Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dżdżownice kalifornijskie

Post »

moniulka08 pisze:Moje dżdżownice kalifornijskie które mam od tygodnia wsiąkły-trzymam je w dużym wiaderku w piwnicy, na początku wychodziły na ścianki wiaderka a teraz od kilku dni ich nie widać... może jest za zimno?niecale 10 stopni
Sprawdzcz czy nie ma ich pod wiaderkiem lub na podłodze. Jest szansa że to co wrzuciłaś do wiaderka już się "przetrawiło" i dzdzownice wróćiły. Łopatką sprawdz jak się mają. Do wiadra wrzuć kawałek tektury przykrywając "ziemię". Uciśnij czymś np. kafelkiem. Po kilku godzinach odkryj. Powinne być widoczne.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

mateo pisze:Dżdżownice kalifornijskie są cieńsze, krótsze i bardziej czerwone, bardziej kontrastowo ubarwione. Dżdżownice ziemne (rosówki) są bardziej blade, fioletowe i nie żyją w kompoście tylko w ziemi.
W takim razie, wyjaśnisz co żyje w kompostownikach/gnojownikach na wsi? Tamte rosówki są nadzwyczaj czerwone do ciemnoczerwonego a ryby za nimi szaleją. Lat 50,40,30 lat temu raczej nikt nie myślał o kalifornijskich a na ryby właśnie szukało się rosówek w kompostownikach/gnojownikach. Wydaje się że intensywność koloru zależy od ich pożywienia. Więc pozostaje otwarte pytanie: czy da się łatwo rozróżnić która jest która ?
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W sumie to ja nie wiem do końca czy te "dżdżownice kalifornijskie" to jedno i to samo co Eisenia foetida, czy to jednak inny gatunek. Chodziło mi jednak ogólnie o dżdżownice kompostowe, w odróżnieniu od tych które zamieszkują w głębi profilu glebowego i wyłażą np. w czasie deszczu, ale do kompostu nie przechodzą.
Jeśli piszesz o dżdżownicach wyciąganych przez wędkarzy z pryzm kompostowych, to może to był sam gatunek który nas interesuje.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

tylko skąd w kompostowniku "kaliforne" jeśli ich tam nikt nie szczepi. Przechodzą z gruntu. ja mam kompostownik na gruncie i dżdżownic pełno - same przyszły.
Próbowałem w necie znaleźć różnice, ale nigdzie nie ma, prócz tego że są mniej wybredne, składają więcej jajek, nie uciekają i dłużej żyją. ale chciałbym móc złapać je za "ogon" i powiedzieć oo to ta. :heja

A co robicie z nadmiarem dżdżownic? no bo wiadomo jak hodowla, to w końcu ich przybywa i .......
Awatar użytkownika
moniulka08
50p
50p
Od: 3 gru 2009, o 20:09

Post »

NOTO dzięki-spróbuję dzisiaj zrobić tak jak radzisz:)
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hosta pisze:tylko skąd w kompostowniku "kaliforne" jeśli ich tam nikt nie szczepi. Przechodzą z gruntu. ja mam kompostownik na gruncie i dżdżownic pełno - same przyszły.
Nie tylko Ty masz - moja babcia ma plastikowy kompostownik i też ma w nim takie dżdżownice, chociaż ich tam nie wpuszczała. Ten gatunek pewnie w naturze żyje w ściółce, w końcu kompostowników w naturze nikt nie robi.
U mnie w kompostowniku żadnej dżdżownicy nigdy nie widziałem, do czasu aż sam wpuściłem tam kalifornijskie. A w ziemi rosówek jest pełno, szczególnie to widać w miejscach gdzie ściółkuję skoszoną trawą.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z wedkarskiego punktu widzenia wygląda to tak
1. Rosowka, wyłazi noca po deszczu, do ok 20cm długości i nawet 2cm średnicy. Ostatnio znajdowałem je na 1,5m pod ziemią.
2. Dżdżownice, wychodzi tylko po deszczach, długie 8-10cm, srednica z 5mm
3. Czerwone robaki, gnojaki. Średnica ze 3mm, kolor czerwony, bardzo ruchliwe. Dlugosc do 5cm. Żyją w kompoście, pod krowimi plackami, pod zwalonymi drzewami. W czasie normalnego kopania w ogródku prawie się nie zdarza by ją wykopać.

Kalifornijska odpowiada naszym dżdżownicom, osobiście nie widzę sensu kupowania tych robali, a przynajmniej szczepiłbym również czerwonymi.
Pod wzgl. Systematyki i rozrozniania dzdzownic i dendroben/kalifornijskich to te drugie sa bardziej czerwone. Chociaż nie czuję się na siłach by je rozronic ze 100% pewnością.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Hosta pisze: A co robicie z nadmiarem dżdżownic? no bo wiadomo jak hodowla, to w końcu ich przybywa i .......
Gratulacje. Generalnie jak jest im źle i jest ich za duże to już się tak nie mnożą. Częśc z nich umiera i ... zamieniają się w kompost.

Ja generalnie swoje wypuszczam na wolność. A tak już natura robi z nimi porządek (zima, ptaki itp).
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
andreedk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2013, o 23:16

Post »

Po jakim czasie uzyskujecie vermikompost ze swoich hodowli? I drugie pytanie: ile odsączu wam wypływa (biohumusu).
Trzymam swoje 500 dżdżownic w pudełku 40x60. Mnożą się, nie uciekają. Po dwóch miesiącach spłyneło ok 1 litr płynu. I tak się zastanawiam czy to dużo czy mało.

Pozdrawiam wiosennie
inter1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2013, o 00:12

Post »

Witam wszystkich z wieczorka.
Jestem tutaj nowy i chciałbym zapytać jak długo należy czekać na humus suchy kiedy wszystko jest jak należy i piciu i am am
Czy mając już to złoto w woreczku rozcieńczacie je z inną ziemią lub piaskiem? bo wyczytałem że można również przesadzić
z nawożeniem roślin.
Pozdrawiam Michał
maciaszek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2013, o 23:54

Post »

Witam wszystkich :).
Przyszłam po poradę.
Kupiłam na allegro dżdżownice kalifornijskie, 100 sztuk. Przybyły pocztą w małym pojemniku z ziemią i odpadami z jedzenia. Przerzuciłam je do 3-litrowego plastikowego wiaderka z ziemią i obierkami. Po tygodniu dokonałam kolejnego przerzutu, bo w ziemi zalęgły się ziemiórki, a tych próbuję się pozbyć z balkonu. Dżdżownice przeniosłam do drugiego wiaderka, tym razem bez ziemi, same odpadki jedzeniowe + karton i papier, uprzednio namoczony. W dnie pojemnika są otwory, żeby nadmiar płynu mógł ściekać, w pokrywce też są otwory, żeby był dopływ powietrza i żeby w środku nie było za ciepło, za duszno. Na początku otwory były zbyt małe, a żarcia zbyt dużo i dżdżownice ciągle wędrowały pod pokrywkę, bo chyba im się tam sauna zrobiła. Ale powiększyłam otwory i teraz siedzą w obierkach. Problem jednak jest taki, że zdychają.Codziennie znajduję po kilka nieżywych. Jeszcze chwila i hodowli nie będzie :(. Nie mam pojęcia o co chodzi. Jedzenie mają, wilgotno mają, warstwa obierków nie jest zbyt duża i wstępnie przefermentowana (żeby dały radę przerobić), duszno też już im nie powinno być.
marsei123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2013, o 19:33

Post »

Witam ;) Przeprowadzam pracę badawczą na temat : Wpływ dżdżownic kalifornijskich w glebie na rozwój roślin uprawnych na przykładzie pomidora czereśniowego. Potrzebuję umieścić sadzonki w doniczkach i wpuścić do ziemi dżdżownice. Może mógłby mi ktoś doradzić jakich wielkości doniczek powinnam użyć oraz ile dżdżownić do każdej:)
Anutek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2011, o 20:02

Post »

do maciaszek - moim zdaniem popełniłaś błąd usuwając całkowicie ziemię. Pomiędzy odpadkami kuchennymi muszą być warstwy ziemi . Moim zdaniem to jest powód wymierania Twojej hodowli. A jeżeli chcesz aby się rozmnażały pamiętaj o dodawaniu celulozy czyli najprościej mówiąc namoczonego papiery lub kartonu.

Pozdrawiam Ania
Anutek
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”