Gipsówka,łyszczec (Gypsophila )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gipsówka

Post »

A można ją przycinać? Może po przycięciu kwitłaby lepiej i w ogóle lepiej wyglądała?
Bo z niektórymi bylinami tak właśnie robię i efekt jest o wiele lepszy :)
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Po kilku latach rośnięcia w tym samym miejscu musi gleba być wyjałowiona, przecież utrzymanie takiej chmury kwiatów też roślinę kosztuje.

Pamiętam tę roślinę w ogródku u babci, ale czy jeszcze rośnie to nie mam pojęcia... Oby tylko.
_fox_

Post »

konwalia12 pisze:A można ją przycinać? Może po przycięciu kwitłaby lepiej i w ogóle lepiej wyglądała?
Bo z niektórymi bylinami tak właśnie robię i efekt jest o wiele lepszy :)
Tam nie ma co przycinać :( ewentualnie można wyłamać kilka pędów, ale to dopiero po kilku latach uprawy, korzeń jest grubości nadgarstka i ilość pędów ok 15-20 szt. Próbowałem też zrobić podporę, ale niezbyt ładnie taki krzaczek wyglądał.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Spróbuj zrobić sadzonki. Podział kępy przy takim korzeniu na bezpieczny zabieg nie wygląda.
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam gipsówkę już kilka ładnych lat. Dostałam korzeń - taka rozgałęziona pietrucha. Zdarza się samosiew - uzyskałam tak 2 rośliny.
Moim zdaniem warto ją podpierać, bo po deszczu może się brzydko rozkładać, a na środku zostaną łyse łodygi.
Podpora, która zdaje u mnie egzamin to obręcz z grubego drutu na 3 długich nóżkach. Wiosną wbijam ją jak najgłębiej w ziemię - zwykle wystaje ok 20 cm, a ze wzrostem rośliny podwyższam obręcz.
Tuż przed kwitnieniem, jeszcze obręcz ciut za nisko. Jak się dobrze dobierze wysokość to część rośliny przewiesi się przez obręcz, a reszta zostanie w środku tworząc "bukiet".
Obrazek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Czy Gipsówka to to wysokie po prawej stronie? Wysiałam jednoroczną i chcę ją w kępkach posadzić w donicach z innymi kwiatami w donicach.
_fox_

Post »

Lorrie tak to gipsówka trwała Gypsophila paniculata /ta po prawej/ rośnie do ponad metra wysokości. Popularnie zwana jest kaszką.
margo_grace2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2014, o 14:04

Gipsówka

Post »

Wyhodowałam z kupionych nasion gipsówkę. Bez problemu przetrwała już dwie ostre zimy i dalej cieszy mimo, że jest niby jednoroczna. Rośnie wielka na 1,5 m i wszytko byłoby ok gdyby nie to, że ma nieprzyjemną woń. Umieszczenie jej w domu nie stanowi przyjemności. Miałam kiedyś gipsówkę na innej działce i była bezwonna. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem?
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Nie, nigdy. Mam dużo gipsówek pełnych, pojedynczych, białych i różowych, dużo susze, ale nigdy nie czułam zapachu. Gipsówka jest wieloletnia i jednoroczna. Wieloletnia w czasie kwitnienia dorasta do 2 m, ma kwiatki drobniutki zbite w olbrzymie wiechy. Jednoroczna jest dużo niższa ma większe kwiatki, ale wiechy są luźne i stosunkowo małe.
simmu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lut 2014, o 12:53
Kontakt:

Post »

Tak moja też bardziej do oglądania niż wąchania;-):-) .
Najłatwiej ją rozmnożyć przez sadzonki zielne
( analogicznie jak sadzonkuje się goździki). Dobrze wygląda nie tylko z różami ale i z liliowcami, liliami, pysznogłówką, tojadami, ostróżkami, ciekawe może być zestawienie z hortensjami ( ale może być problem bo gipsówka woli jednak dużo światła i przepuszczalną glebę).
Nie ścinam jej jest piękna nawet po okwitnięciu:-)
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

Wiosną zasadziłam gipsówkę z korzenia. Dzielnie walczymy razem z suszą i obecnie ma ona ok. 30-40 cm leżące pędy. Czy w przyszłym roku mogę spodziewać się już kwiatów?
Awatar użytkownika
okavango
100p
100p
Od: 17 wrz 2011, o 20:20

Post »

Przechodzę z gipsówką to samo co Shyva tylko z tą różnicą, że ja kupiłam swoją w Biedronce. Powiem z wielkim żalem, że już na nic z jej strony nie liczę (chodzi o kwiatki) :(
Lilka
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Gipsówka nie powtarza kwitnienia( przynajmniej u mnie) więc nie ma co liczyć w tym roku. W przyszłym roku w czerwcu będą piękne kwiaty.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
SoniaR
50p
50p
Od: 29 sty 2016, o 14:41

Post »

Próbuję rozmnażac gipsowkę z sadzonek zielnych. Wstawiłam wlaśnie do wody gałązki, mam nadzieję, że coś z nich będzie.

Klimat trochę cieplejszy niż Polska, także wiosna pelną gębą.

Warunki:
temperatura 22C
wilgotność 55
stanowisko wschodnie, słoneczne

Czy można wstawiać tylko gałązki które jeszcze nie kwitły czy z takich post-kwiatowych też da się coś otrzymać? :)
Kraj migdałów i oliwek.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

emalia112 pisze:Gipsówka nie powtarza kwitnienia( przynajmniej u mnie) więc nie ma co liczyć w tym roku. W przyszłym roku w czerwcu będą piękne kwiaty.
Swoją gipsówkę po kwitnieniu przycinam właśnie po to,by powtórzyła kwitnienie.Krzaczki są niższe niż przy pierwszym kwitnieniu,ale jeszcze bardzo długo kwitną.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”