CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2

Post »

Nalot trudno zidentyfikować. Nigdy niczego takiego u mnie nie było. :roll:
Podobnie wyglądają tarczniki i miejsca pogryzione przez nie ale Ty piszesz, że to choroba a nie szkodnik - czyli owe narośla się nie przemieszczają(?). Bo na to mi najbardziej wyglada. Przyjrzyj się roślinie uważnie.

Druga roślina mogła być przelana wcześniej a padła dopiero na zimowisku. Tu nie zdiagnozujesz choroby - trzeba by robić sekcję a na to warunków nie mamy. :|

Trzecia roślina wygląda na to, że jest uszkodzona mechanicznie. Czyli ciernie zostały wyrwane podczas przestawiania, przesuwania czy innych czynności.

Czwarta czyli Gymnocalcium baldianum jeśli dobrze widzę zapada się od jednej strony czyli prawdopodobnie gnije od korzenia. Jeśli się ta niemiła diagnoza spawdzi to stanie się z nim to co z kaktusem na zdjęciu nr. dwa.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Myszoskoczek
200p
200p
Od: 17 lut 2013, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak wygląda gymno-
Jest "suchy" . Chyba nie gnije a raczej schnie. Nie mam doświadczenia , może Ty Henryku zdiagnozujesz?
Obrazek

A co do pozostałych - nie pomyślałam o tarcznikach. Ale na to wygląda.
dziękuję i pozdrawiam!
Ania
Ania
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Napisałaś cytuję: jest "miękki i gąbczasty". Tu na takowego nie wygląda. :roll:

Jeśli nie jest niezdrowo miękki to spróbuj mu obedrzeć tą ziemię z korzeni (cakłowicie) i posadź w nowy, lekko wilgotny substrat. Potem postaw na słoneczki i traktuj tak jak w trakcie wegetacji czyli podlej za tydzień lekko, potem normalnie. Jeśli ma przeżyć to właśnie tak. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Myszoskoczek
200p
200p

Post »

hen_s pisze:Napisałaś cytuję: jest "miękki i gąbczasty". Tu na takowego nie wygląda. :roll:

Jeśli nie jest niezdrowo miękki to spróbuj mu obedrzeć tą ziemię z korzeni (cakłowicie) i posadź w nowy, lekko wilgotny substrat. Potem postaw na słoneczki i traktuj tak jak w trakcie wegetacji czyli podlej za tydzień lekko, potem normalnie. Jeśli ma przeżyć to właśnie tak. :wink:
Może źle określiłam tą gąbczastość. Po prostu jest miękki a nie jędrny i zapadł się w siebie. Zrobiłam tak jak poradziłeś. Może się ocknie. Dziękuję Ci bardzo ;:180
Udanej soboty.
U mnie jest piękne słońce. ;:3
Ania
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Ja podobnie zasuszonego gymnocalycium buenekeri ratowałam wg porady podpatrzonej na jakimś angielskojęzycznym forum.
Wywaliłam go z ziemi, obcięłam wszystkie suche korzenie skutkiem czego nie pozostało wiele ;:14 powiesiłam na szklance z wodą (oczywiście tak że jej nie dotykał ) i ustawiłam w półcieniu pod przykryciem z obciętej, plastikowej butelki. Codziennie był wietrzony i spryskiwany i dopiero powoli zaczął się "pompować" po czym jak już puścił małe korzonki poszedł do ziemi ale na początku też pod przykrycie.
Mój był tragicznie odwodniony przy średnicy 4 cm. miał około 1,5 cm.wysokości i do tego miał zapadnięty środek od strony korzenia tak, ze pomiędzy korzeniem a wierzchołkiem było mniej niż 1 cm. kaktusa.
Coś się musiało zadziać w sezonie i nie brał wody jak należy a suchy okres zimowy zdziałał resztę.
Dopiszę tylko że całą operację przeprowadzałam w pełni sezonu czyli widno i ciepło.

Życzę Ci ;:108 żeby Twój kaktus się pozbierał.

Podałam swój przykład nie po to broń Boże żeby w jakikolwiek sposób dyskredytować zdanie Pana Henryka- nie śmiałabym nawet gdyż dla mnie jest Wielkim Guru kaktusowym.

Po prostu może się to komuś przydać, w podobny sposób ukorzeniałam mammillaria patoni i to działa ;:333
Awatar użytkownika
Myszoskoczek
200p
200p

Post »

Martada pisze:Ja podobnie zasuszonego gymnocalycium buenekeri ratowałam wg porady podpatrzonej na jakimś angielskojęzycznym forum.
Wywaliłam go z ziemi, obcięłam wszystkie suche korzenie skutkiem czego nie pozostało wiele ;:14 powiesiłam na szklance z wodą (oczywiście tak że jej nie dotykał ) i ustawiłam w półcieniu pod przykryciem z obciętej, plastikowej butelki. Codziennie był wietrzony i spryskiwany i dopiero powoli zaczął się "pompować" po czym jak już puścił małe korzonki poszedł do ziemi ale na początku też pod przykrycie.
Mój był tragicznie odwodniony przy średnicy 4 cm. miał około 1,5 cm.wysokości i do tego miał zapadnięty środek od strony korzenia tak, ze pomiędzy korzeniem a wierzchołkiem było mniej niż 1 cm. kaktusa.
Coś się musiało zadziać w sezonie i nie brał wody jak należy a suchy okres zimowy zdziałał resztę.
Dopiszę tylko że całą operację przeprowadzałam w pełni sezonu czyli widno i ciepło.

Życzę Ci ;:108 żeby Twój kaktus się pozbierał.

Podałam swój przykład nie po to broń Boże żeby w jakikolwiek sposób dyskredytować zdanie Pana Henryka- nie śmiałabym nawet gdyż dla mnie jest Wielkim Guru kaktusowym.

Po prostu może się to komuś przydać, w podobny sposób ukorzeniałam mammillaria patoni i to działa ;:333
Dzięki Martusiu! Rada się przyda na przyszłość, bo już mój "chudziaczek" już posadzony na nowo. Ale na pewno ja wypróbuję w razie konieczności.
Pozdrawiam! Ania
Ania
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Jeszcze może tylko doprecyzuję co miałam na myśli
Martada pisze:powoli zaczął się "pompować"
Żeby ktoś nie pomyślał że mi się kaktus nadmuchał :wink:
zaczyna być widać po czubku wzrostu że ruszył bo widać świeżą zieleń pomiędzy żebrami lub brodawkami i wygładza drobniutkie zmarszczki. Te wielkie znikają dopiero jak się porządnie napije.
Dalej prowadziłam go już tak jak pisze Pan Henryk ;:108
Awatar użytkownika
Myszoskoczek
200p
200p

Post »

Martada pisze:Jeszcze może tylko doprecyzuję co miałam na myśli
Martada pisze:powoli zaczął się "pompować"
Żeby ktoś nie pomyślał że mi się kaktus nadmuchał :wink:
zaczyna być widać po czubku wzrostu że ruszył bo widać świeżą zieleń pomiędzy żebrami lub brodawkami i wygładza drobniutkie zmarszczki. Te wielkie znikają dopiero jak się porządnie napije.
Dalej prowadziłam go już tak jak pisze Pan Henryk ;:108

Dzięki za doprecyzowanie. Mój też się napompuje - taka mam nadzieję - i obowiązkowo zakwitnie ;:113
Ania
Roch
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2013, o 23:31

Epiphyllum Oxypetalum choruje?

Post »

Kwiatek ma już kilkanaście lat ale był rozsadzany, przesadny itp - wcześniej żył u mojej prababci a od 1,5 roku jest u mnie.
Na początku myślałem że to wina faktu że trochę mógł przyschnąć w starej lokalizacji i że zaszkodził mu transport - cieszyłem się jak dziecko kiedy u mnie puścił nowe pędy ale jak widać po zdjęciach coś jest z nim nie tak.

doniczka z otworami - zwykła

podłoże - ziemia do kwiatków - zwykła

przesadna była ostatnio - hmmm zaraz jak do mnie trafiła - 2 lata temu - po prostu wyjąłem ze starej doniczki i wsadziłem do nowej, trochę większej i dosypałem ziemi

podlewanie - jak ziemia zaczyna się robić sucha - ale bez przesady i nie za dużo - tak żeby nie stała w wodzie. Podlewana zazwyczaj odstaną kilka dni kranówą w butelce

stoi obok zachodniego okna słońce pada na nią tylko kilka godzin ale nie stoi w ciemnym miejscu

temperatura - poprzednią zimą i tą jesienią mogło być jej chłodno ale od listopada stoi w ok 21oC

do niedawna obsychały jej tylko stare liście ale teraz jak widać obsychać zaczeły tez nowe pędy

Zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Przede wszystkim roślina stoi w zbyt ciemnym miejscu. Potrzebuje więcej światła. Przez to pędy są cienkie i pewnie kaktus nie chce kwitnąć. Oprócz tego wypadałoby ją nieco podlać. Mimo, że to rodzina Cactaceae to jest to roślina tropikalna, która również zimą wymaga nieco wilgoci w podłożu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, mam problem z moim kaktusem, dostał takich białych plam i jest miękki z jednej strony, co to może być?

Obrazek
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie to wygląda na wełnowca. Musisz szybko odizolować tego kaktusa od pozostałych, bo Ci się rozprzestrzeni. Spróbuj to usunąć wacikiem nasączonym denaturatem, a następnie zastosować oprysk chemią. Henryk poleca środek o nazwie Bi58, ja mogę też polecić Mospilan 21. Możliwe, że źle widzę co jest na zdjęciu ale to tylko moja (czyt. amatorska) diagnoza.
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
alex2602
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2013, o 17:44

Umierający kaktus -- jak ratować?

Post »

Przesyłam zdjęcia kaktusa, na którego uratowaniu mi bardzo zależy. Może ktoś coś doradzi jak można mu pomóc? W dolnej części kaktus stał się niepokojąco miękki. Przy okazji, mógłby ktoś rozpoznać jaki to gatunek kaktusa? Poproszę też o wskazówki pielęgnacji. Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”