Trawa cytrynowa, Palczatka ( Cymbopogon citratus) wszystko o uprawie
- danger325
- 200p
- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawa cytrynowa - kiedy siać, jak zimować?
Co jakiś czas przycinałem tegoroczną trawę, rośnie w doniczce na parapecie w domu, kiedy zaczynać zimować, jak podlewać, w jakiej temp utrzymywać? 10*C może być, czy to za dużo?
Na ciepłym, słonecznym parapecie rośnie cały rok - można używać na bieżąco według potrzeb
Większą ilość lub mocno rozrośnięte rośliny można przyciąć na 20cm, potem schować do do piwnicy, na klatkę schodową i zimować tak jak fuksje/pelargonie. Jeśli temperatura waha się w okolicy 5 stopni to może zimować w ciemności. W cieplejszym miejscu potrzebuje światła.
Lepiej zimuje kiedy stoi do pierwszych przymrozków w ogrodzie - wtedy chłodne noce hartują rośliny.
Jeśli zimuje w chłodnym miejscu to wystarczy podlewać co 2 tygodnie i to tylko tyle by ziemia była delikatnie wilgotna - przelana zgnije!!!
W ciepłym i widnym miejscu potrzebuje regularnego podlewania i zasilania przez cały rok.
I jeszcze jedna ważna sprawa: po zimowaniu w chłodzie rośliny dochodzą do siebie przez 2-3 tygodnie i dopiero po tym okresie zaczynają silnie przyrastać.
Większą ilość lub mocno rozrośnięte rośliny można przyciąć na 20cm, potem schować do do piwnicy, na klatkę schodową i zimować tak jak fuksje/pelargonie. Jeśli temperatura waha się w okolicy 5 stopni to może zimować w ciemności. W cieplejszym miejscu potrzebuje światła.
Lepiej zimuje kiedy stoi do pierwszych przymrozków w ogrodzie - wtedy chłodne noce hartują rośliny.
Jeśli zimuje w chłodnym miejscu to wystarczy podlewać co 2 tygodnie i to tylko tyle by ziemia była delikatnie wilgotna - przelana zgnije!!!
W ciepłym i widnym miejscu potrzebuje regularnego podlewania i zasilania przez cały rok.
I jeszcze jedna ważna sprawa: po zimowaniu w chłodzie rośliny dochodzą do siebie przez 2-3 tygodnie i dopiero po tym okresie zaczynają silnie przyrastać.
- danger325
- 200p
Mi ostatnio zwiędło dużo, zostało mi jakieś 15 siewek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
To i tak dużo. A jak się rozrosną... ja chyba trawnik założę!
- danger325
- 200p
Ja niestety te co miałem rok temu trzymałem cały rok w małej doniczce w pokoju, trawa rosła ogromna i aromatyczna, ale nie rozrastała się prawie w ogóle i nie rozwijały się jej bulwy. Podczas zimowania padła
-
Widocznie jej coś nie pasowało, ziemia albo za zimno miała. Obyś miał cały trawnik z cytrynowej w tym roku.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Dzisiaj posiałem trawę cytrynową. Czy to nie za późno.?
Czy wymaga jakiejś specjalnej ziemi, czy może rosnąć na normalnej takiej w ogrodzie w ogrodzie.?
Dziękuję
Czy wymaga jakiejś specjalnej ziemi, czy może rosnąć na normalnej takiej w ogrodzie w ogrodzie.?
Dziękuję
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
Myślę, że nie. Trawa cytrynowa jest wrażliwa na chłody, sadzenie dopiero w końcu maja (czytaj: w tym roku zapewne dopiero w lipcu ), można przezimować w doniczce. Na opakowaniu nasion było napisane, że można ją traktować jako jednoroczną i siać co roku.
- Marcoo16
- 1000p
No patrząc na pogodę za oknem... to lepiej się nie wypowiadać Chociaż dzisiaj było dość ciepło (prawie 9 stopni) i piękne słoneczko
Drako a do czego Ty ją wykorzystujesz.?
Drako a do czego Ty ją wykorzystujesz.?
-
Nie u mnie... :/ Mimo słońca było trochę na minusie.
Na razie na nią zerkam, co potem to nie wiem. Może trawnik założę?Drako a do czego Ty ją wykorzystujesz.?
- Marcoo16
- 1000p
Hahaha
No jeśli masz jej tak dużo, to kto wie..
No jeśli masz jej tak dużo, to kto wie..
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja trawa cytrynowa zimuje w pomieszczeniu gospodarczym. Na razie trzyma się dobrze. Używałam jej całą zimę do zielonego curry z kurczaka.