Ogródek Robaczka cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 7

Post »

Kasiu,ja ogladałam prognoze w necie na swoje miasto i po niedzieli ma byc jeszcze - 16,a wciągu dnia do + 9,więc to jest chore.Pamietam jak za swojego dzieciństwa czekałam na pierwszy dzień wiosny,zeby w podkolanówki sie ubrać,a teraz niepotrzebnie juz kozuch schowałam.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kasiu a czy te kilkanaście stopni to już chłodek czy za ciepło dla tych róż w domu żeby nie ruszyły z wegetacją? Pewnie raczej za ciepło bo wcześniej sadzona nn ma już kilkunastocentymetrowe nowe pędy.
Jak będę przesadzać z całą bryłą korzeniową w ziemi to chyba nie zauważą przesadzenia? Dlaczego miałoby je to spowolnić? Do donic wsadziłam folię żeby przenieść w całości i potem tylko tę folię wysunąć z dołków. Chodzi mi o to żeby już nie maltretować im korzeni.
Popraw mnie jeżeli się mylę bo ja zielona w różach :oops:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochani, odpowiem wszystkim wieczorem, teraz jestem w pracy i mam urwanie głowy ;:219
Danusiu , ta róża to Pomponella :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chodzę i szukam po forum optymistycznych widoków, wiem że u Ciebie na pewno znajdę. Pomponella przepiękna.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Kasieńko / Robaczku ...dwa dni miałam wiosnę i słoneczko świeciło ;:138 ...dzisiejszej nocy znów nasypało tego dziadostwa ....już słów brak ...chyba mnie pokręci ...

Pozdrawiam Cię - pilnuj się , by Ci głowy nie urwano w pracy ;:196 ;:306 ...do miłego ...wieczoru ;:168 ;:167
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kasiek, dzięki za wskazówki ;:168
Awatar użytkownika
Indygo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2012, o 14:50

Post »

Witam ponownie! Dopisuję się po długiej przerwie, żeby mi wątek nie uciekł :) To co, czekamy z trwogą na mrozy i wypatrujemy wiosny tej wiosny.
Pozdrawiam Martyna
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w piątkowy wieczór kochani :wit
Dzisiaj po pracy poszłam ze znajomymi do hiszpańskiej knajpy - degustowaliśmy specjały kuchni śródziemnomorskiej i bardzo dobre (i tanie ;:oj ) wino domowe z beczki. ?Que sabroso!

Przepraszam za opóźnienia w odpowiedziach, ale przy tej pogodzie jakoś działam na wolniejszych obrotach, a przy tym mam mało czasu na Forum. Bardzo mi miło jednak, że mnie odwiedzacie ;:4

Marzenko, niby podświadomie wiem, że ta wiosna kiedyś musi przyjść, ale...z drugiej strony mam wrażenie jakby ..sezon uciekał nam przez palce..cały miesiąc można by było już działać aktywnie w ogrodach (jak to miało miejsce w pierwszym tygodniu marca), a tymczasem cały miesiąc upłynął pod znakiem regularnej zimy i rekordowych (u nas) mrozów...Fajnie, że masz chęci i pomysły na podpory dla roślinek, na pewno będą bardzo oryginalne ;:196
Kasiu, Pomponella to jedna z moich ulubionyc róż Dokupiłam kilka krzaczków po minionym, premierowym sezonie. Zdrowiutka i bardzo obficie kwitnąca gwiazdeczka ;:173 Kasiu, ja już nic nie okrywałam bardziej niż było. Na początku marca zdjęłam osłony na glicyniach i magnoliach i już ich nie założyłam. Kopce pod śniegiem, więc przynajmniej część róż bezpieczna, inne muszą sobie radzić same... ;:131
Dorotko, jak ostatnio sprawdzałam, to moja też była zielona..ale teraz to pewności nie mam, zwłaszcza, że największe mrozy mają być jutro... ;:218
Nifredil, witam serdecznie :wit Cebulowe u mnie też pod śniegiem..część krokusów, która kwitła na początku marca pewnie stracona, ale te, które jeszcze nie rozwinęły pąków powinny być całe i zdrowe. Liczę, że tulipanki dobrze przezimują, im śnieg i mróz nie groźny. Roślinki, które już Ci przysłali trzymaj koniecznie w chłodzie, a inne dostawy wstrzymaj do kwietnia. Jeżeli chodzi o zakupy róż, serdeczne polecam zakupy u naszej Ewuni z forum, Gloriadei. Ewcia ma piękne sadzonki róż, potrafi fachowo doradzić i podzielić się cennymi wskazówkami.
Nostalgię mogę Ci polecić z czystym sumieniem - to moja pierwsza róża, więc darzę ją irracjonalnym sentymentem, ale poza wszystkim - popisuje się nieprawdopodobną ilością kwiatów od czerwca do listopada, u mnie nie chorowała, ma piękne ciemno-zielone liście i ciekawie ubarwione kwiaty w formie miseczki z lodami waniliowymi w polewie wiśniowej ;:173 Alinkę miałam dosyć krótko i wydałam w dobre ręce Martusi/Shirall - więc niewiele mogę o niej powiedzieć.
Lawendy mam kilka odmian - na obwódkach mam klasyczną, wąskolistną (lavandula augustiflora), ale mam też hiszpańską (ponoć nie zimuje) i francuską, z długimi kwiatami, która nie powtarza kwitnienia po cięciu.
Beatko, jak miło, że napisałaś..widziałam Cię miejscami w różnym ogrodach, ale przemykasz niemal bezszelestnie..stęskniłam się... ;:131 Może otworzysz wątek i przypomnisz swoje przepiękne róże..? masz tyle bajecznych, unikatowych odmian...Eloise do dzisij śni mi się po nocach ;:170
Tadziu, ja dzisiaj wypiłam kilka kieliszków dobrego, hiszpańskiego wina na rzecz rychłej wiosny...może zadziała? ;:136
Edytko, Jule w ubiegłym roku o tej porze szalałam z grabiami, powstawała ścieżka...a teraz? Czuje, że sezon nam umyka.... ;:218
Danusiu, jeśli planujesz zakup tej róży, to się nie wahaj ;:215
Marta, dzieciaki pytają Cię o zgodę na wagary? świat na głowie stanął ;:202 ;:306
Agnieszko, Pomponella zachwyciła mnie od pierwszej chwili..masz ją u siebie, albo planujesz zaprosić?
Ewa, pąk kwiatowy? ;:oj WOW ;:138 Fajnie, że znalazłaś kolejne piwonie, wybrałaś coś? Sporo ich przybędzie u Ciebie w tym roku, a ja będę podziwiać ;:333
Asia, Sweety, no to piszemy wnioski kochane moje, bo znając unijną biurokrację na przyszły sezon się już nie załapiemy, ale może 2015? ;:209
cdn.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

haha no pytały ale jak powiedziałam, że jakbym sama była uczniem to w taką pogodę to bym wolała siedzieć w szkole......to mi przyznali rację ;:306 za to wczoraj i dziś odpędzaliśmy zimę, robiąc prace plastyczne typowo wiosenne - kwiatki, owady etc 8-)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

lawenda hiszpańska i francuska..hmn...wąskolistną planuję zakupić jak tylko się ciepło zrobi, mój M chciał mi zrobić prezent i zamówił mi lawendę hidcote blue 5 szt na próbę ;:138 zobaczymy czy to przeżyje nasze arktyczne mrozy hehe..
co do Ewuni z forum..próbuję kliknąć w link i..piszą mi, że nie mam wystarczających uprawnień aby oglądać ten dział ;:145 jeszcze nie zasłużyłam.. póki co przeglądam więc na rossarium i taki wybór, że głowa boli. Myślałam, że mężuś coś pomoże, ale jak zobaczył ile tego jest to skapitulował...bidula :roll:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, u mnie codziennie świeża dostawa śniegu, mam już dość ;:222 Różę oczywiście rozpoznałaś bezbłędnie ;:196
Asiu, po tej stronie miasta też ślisko jak diabli, napęd na 4 koła się przydaje :lol:
Danusiu, ja też gdy patrzę na soczystą zieleń Twojego ogrodu na wspomnieniowych fotach wydaje mi się, że to zbyt surrealistyczne, żeby mogło być prawdziwe... ;:131 Miłego weekendu w cieple domowego ogniska ;:196
Marta, ja też dostałam katalog obi i zobaczyłam ofertę piennych róż. Marzy mi się Leoś na pniu, więc chętnie obejrzę je na żywo jak się pojawią... ;:224
Kasia, u nas dzisiaj ma być -14* a jutro w nocy -19* ;:202 Przestałam odśnieżać ścieżkę, tylko tunel do garażu...
Julek, jak to możliwe, że śnieg u Ciebie znika?!? Oskar & felix wszystko wyżarli? :shock:
Nifredil, ja na święta jadę w góry, a w Bieszczadach padają kolejne rekordy zimna... :?
Aniu, Monia - pogoda w całej Polsce iście zimowa, czekam kiedy zaczną grać "Last Christmas" w radiu... ;:224
Ewa Gajowa, aż trudno mi uwierzyć, że Pomponella Ci nie wpadła w oko..u mnie to była miłość od pierwszego wejrzenia ;:131
Małgosiu, pogoda codziennie nas niemile zaskakuje.. jak na tą porę roku naprawdę jest paskudnie..no nic, musimy jakoś przetrwać ;:168
April, tak jak pisałam na PW - lepiej trzymać je w chłodzie, nawet z lekkim mrozem i sadzić jak tylko ziemia rozmarznie..
Dorotko, wciąż zasypuję Was odgrzewanymi wspomnieniami, bo bieżące widoki za oknem tłumią zapędy fotografa ;:222
Jagódko, dzięki za odwiedziny i ciepłe słowa ;:196 Miłego wieczoru!
Martynko, witaj! Wyczekujemy wiosny, ale coś się opóźnia flądra jedna.. :twisted:

Miłego wieczoru życzę wszystkim ;:4
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Przestałam odśnieżać ścieżkę, tylko tunel do garażu...
Ja w ramach buntu robię to samo :evil: Nie będzie mną to białe g... rządziło ;:306 Flądra powiadasz :;230
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

hehe też mi się marzy pienna.....nad oczkiem a mają być już od dziś w ofercie ;:oj
miałam jutro jechać do Obi ale chyba nie pojadę...no coś nie wesołego się trafiło :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”