Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Martka245
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria z nasion, proszę o porady

Post »

nie wytrzymaliśmy i jeszcze dzisiaj wraz z narzeczonym zaraz po otrzymaniu rady pojechaliśmy do castoramy kupiliśmy keramzyt i specjalną plastikową szklarnie do kiełkowania. i zrobiłam tak do szklanek do whisky (żeby było widać co się dzieje :wink: ) wsypaliśmy keramzyt i zalaliśmy wodą odstaną. potem delikatnie wyciągnęłam plumki z ziemi i ostrożnie położyłam na keramzyt piórkami w górę. tak sobie sterczą :D przykryliśmy tym plastikowym czymś i na parapet nad kaloryferem. czekam na efekty.

i teraz jeszcze mam pytanie czy zraszać keramzyt ten który bezpośrednio styka się z nasionkiem wodą żeby był ciągle wilgotny czy nie? a jak tak to jak często? dziękuję z góry za odpowiedź i cierpliwość ;:180
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 15:58

Post »

Martka nasionko może sobie leżeć na keramzycie. Nie koniecznie tym piórkiem do góry. Jeśli chodzi o zraszanie ja osobiście od czasu do czasu spryskiwaczem zraszalem żeby nasiona było wilgotne cały czas. Będziesz widziała po tym piorku kiedy to zrobić :-) jak przeschnie to lekko spryskaj jakimś spryskiwaczem. Po trzech czy czterech dniach już był mały korzonek :-) życzę szczęścia i szybkich wzrostów.

Moja druga plumeria dzisiaj też trafia na keramzyt. Moczy się od wczoraj. :-)

Pozdrawiam
Piotrek
Martka245
50p
50p

Post »

dziękuję za odpowiedź :) tylko boję się czy nic im nie będzie po tej przeprowadzce z 10-cio godzinnego pobytu w ziemi na keramzyt... :( ale to jak myślisz zostawić je w pozycji pionowej czy położyć je?

a tak to mniej więcej wygląda :) sorry za jakość ale telefonem na szybko robione
http://imageshack.us/photo/my-images/687/img0408nb.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/607/img0407o.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/7/img0406eg.jpg/
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

U mnie to wygladało tak, leżała sobie po prostu ba boczku :) położyłem zwyczajnie nasionko na wierzchu tak żeby nie dotykało wody którą był zalany keramzyt. Wody było około 1,5 cm. a keramzytu około 2 - 2,5 cm.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

i jeszcze kilka :)

później wyglądała tak :)

a teraz wygląda tak :)

Mam nadzieję, że fotorelacja trochę rozjaśni postępowanie z nasionkiem :)

Pozdrawiam
Piotrek
Martka245
50p
50p

Post »

super! ;:138 pomogło :) teraz trzymam kciuki aby wyrosły :)
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

W takim razie cięszę się, że mogłem pomóc. Również trzymam kciuki. Dawaj znać jak coś wyjdzie :)

Ja też dzisiaj startuję ze swoją - zobaczymy czy przedbieg w doniczce z ziemią przyspiesza kiełkowanie :D

Pozdrawiam
Piotrek
shiza09
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2013, o 08:25

Post »

Piterrs jakie juz duze i ladne te Twoje plumerie :D moja dopiero dzisiaj zrzucila oslonke,listki takie "sklejone" jeszcze... inne powoli wychodza...
Martka dobrze zrobilas,ze wyciagnelas z ziemi... szybciej zobaczysz efekt :) i nie martw sie nic im sie nie stanie przez to ruszanie :) ja moje ciagle ruszalam,ogladalam na keramzycie bo nie moglam sie doczekac i jak widac wykielkowaly i na razie ok jest:)
Martka245
50p
50p

Post »

no miejmy nadzieję :wink: na razie sobie siedzą w ciepełku i wilgoci więc zobaczymy co z tego wyjdzie a miejmy nadzieję że wyjdzie szybko :) a właśnie ile się średnio czeka na puszczenie korzonka?
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

Moja wypuściła korzonek po 3-4 dniach nie pamiętam już musiałbym przejrzeć wątek od początku - gdzieś tam pisałem niemal codziennie co sie z nią działo :D taki byłem "podeksajtowany" ;)

Zdjęcia, które wrzuciłem są tego efektem :D

Pozdrawiam i czekamy na sygnał jak coś sie pojawi. Moja też już się wyleguje w inkubatorku.

Piotrek
Martka245
50p
50p

Post »

jak tylko coś się pojawi to dam sygnał :wink:
shiza09
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 mar 2013, o 08:25

Post »

Piterrs a ja mam pytanie,czy pamietasz po ilu listki sie otwarly? bo moje sa sklejone jeszcze po tym jak ze skorupki wyszly...
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

Historia wyglądała tak:
7.02.2013 nasionko trafiło do wody
08.02.2013 nasionko trafiło na keramzyt
13.02.2013 pojawił się korzonek
22.02.2013 zaczęła zrzucać osłonę
23.02.2013 trafiła do ziemi i przez kolejne dni zaczęła się prostowac trwało to ok 3 dni
28.02.2013 całkowicie rozłożżyła listki
12.03.2013 pierwsze listki właściwe już naprawdę duże. Pojawiły się wcześniej ale nie pamiętam ile dokładnie dni wcześniej.

Pozdrawiam
Piotrek
Martka245
50p
50p

Post »

u mnie na razie bez zmian.. nasionka leżą sobie spokojnie na keramzycie i raz dziennie delkikatnie spryskuje je wodą. ale już mam mały sukces bo razem z plumerią posadziłam adenium i dzisiaj wyszedł na świat pierwszy z 5 kiełek ;:138 co prawda adenium należy do mojego narzeczonego a do mnie plumeria ale razem sialiśmy i pielęgnujemy więc sukces jest :heja mam nadzieję że plumeria nie pozostanie daleko w tyle :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”