Buszując po parapetach...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2013, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Buszując po parapetach...
Zadowolony, nie wiem , jak się napatrzę, to uszczuplę budżet domowy wydatkami na kwiaty. Ostatnio w końcu zakupiłam fikusa, który kusił mnie już od dłuższego czasu, a mąż tylko uśmiechnął się blado:)
Gosiaczek 33 Ja też ostatnio kupiłam fikusa w B....ty też? Tylko mój mąż o tym nie wie i blady się nie robi Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
- renata_22
- 200p
- Od: 25 mar 2010, o 19:06
Chrapka Witam, oglądałam twoją nagarbie, według mnie powinnaś ją przyciąć żeby się rozkrzewiła bo tak będzie miała wyciągniete pędy które zaczną się pokładać. Szybko odnawia wzrost, nie trzeba długo czekać. Z tego co zauważyłam to obfite kwitnienie pojawia sie na przyrostach tegorocznych, potrzeba też raczej bardzo jasnego stanowiska nawet z bezpośrednim nasłonecznieniem ale przez krótki czas, ja zaciągam rolety jak najmocniej grzeje. W lecie mam gorąco w pokoju którym stoi i podlewam też często, żeby nie dopuścić do całkowitego wyschnięcia ziemi. Podlewam raczej wodą przegotowaną, lepiej wtedy rośnie i ma ładne listki bez skazy. Lubi też w lecie jak się ją spryskuje, ale wtedy nie może stać na słońcu, najlepiej z rana. Nie trzeba sie bać zmoczenia kwiatów bo one mają właśnie taki kształt żeby w naturalnych warunkach chronić pyłek przed deszczem. Jeżeli chodzi o Zanokcice to w zasadzie nie bardzo o nią dbam, woli raczej półcień bo wtedy jest lepiej wybarwiona i liście mają połysk, w zbyt duzym swietle blednie. Nie zraszam jej a listki nie schną, lepiej utrzymywać środek ten z którego wyrastają listki wilgotny, ja przy podlewaniu leje w środek. Podobnie jak fikusy nie lubi żeby jej zmieniać miejsce jak już zacznie rosnąc to trzeba ją zostawić w spokoju. Ja mam odmianę o brzegach liści które nie są pofalowane.
Gosiaczek33 Witam, cieszę się że kwiatki sie podobają - jak posiedzisz trochę na forum to również takie będziesz mieć Może założysz swój wątek i pokażesz nam kwiatki?
kanapl Odnośnie fikusów to ja również ostatnio byłam w B i wyszłam z nowym fikusem, od dawna chciałam takiego łaciatego a ten był tani więc trafił na mój parapet... Póki co nawet mu listki nie opadają...
Gosiaczek33 Witam, cieszę się że kwiatki sie podobają - jak posiedzisz trochę na forum to również takie będziesz mieć Może założysz swój wątek i pokażesz nam kwiatki?
kanapl Odnośnie fikusów to ja również ostatnio byłam w B i wyszłam z nowym fikusem, od dawna chciałam takiego łaciatego a ten był tani więc trafił na mój parapet... Póki co nawet mu listki nie opadają...
Pozdrawiam Renata ...
Doniczkowce w przeglądzie...
renata 22 a przesadzałaś tego fikusa do nowej ziemi
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
- renata_22
- 200p
Mój postał tydzień i go przesadziłam, miał jakąś za dużą doniczkę. Spryskałam go tez od przędziorków bo zauważyłam coś na listkach. Póki co się ma dobrze.
Pozdrawiam Renata ...
- renata_22
- 200p
Storczyk, jedyny w mojej kolekcji, mam do 2,5 roku obecnie kwitnie. Służy mu jasne stanowisko.
Drugi z cissusów, przycięłam go, podpięłam zwisające pędy, dostał nową duża doniczkę ze świeżą ziemią.
Przed.... i po...
Zamia, miałam duży problem z jej przesadzeniem bo tak mocno trzymała się w doniczce że nie dało rady jej wyjąć. Dlatego doniczkę rozbiłam młotkiem, była ceramiczna Dwa nowe pędy w drodze.
Drugi z cissusów, przycięłam go, podpięłam zwisające pędy, dostał nową duża doniczkę ze świeżą ziemią.
Przed.... i po...
Zamia, miałam duży problem z jej przesadzeniem bo tak mocno trzymała się w doniczce że nie dało rady jej wyjąć. Dlatego doniczkę rozbiłam młotkiem, była ceramiczna Dwa nowe pędy w drodze.
Pozdrawiam Renata ...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2013, o 11:00
Kanapl fikusa kupiłam w kwiaciarni, nie mieszkam w PL.
Piękny cissus, a jaki wielki
Piękny cissus, a jaki wielki
- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczyk piękny ma kolor
Cissus jaki okaz
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Piękny okaz cissusa - olbrzym
Storczyk piękny jest Ten jego cudowny kolorek
A cissus... Potężny i jaki cudowny. Pięknie się prezentuje
A cissus... Potężny i jaki cudowny. Pięknie się prezentuje
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Cissus cudowny i po przesadzeniu wygląda pięknie
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Pięknie uformowany ogromny cisus.
Dla mnie ta roślinka zawsze była taka "zwykła", nie robiąca większego wrażenia- obecnie się to zmieniło dzięki twojej śliczności
Dla mnie ta roślinka zawsze była taka "zwykła", nie robiąca większego wrażenia- obecnie się to zmieniło dzięki twojej śliczności
Cissus bardzo ładny, nie wiem czemu ale bardzo lubię te rośliny - na wiki opisałem nawet kilkanaście ich gatunków ;) Co do zamiokulkasa to teraz zrobiłaś patent z rozbiciem doniczki... ale widzę, że wsadziłaś go do plastikowej, to co zrobisz następnym razem?