Nowicjuszka w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

To ja dodam tylko, że na drugim zdjęciu ten krzaczek to chyba żarnowiec.
Roślinki "pod" nie znam ale też mi się podoba, więc będę czekać z Tobą na rozpoznanie.
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Mariolu, Ty masz prąd na działeczce, że podlewanie Ci nie straszne? Jak masz węża z gatunku tego co Magda to rzeczywiście sama przyjemność :D
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Mariola
Na drugim zdjęciu masz żarnowiec.Nie wiem jak u ciebie on szybko rośnie,ale ja musiałam go się pozbyć/przesadziłam przed ogrodzenie/ bo rozrastał się w błyskawicznym tempie i był bardzo pazerny,inne rośliny obok niego marniały.Ładny jest jak kwitnie a później kwestia gustu,mnie drażnił.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za podpowiedź odnośnie żarnowca. Już poczytałam na ten temat i wiem że powinien był kwitnąć, a wcale a wcale nie zawkwitł. Teraz powinnam go przyciąć ( po przekwitnięciu, którego nie było :P ).
Jak znam nazwę to już mi łatwiej dowiedzieć się czegoś na temat roślin. Problem nie tylko w tym że nie odróżniam chwastów od roślin ( męczy mnie ta wyrośnięta szczeć ) ale że nie znam ich nazw. Dlatego Wasza pomoc jest dla mnie tak nieoceniona :P

Mnie żarnowiec nie drażni - rośnie w idealnym dla niego miejscu i jakoś tak... pasuje tam :P

Wodę mam, prądu nie mam. Ale wodę to mam chyba z wodociągu miejskiego bo po prostu odkręcam kran i sama leci :P Do tego dłuuugi wąż z końcówką zraszającą i ..... sama przyjemność :P Konewki używam jak mam jakiś nawóz rozpuszczalny w wodzie.....
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolu - to za tydzień jak przyjedziemy to wytłumaczymy Ci co jest chwastem a co nie

a u mnie trochwe w nocy popadało a teraz już tylko pachnie deszczem - może coś z tego zapachu wyjdzie :)

a hortense mają ciężkie kwiaty i często się kładą galęzie pod ich ciężarem dlatego warto podeprzeć je czasem jakimiś patykami lub podwiazać do nich ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Mariolko.
Ty to masz farta.
Właśnie przespacerowałam się po twoim ogrodzie i mało kto może pochwalić się taką ilością roślin jaka jest u Ciebie.
Dobrze Ci wszyscy radzą - nic nie przekopuj tylko poczekaj do jesieni i znacz miejsca w których coś rosło. Forumowicze pomogą Ci je zidentyfikować. Planuj wszystkie prace nasadzeniowe na przyszły rok. Latwo wtedy będzie Ci posadzić wszystkie rośliny wg swojego planu.
Ale niczego nie wyrzucaj - zawsze znajdzie się ktoś, kto wymieni się z tobą na inne roślinki. :wink: :lol:
Już masz piękny ogródek i na prawdę niewiele trzeba przerobić aby stworzyć własną oazę spokoju.
Życzę sukcesów i radości z tworzenia własnego małego raju. :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Witaj Mariolu :D
W czasie deszczu dzieci się nudzą ... a ja odwiedzam nowe ogrody na Forum :D
Pospacerowałam właśnie po Twoim i jestem zszokowana ilością i różnorodnością roślin :shock: Szczęściara z Ciebie, że nie musisz nic kupować :D
Jestem tego samego zdania co wszyscy ... nie wyrzucaj roślin, które uważasz na zbędne :wink: Tobie mogą być nie potrzebne a inni z chęcią by je chcieli :D
Kawał dobrej roboty Cię czeka z uporządkowaniem nasadzeń, ale jaka to przyjemność "przemeblowanie" ogrodu :D :D :D
Wytrwałości życzę ... :D
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

ach ja też odwiedzam Twój ogród i jestem pod wrażeniem.

Należą Ci się gratulacje.
imponujący spacer
;:114
pozdrawiam
Hania
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolku - właśnie na to liczę :P

Grażynko
- w tym roku właściwie jedyne co planuję to przekopanie jednego kawałka dzikiego i zarośniętego ogrodu, który choć niektórym bardzo się podoba, mnie po prostu drażni. Na następną sobotę już jestem umówiona z kilkoma osobami z forum na łopatkowanie - zabiorą co chcą a resztę pooddaję innym :P

Aniu - serce by mi nie pozwoliło powyrzucać coś co żyje :P I to nieprawda że nie muszę wydawać pieniędzy - MUSZĘ bo jak polatałam po ogrodach to zachorowałam na niektóre rośliny :) 13 lipca idę na kiermasz liliowców :P

Haniu - nie moja to zasługa lecz poprzednich włascicieli. Ja tylko kupiłam pirwszy ogród jaki obejrzałam. Raptus i holeryk ze mnie :P
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypominam że w sobotę 12-07 jest wielkie łopatkowanie ;:23
Adres podam na PW :)
Jeśli nie będzie chętnych to wykopię co będę umiała, porobię zdjęcia i może komuś się przyda ...? Za efekty nie ręczę ;:80
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To, że akurat liliowców Ci się zachciało to nie dziwię się :lol: Mnie też dopadło chciejstwo liliowców i dokupiłam w tym roku dwa :D ...i nadal chcę więcej .... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że nie będę mogła być na
Na pewno bym coś wyłopatkowała ... :wink:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma co żałować - jak się już zorientowałam na forum jest masa ludzi dobrej woli :P

Gdybym Wam powiedziała co mi się jeszcze zachciało to wydałby się mój palnowany napad na bank i musiałabym zagospodarować ze 2 sasiednie działki :P

Jakby co to 13-07 jest kiermasz liliowców w Botaniku..... ;:13
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”