Tomek
Jak popatrzysz na ścianę z przodu to tylko co druga belka jest nośna a belka miedzy nimi ma charakter wypełnienia. Belki nośne są na winklach łączone gwoździami krokwiowymi o dł 20 cm w ten sposób :
to znaczy gwoździe są bite naprzemianlegle by nie trafiał gwóźdź na gwóźdź. Niezależnie od tego wszystkie belki te nośne i wypełniające są łączone jedna do drugiej na całej długości też takimi samymi gwoździami krokwiowymi.
Co do futryny. Jedna belka dołem musi być belką spinającą i ponad drzwiami też musi być co najmniej jedna taka belka by ściana miała odpowiednią sztywność. Pionowe belki futryny bite są też gwoździami krokwiowymi z czoła do belek ściany. Na miejscu łączenia przybija się deski calówki odpowiednio pod kątem przyciete na jednym końcu gdzie łączą się z poziomą deską osłaniającą ponad drzwiami. Wnetrze domku jest w tej chwili obite boazerią zrobioną z tzw podbitki a miedzy ścianą a boazerią jest wata mineralna.
Belki są impregnowane p.poż szkłem wodnym. Z zewnątrz pomalowane drewnochronem a boazeria wewnątrz bezbarwną lakierobejcą
W lecie jest fajny rozkład temperatur. W południe w domku jest chłodniej niż na polu za to wieczorem jest cieplej w środku niż na zewnątrz.
Tak wygląda od strony wejścia.
Drzwi są stalowe, solidne. W tym roku mam w planie pokrycie dachu blachodachówką też własnoręcznie .