Ten ostatnie nie dośc, ze wypuszcza pęd to obok starszej pseudobulwy masz maciupeńka nowa pseudobulwe

Takie małe przyrosty są wrażliwe na gnicie, dlatego uważaj, aby podlewając kwiatka woda się tam nie dostała.. Jest to jeden z kolejnych powodów dla którego moczenie doniczki jest lepsze od przelewania, storczyk podciąga od dołu tyle wody ile potrzebuje i nie ma ryzyka zalania młodych przyrostów

Woda z kranu niestety nie jest dobra, chyba, ze masz miękką?
Woda destylowana jest dobra, ale przy większej ilości storczyków troszkę droga

Ja mam ich koło 20 ale wybieram właśnie wodę destylowaną bo nie mam możliwości nałapania deszczówki

tylko do destylowanej trzeba dodać nawozu w dawce 1/4 zalecanej przez producenta do każdego moczenia albo w dawce 1/2 do co drugiego moczenia. Przelewając storczyka woda bardzo szybko wypłynie i nie zdąży się on napić nawozu i wody ;) Najlepiej jakbyś sobie moczyła storczyka w tej osłonce, która masz

To że korzenie nie wystają to nie znaczy, że storczyk się nie napije

Zostawiasz storczyka zanurzonego w wodzie naokoło 30 minut bo nie tylko korzenie musza najść woda ale i podłoże

wtedy się napije ;)
Pytasz o plastikowe doniczki czy osłonki? Doniczka to ta przezroczysta, w której jest storczyk i ona powinna taka pozostać bo łatwo obserwować korzenie, poza tym korzenie biorą udział w fotosyntezie. jeśli chodzi o osłonkę, wydaje mi się, ze jest za ciasna

Storczyk nie ma żadnej przestrzeni między osłonka a doniczką, wiele osób z tak błahej przyczyny straciło kilka storczyków. Jeśli chcesz mieć dekoracyjną osłonkę to radze kupić o rozmiar/dwa rozmiary większą, aby doniczka stała w niej swobodnie, wówczas cyrkulacja powietrza do korzeni nie zostanie tak gwałtownie ograniczona