Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Lubię Betaluxy jak dla mnie są bez problemowe w uprawie .
Już nawet Mr Benson wyszedł, od siewu 8 dni więc pewnie można go spisać na straty. Może to i lepiej bo miałem tylko 5 nasion. Skoro wszyscy tak go zachwalają i mówicie że szybko rośnie to pewnie w środę kupię nasiona i posieję od nowa z 10 sztuk
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po przeczytaniu tylu pochwał dla pomidorka BETALUX i ja postanowiłem kupić i posiać go w tym roku.
W zeszłym sezonie z wczesnych odmian pomidora miałem BETA ale mi jakoś nie podszedł do gustu.
W zeszłym sezonie z wczesnych odmian pomidora miałem BETA ale mi jakoś nie podszedł do gustu.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiedzcie mi po jakim czasie od pikowania można zacząc stosować nawóz do podlewania pomidorów?
Aha i tzw. fioletowa nóżka...co to w ogóle znaczy, wiem,że w innych wątkach dokopałabym się do tego tematu,ale może w skrócie ktoś mi pomoże.
Pozbyłam sie chyba zgorzeli,ale inne pytanka wciąż są.
pozdrawiam
Aha i tzw. fioletowa nóżka...co to w ogóle znaczy, wiem,że w innych wątkach dokopałabym się do tego tematu,ale może w skrócie ktoś mi pomoże.
Pozbyłam sie chyba zgorzeli,ale inne pytanka wciąż są.
pozdrawiam
pozdrawiam Monika
Jeśli to gotowe podłoże to na pewno nie wolno nawozić tuz po pikowaniu.
W uprawie nic nie jest takie proste jak by się mogło wydawać. Jest niewiele rzeczy na które jest jedna, sztywna odpowiedź.
No bo teraz podłoża są różne, jedne mają nawozu w sobie 0,6 kg/m3 a są i takie, które maja ponad 1 kg/ m3. Kupując podłoże na to musimy zwrócić uwagę. To powinno być napisane na worku, a jeśli nie ma ,szukamy danych w internecie. Podłoże, które ma nawozu w granicach wspomnianych 0,6 kg/m3 trzeba będzie nawieź na pewno raz w okresie od przepikowania do wysadzenia rozsady. Podłoże z nawozem w granicach 1,2 kg/m3 prawdopodobnie nie będzie wymagać dodatkowego nawożenia. Inaczej się ma sprawa z czystym torfem. Tu nawozimy podłoże połową stężenia przed pikowaniem. Przed wysadzeniem jeszcze raz trzeba podłoże zasilić pełnym stężeniem. I pamietać o mikroelementach, których torf nie posiada.
W uprawie nic nie jest takie proste jak by się mogło wydawać. Jest niewiele rzeczy na które jest jedna, sztywna odpowiedź.
No bo teraz podłoża są różne, jedne mają nawozu w sobie 0,6 kg/m3 a są i takie, które maja ponad 1 kg/ m3. Kupując podłoże na to musimy zwrócić uwagę. To powinno być napisane na worku, a jeśli nie ma ,szukamy danych w internecie. Podłoże, które ma nawozu w granicach wspomnianych 0,6 kg/m3 trzeba będzie nawieź na pewno raz w okresie od przepikowania do wysadzenia rozsady. Podłoże z nawozem w granicach 1,2 kg/m3 prawdopodobnie nie będzie wymagać dodatkowego nawożenia. Inaczej się ma sprawa z czystym torfem. Tu nawozimy podłoże połową stężenia przed pikowaniem. Przed wysadzeniem jeszcze raz trzeba podłoże zasilić pełnym stężeniem. I pamietać o mikroelementach, których torf nie posiada.
Muszę się pochwalić, że jednak 3 Betaluxy pokazały liścienie jako ostatnie z rzutu.
Co nie zmienia faktu, że trochę ich mało i będę musiał jeszcze kilka dosadzić
Co nie zmienia faktu, że trochę ich mało i będę musiał jeszcze kilka dosadzić
- cydynka
- 100p
forumowicz moje podłoże w które pikowałam pomidory ma 1kg/m3 nawozu,to bedę musiała je nawozić,czy do czasu nastepnego przesadzenia nic nie robić poza podlewaniem?W swoim skladzie ma równiez kredę,a z tego co wiem pomidory lubią i potrzebuja wapń.
pozdrawiam Monika
Żadnego nawożenia. Kreda jest w podłożu bo nią producent odkwasza ziemię.
- cydynka
- 100p
Czyli nawożenie odpada,w takim razie fioletowe nóżki?Co z tym zrobić...czy ja przeczulona jestem jak sie naczytam na forum
pozdrawiam Monika
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Wielu z nas panikuje jeśli chodzi o pomidorki. Kozula już kiedyś pisała byśmy nie panikowali i nie trzęśli się zbytnio nad naszymi cudami
Racja Paula
Jak komuś przeszkadzają fioletowe łodygi , to jest jeszcze zielony spray
Jak komuś przeszkadzają fioletowe łodygi , to jest jeszcze zielony spray
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Moje nie sa fioletowe, ale delikatnie na czerwono się zabawiają. Jeszcze 2 lampki winka i zielony spray pójdzie w ruch
- cydynka
- 100p
Dobry pomysł...dawno mnie tak nikt nie rozbawił...hehe...zielony spray
pozdrawiam Monika
- cydynka
- 100p
pozdrawiam Monika
Wyżej te palety i pod kątem do okna. Widziałaś kiedyś baterie słoneczne. One nie są na płasko. Co prawda z okna strumień światła jest stały ale pada pod kątem. Pochylenie zwiększa natężenie oświetlenia. Matematycznie natężenie światła jest wprost proporcjonalne do sinusa kąta padania .