Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wysiewanie kaktusów

Post »

W innym temacie znalazłem takowe porady czarnego.
czarny pisze:Generalnie na początek najlepiej sam substrat mineralny=zero jakiegokolwiek papu. W nasionach jest substacji odżywczych na trochę czasu. Potem można spryskiwać siewki z odrobinką nawozu tudzież je przepikować. Jak najmniej papu, bo jeśli nie stosujesz pełnej 100% sterylizacji i siewu w hermatycznym słoju to grzyb i tak się pojawi, a jak mało papu i chemia pod ręką to to będzie tylko mały problemik. Ja pierwszy miesiac od siewu conajwyżej spryskuje previcurem jak się pojawi grzyb (piach i kuwety wypażam, ale przy ogromnej ilości porcji nasion, nie chce mi się bawić w chemiczne sterylizowanie nasion, a tam zawsze są resztki z owoców i zalążki grzyba), a potem dodaje troszkę nawozu do mieszanki woda+previcur. Jak się pojawiają pierwsze kolce (kolczyczószeńki) pikuję już do właściwego substratu i wtedy już jak normalne rośliny, tylko trochę więcej cieniowania, trochę więcej wody.
Czyli rozumiem, że można rozrobić previcur i nawóz w jednym spryskiwaczu?
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Harvi pisze:Czyli rozumiem, że można rozrobić previcur i nawóz w jednym spryskiwaczu?
Tak np Tomek -blabla tak robi. A jeśli On tak robi to tak należy.

Ja zresztą też mieszam ;:108
mec79
50p
50p
Od: 10 paź 2011, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prawdą też jest, że nasiona mają swój zasób pokarmu ale my sadzimy do zupełnie jałowego żwiru dlatego jest wskazane nawożenie i previcur przy zraszaniu. Ja u siebie do podlewania zawsze używam nawozu ale podlewam wodą przepuszczoną przez filtr RO. A najlepiej deszczówką ale to teraz utrudnione.
Piotr Mazurek
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

Ale czy takie podlewanie z nawozem można już stosować u malutkich siewek bez cierni ? nie popali im korzonków ?
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p

Post »

Maja100 pisze:Ale czy takie podlewanie z nawozem można już stosować u malutkich siewek bez cierni ? nie popali im korzonków ?
Ponawiam pytanie i mam jeszcze jedno :roll:

Gdzie kupujecie nasiona ?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Maja100 pisze:
Maja100 pisze:Ale czy takie podlewanie z nawozem można już stosować u malutkich siewek bez cierni ? nie popali im korzonków ?
Ponawiam pytanie i mam jeszcze jedno :roll:
Jeśli nawóz będzie w odpowiednim stężeniu to krzywda korzonkom się nie stanie.
Maja100 pisze:Gdzie kupujecie nasiona ?
Informacje na ten temat są tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=49877
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Ewa1821
200p
200p
Od: 19 lip 2012, o 21:11

Post »

Ja również poczyniłam pewne wysiewy i wyrosło mi coś takiego na poletku Echinocereus pulchellus... Czy on jest jakiś uszkodzony i raczej nie przeżyje? Czy może jest to jakaś fajna forma?
Obrazek
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Nasionko było zdegenerowane i taką siewkę wydało na świat. Może coś z tego będzie, musisz poczekać. Niestety takie cuda najczęściej nie rozwijają się dalej i zamierają z czasem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
truskafka85
200p
200p
Od: 5 wrz 2012, o 16:41

Post »

może być np. połowa stężenia zalecana dla dorosłych roślin? więcej niż połowa czy mniej?

w tym roku ma być pierwsze poważne sianie u mnie i muszę się dokształcić :)
Kaktusowo :twisted:
pozdrawiam
Asia
mec79
50p
50p
Od: 10 paź 2011, o 13:21

Post »

Daj połowę zalecanej dawki i do tego profilaktycznie Previcur. Będzie dobrze :)
Piotr Mazurek
epti
100p
100p
Od: 10 paź 2009, o 08:12

Post »

Moje siewki mają 2 tygodnie. Niestety, w swojej ignorancji posunełam sie do barbarzyństwa - wysiłam do złego podłoża ( za czarno ). Czy mogę je jakoś uratować? Po czym poznać , że siewki pleśnieją?
pozdrawiam ciepło
Justyna
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p

Post »

epti pisze:Moje siewki mają 2 tygodnie. Niestety, w swojej ignorancji posunełam sie do barbarzyństwa - wysiłam do złego podłoża ( za czarno ). Czy mogę je jakoś uratować? Po czym poznać , że siewki pleśnieją?

Ja też zrobiłam taki błąd przy pierwszym wysiewie - wysiałam do zwykłej ziemi do kaktusów .. Do tej pory ich nie przesadzałam. Rosną i chyba mają się dobrze :) Tylko uważaj z podlewaniem u mnie ziemia była tylko leciutko wilgotna :wink:
epti
100p
100p
Od: 10 paź 2009, o 08:12

Post »

no nie wiem...jak czytam to myślę ,że to kwestia czasu kiedy coś im się stanie.A mogę je przepikować do bardziej mineralnego podłoża?
pozdrawiam ciepło
Justyna
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”