Wybór odmiany winogrona

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wybór odmiany winogrona

Post »

Tak to sobie tłumacze

Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kurczę,odnoszę wrażenie że wszyscy winoogrodnicy na tym forum hodują murarki.Czyżby to była zasługa Dominiki? :wink: :)
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie po prostu naturalnie występują i tylko im domki zrobiłem. Ale nie tylko murarki tam się gnieżdżą.
Winorośl to część przyrody więc dlaczego nie murarki.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

andrew54 pisze:Kurczę,odnoszę wrażenie że wszyscy winoogrodnicy na tym forum hodują murarki.Czyżby to była zasługa Dominiki? :wink: :)
Raczej nie żyjącego już Pana Pawła Woynowskiego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=20281
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Space99 pisze:U mnie po prostu naturalnie występują i tylko im domki zrobiłem. Ale nie tylko murarki tam się gnieżdżą.Winorośl to część przyrody więc dlaczego nie murarki.
Absolutnie popieram. Nawet jeśli te pszczółki nie pomogą nam w zapylaniu winorośli to z pewnością pomogą w zapylaniu innych roślin które uprawiamy.Sam zastanawiam się nad hodowlą tych owadów.Pszczół miodnych jest coraz mniej,może więc te dzikie uzupełnią powstającą lukę.W niedalekiej odległości ode mnie zauważyłem takie małe pszczółki gnieżdżące się w ziemi.Czy mogą to być murarki?
santana51 pisze:
andrew54 pisze:Kurczę,odnoszę wrażenie że wszyscy winoogrodnicy na tym forum hodują murarki.Czyżby to była zasługa Dominiki? :wink: :)
:shock: Aż 80 stron poświęconych murarce,chyba zostawię sobie tą lekturę na długie zimowe wieczory ;:333
Awatar użytkownika
Dziadek2
50p
50p
Od: 30 maja 2006, o 21:21

Post »

santana51 pisze:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=20281

Zupełnie inne inne źródło

Obrazek
pozdrawiam Roman
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

:lol: Dominika ma murarki ode mnie :heja Nie zapomnę jak wiozłam je w nagrzanym do 30 stopni pociągu do Warszawy i bałam się, że po drodze się wygryzą... ;:306
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ciekawe!

A może założyć całkiem nowy temat o owadach pożytecznych i nie tylko?

Pozdrawiam Jurek
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

jurek16a pisze:Bardzo ciekawe!

A może założyć całkiem nowy temat o owadach pożytecznych i nie tylko?

Pozdrawiam Jurek
Rzeczywiście warto by bo całkiem odeszliśmy od właściwego tematu jakim jest: Wybór odmiany winogrona
  • Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
Taddeo
100p
100p
Od: 23 sty 2013, o 17:20

Post »

No właśnie jest kilka koleżanek i kolegów na tym forum którzy mają doświadczenie w uprawie winorośli i mają po kilka, a nawet kilkadziesiąt winorośli mają doświadczenie i mogą służyć w wyborze winorośli. Jeżeli myślimy o wsadzeniu winorośli to trzeba to robić już ( nie dosłownie) bo każdy następny rok na rozmyślania to rok stracony.
Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
Taddeo
100p
100p
Od: 23 sty 2013, o 17:20

Post »

aguskac pisze:
:lol: Dominika ma murarki ode mnie :heja Nie zapomnę jak wiozłam je w nagrzanym do 30 stopni pociągu do Warszawy i bałam się, że po drodze się wygryzą... ;:306
A ja mam murarki od aguskac.
I jeszcze raz bardzo Ci dziękuję Aga.
Pozdrawiam. Tadeusz.
jurek16a
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Taddeo pisze:No właśnie jest kilka koleżanek i kolegów na tym forum którzy mają doświadczenie w uprawie winorośli i mają po kilka, a nawet kilkadziesiąt winorośli mają doświadczenie i mogą służyć w wyborze winorośli. Jeżeli myślimy o wsadzeniu winorośli to trzeba to robić już ( nie dosłownie) bo każdy następny rok na rozmyślania to rok stracony.
Masz absolutną rację .
Lepiej wsadzić nawet labruskę niż nic.
Zawsze można zaszczepić
Ale wybór jest niesamowicie duzy
Tylko trza wiedzieć do czego ma służyć, do jedzenia, wyrobu wina,soków, a może uniwersalne?
Jeszcze tylko trzeba dobrać odmianę do jakości ziemi, lub odwrotnie co jest droższe.
per aspera ad astra
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

przeniosłam sie z miasta na wieś i w od razu posadziłam swenson reda (4 szt co metr) przy tarasie. gleba bylejaka, okolice Torunia. dałam obornik i cięłam przez pierwsze dwa lata na dwa oczka, jak na winogrona.org kazali. w ubiegłym, trzecim roku najedlismy się w końcu winogron. jedliśmy je przez dwa tygodnie, było dużo i pyszne, im dłużej wisiały na krzaku, tym pyszniejsze, aromatyczne, te ze sklepu bez porównania gorsze, chociaż te nasze były drobniejsze niż te handlowe.
w tym roku tez się ładnie zapowiadają, odpukać. troche sie namęczyłam z pierwszym cięciem po owocowaniu, cała taczka gałęzi do wywiezienia. prowadzę każdy z nich na dwa pnie, na każdym pniu jedna gałąź na innej wysokości, pięknie osłaniaja taras.
na nic nie chorowały, tylko trzeba pilnowac cięcia, bo bardzi rosną, polecam początkującym.
co do smaku labruski - mam tez jedną Minnesotę, podobno labruska jak nic, a mój maż był nia zachwycony - słodka landrynka. nie lubimy tylko tych odmian, w których skórka sie ciągnie, a miąższ jest rzadki i ziarnisty. swenson i minnesota takiej wady nie mają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”