Pikowanie pomidorów cz.2
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pikowanie pomidorów cz.2
Po doświadczeniach z ubiegłego roku - urosły mi w kubkach 0,5 l tycie sadzoneczki i właściwie ruszyły dopiero w gruncie. Tak więc teraz, póki co przynajmniej, bo miejsca dramatycznie mało na parapetach, siedzą w pojemnikach ok. 0,2l - 0,3l.
I tak, mam cały czas na myśli pojemniki do pikowania. Dużo zależy też od tego, ile masz miejsca - jeśli możesz sobie pozwolić, to pikuj wszystkie pomidory( nawet karłowe) od razu do 0,4 l - 0,5 l. Natomiast docelowo nawet karłowe muszą mieć spore kubki do pikowania.
I tak, mam cały czas na myśli pojemniki do pikowania. Dużo zależy też od tego, ile masz miejsca - jeśli możesz sobie pozwolić, to pikuj wszystkie pomidory( nawet karłowe) od razu do 0,4 l - 0,5 l. Natomiast docelowo nawet karłowe muszą mieć spore kubki do pikowania.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Czyli Ty Tysonko po prostu pikujesz dwa razy.
-
- 500p
Nie, nie ma reguły. Wiem tylko, że nie przeszkadza to pomidorom, a przeszkadza papryce. Więc kombinuję - ile mam miejsca na parapecie, ile wolnych pojemników. Pierwsze pomidory, które popikowałam, poszły do większych pojemników, a betaluxy do mniejszych z opcją, że jeśli zechce im się rosnąć, to dostaną większe mieszkanko. Teraz sweet orange z kolei poszło od razu do większych, bo rośnie w oczach.
-
- 200p
- Kontakt:
Chyba nie za dobrze jak teraz za szybko rośnie?Wydaje mi się że raczej ma się robić bardziej "krępe".tysonka pisze:Nie, nie ma reguły. Wiem tylko, że nie przeszkadza to pomidorom, a przeszkadza papryce. Więc kombinuję - ile mam miejsca na parapecie, ile wolnych pojemników. Pierwsze pomidory, które popikowałam, poszły do większych pojemników, a betaluxy do mniejszych z opcją, że jeśli zechce im się rosnąć, to dostaną większe mieszkanko. Teraz sweet orange z kolei poszło od razu do większych, bo rośnie w oczach.
-
- 500p
Zgadza się, a pikowanie ma sprzyjać temu - między innymi.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Damian - tylko na tej stronie niepotrzebnie trzykrotnie cytujesz wypowiedź, pod którą piszesz.
To zbędne i tylko utrudnia czytanie.
To zbędne i tylko utrudnia czytanie.
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
pikowanie
Ja posiałem 5 gatunkow pomidorow 18 marca w skrzynke. Wsiałem :Faworyt ,Malinowy Ozarowski, Malinowy Henryka, Plomien ,Zloty Ozarowski . 23 marca juz powychodzily;) trzymam je przy balkonie i czekamy na Sloneczko:) juz ksztaltuja sie nastepne liscie
Uploaded with ImageShack.us
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- OgrodnikSebek
- 200p
Kiedy pikowac pomidory ?? wsiałem 18 marca ; ) http://imageshack.us/g/715/jkjuk.jpg/ . przepraszam za tyle tych postów ale jestem początkujący .
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wyglądają nieźle, widocznie masz więcej słońca niż u nas.
Pikuj jak będą wysokie , czyli zaczną wybiegać, jeśli będą szybko rosnąć to pikuj na początku do kubeczków/pojemników po 150 - 200 ml, ale docelowo do pojemników około 500 ml.
Na ten moment masz kilka dni do podjęcia decyzji, dużo zależy od prognoz pogody w Twoim rejonie ( ilość dni słonecznych ).
Pikuj jak będą wysokie , czyli zaczną wybiegać, jeśli będą szybko rosnąć to pikuj na początku do kubeczków/pojemników po 150 - 200 ml, ale docelowo do pojemników około 500 ml.
Na ten moment masz kilka dni do podjęcia decyzji, dużo zależy od prognoz pogody w Twoim rejonie ( ilość dni słonecznych ).
- OgrodnikSebek
- 200p
no wiem ,wsadzę je do kubków po śmietanie itp. No Słońca było ostatnio przez 4 dni codziennie ,ale teraz niestety pochmurno .. trzymając się harmonogramu z poprzedniego roku to powinienem już w środę pikować . mogło by jeszcze trochę Słońce przygrzać ,biorąc pod uwagę ze mieszkam w bloku na 3 piętrze to mają się gdzie opalać ;D trzymam je w temp ok 25 stopni.. wiem trochę za dużo ale w bloku to nie mam innej możliwości .
- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Re: Rozsada 2013r. Pomysły na doświetlanie i podlewanie
Czy podczas pikowania mogę posadzić pomidory tak głęboko aby zakryć im pierwsze liście??
Post poprawiłam ponieważ przeniosłam go do odpowiedniego wątku.
Post poprawiłam ponieważ przeniosłam go do odpowiedniego wątku.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- 200p
- Kontakt:
Re: Rozsada 2013r. Pomysły na doświetlanie i podlewanie
Zdecydowanie nie
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Damian, nie masz racji . Jak pomidory są mocno wybiegnięte, to można je sadzić powyżej liścieni, a nawet pierwszych liści ale te liścienie i liście powinno się delikatnie uszczknąć. Z tym, że oczywiście to jest metoda na sieweczki które mają więcej niż jedną parę liści właściwych.