Buszując po parapetach...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Gosiaczek33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2013, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Buszując po parapetach...

Post »

Zadowolony, nie wiem :D, jak się napatrzę, to uszczuplę budżet domowy wydatkami na kwiaty. Ostatnio w końcu zakupiłam fikusa, który kusił mnie już od dłuższego czasu, a mąż tylko uśmiechnął się blado:)
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiaczek 33 Ja też ostatnio kupiłam fikusa w B....ty też? Tylko mój mąż o tym nie wie i blady się nie robi ;:306 Czego oczy nie widzą tego sercu nie żalObrazek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p
Od: 25 mar 2010, o 19:06

Post »

Chrapka Witam, oglądałam twoją nagarbie, według mnie powinnaś ją przyciąć żeby się rozkrzewiła bo tak będzie miała wyciągniete pędy które zaczną się pokładać. Szybko odnawia wzrost, nie trzeba długo czekać. Z tego co zauważyłam to obfite kwitnienie pojawia sie na przyrostach tegorocznych, potrzeba też raczej bardzo jasnego stanowiska nawet z bezpośrednim nasłonecznieniem ale przez krótki czas, ja zaciągam rolety jak najmocniej grzeje. W lecie mam gorąco w pokoju którym stoi i podlewam też często, żeby nie dopuścić do całkowitego wyschnięcia ziemi. Podlewam raczej wodą przegotowaną, lepiej wtedy rośnie i ma ładne listki bez skazy. Lubi też w lecie jak się ją spryskuje, ale wtedy nie może stać na słońcu, najlepiej z rana. Nie trzeba sie bać zmoczenia kwiatów bo one mają właśnie taki kształt żeby w naturalnych warunkach chronić pyłek przed deszczem. Jeżeli chodzi o Zanokcice to w zasadzie nie bardzo o nią dbam, woli raczej półcień bo wtedy jest lepiej wybarwiona i liście mają połysk, w zbyt duzym swietle blednie. Nie zraszam jej a listki nie schną, lepiej utrzymywać środek ten z którego wyrastają listki wilgotny, ja przy podlewaniu leje w środek. Podobnie jak fikusy nie lubi żeby jej zmieniać miejsce jak już zacznie rosnąc to trzeba ją zostawić w spokoju. Ja mam odmianę o brzegach liści które nie są pofalowane.
Gosiaczek33 Witam, cieszę się że kwiatki sie podobają - jak posiedzisz trochę na forum to również takie będziesz mieć :wink: Może założysz swój wątek i pokażesz nam kwiatki?
kanapl Odnośnie fikusów to ja również ostatnio byłam w B i wyszłam z nowym fikusem, od dawna chciałam takiego łaciatego a ten był tani więc trafił na mój parapet... Póki co nawet mu listki nie opadają...
Pozdrawiam Renata :)...
Doniczkowce w przeglądzie...
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

renata 22 a przesadzałaś tego fikusa do nowej ziemi :?:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

Mój postał tydzień i go przesadziłam, miał jakąś za dużą doniczkę. Spryskałam go tez od przędziorków bo zauważyłam coś na listkach. Póki co się ma dobrze.
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

Storczyk, jedyny w mojej kolekcji, mam do 2,5 roku obecnie kwitnie. Służy mu jasne stanowisko.
Obrazek Obrazek
Drugi z cissusów, przycięłam go, podpięłam zwisające pędy, dostał nową duża doniczkę ze świeżą ziemią.
Przed.... i po...
Obrazek Obrazek
Zamia, miałam duży problem z jej przesadzeniem bo tak mocno trzymała się w doniczce że nie dało rady jej wyjąć. Dlatego doniczkę rozbiłam młotkiem, była ceramiczna ;:124 Dwa nowe pędy w drodze.
Obrazek Obrazek
Gosiaczek33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2013, o 11:00

Post »

Kanapl fikusa kupiłam w kwiaciarni, nie mieszkam w PL.
Piękny cissus, a jaki wielki :shock:
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Storczyk piękny ma kolor ;:333
Cissus jaki okaz ;:oj ;:63
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękny okaz cissusa - olbrzym ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Storczyk piękny jest ;:oj Ten jego cudowny kolorek ;:131
A cissus... Potężny i jaki cudowny. Pięknie się prezentuje ;:303
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Cissus cudowny i po przesadzeniu wygląda pięknie ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Kama86
500p
500p
Od: 8 sty 2013, o 18:45

Post »

Pięknie uformowany ogromny cisus.
Dla mnie ta roślinka zawsze była taka "zwykła", nie robiąca większego wrażenia- obecnie się to zmieniło dzięki twojej śliczności ;:108
Awatar użytkownika
Netzach
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 17:30

Post »

Cissus bardzo ładny, nie wiem czemu ale bardzo lubię te rośliny - na wiki opisałem nawet kilkanaście ich gatunków ;) Co do zamiokulkasa to teraz zrobiłaś patent z rozbiciem doniczki... ale widzę, że wsadziłaś go do plastikowej, to co zrobisz następnym razem? :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”