u Hitchcock'a.
Kochana, jak się cieszę,że otworzyłaś nowy wątek!
I jakie piękności! Zgadzam się z Henrykiem, pokazałaś wszystko co najlepsze...Gymnocalycium i Hoye!
Obłędne rośliny!
Tutaj z pewnością mnie nie zabraknie!
I jakie piękności! Zgadzam się z Henrykiem, pokazałaś wszystko co najlepsze...Gymnocalycium i Hoye!
Obłędne rośliny!
Tutaj z pewnością mnie nie zabraknie!