Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
- Ganz
- 100p
- Od: 16 maja 2008, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Szczepienie - skąd podkładka pod wiśnię i czereśnię
Witam,
Mam u siebie sprawdzone wiśnię i czereśnię, które chciałbym ukorzenić zaszczepiając na innym korzeniu. Sama instrukcja szczepienia nie jest problemem, ale rekonesansu po pobliskich sklepach dowiedziałem się, że w mojej okolicy (tak w promieniu 200km od Słupska) nie ma szkółek drzew owocowych, w których mógłbym kupić podkładkę.
Da się to zrobić wysyłkowo? Możecie polecić kogoś pewnego lub poratować w inny sposób?
Mam u siebie sprawdzone wiśnię i czereśnię, które chciałbym ukorzenić zaszczepiając na innym korzeniu. Sama instrukcja szczepienia nie jest problemem, ale rekonesansu po pobliskich sklepach dowiedziałem się, że w mojej okolicy (tak w promieniu 200km od Słupska) nie ma szkółek drzew owocowych, w których mógłbym kupić podkładkę.
Da się to zrobić wysyłkowo? Możecie polecić kogoś pewnego lub poratować w inny sposób?
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
Wiśnia - szczepienie?
Mam pytanie czy ukorzenionę pędy wiśni trzeba szczepić? Z tego co wiem to tylko wiśnie które urosły z pestek się szczepi. To więc trzeba czy nie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponieważ często wiśnie mają zdolność do wytwarzania odrostów - można je i w taki sposób rozmnożyć (są to tzw. wiśnie odroślowe) - ale trzeba brać pod uwagę fakt, ze z reguły dość słabo plonują, a owoce bywają drobne. Najlepiej jednak posłużyć się tradycyjnymi metodami - przez szczepienie lub okulizację.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest to spowodowane słabym systemem korzeniowym; cokolwiek więc na tym zaszczepisz- będzie nie lepsze. Jeżeli więc masz tak pozyskaną roślinkę, to po prostu posadź i o nią dbaj, a jak chcesz zaszczepić szlachetną odmianę, to na naturalnym odroście korzeniowym lub na siewce.pomolog pisze:dość słabo plonują, a owoce bywają drobne
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)