Czyli rozumiem, że można rozrobić previcur i nawóz w jednym spryskiwaczu?czarny pisze:Generalnie na początek najlepiej sam substrat mineralny=zero jakiegokolwiek papu. W nasionach jest substacji odżywczych na trochę czasu. Potem można spryskiwać siewki z odrobinką nawozu tudzież je przepikować. Jak najmniej papu, bo jeśli nie stosujesz pełnej 100% sterylizacji i siewu w hermatycznym słoju to grzyb i tak się pojawi, a jak mało papu i chemia pod ręką to to będzie tylko mały problemik. Ja pierwszy miesiac od siewu conajwyżej spryskuje previcurem jak się pojawi grzyb (piach i kuwety wypażam, ale przy ogromnej ilości porcji nasion, nie chce mi się bawić w chemiczne sterylizowanie nasion, a tam zawsze są resztki z owoców i zalążki grzyba), a potem dodaje troszkę nawozu do mieszanki woda+previcur. Jak się pojawiają pierwsze kolce (kolczyczószeńki) pikuję już do właściwego substratu i wtedy już jak normalne rośliny, tylko trochę więcej cieniowania, trochę więcej wody.
Wysiewanie kaktusów cz.1
Re: Wysiewanie kaktusów
W innym temacie znalazłem takowe porady czarnego.
- Martada
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak np Tomek -blabla tak robi. A jeśli On tak robi to tak należy.Harvi pisze:Czyli rozumiem, że można rozrobić previcur i nawóz w jednym spryskiwaczu?
Ja zresztą też mieszam
Prawdą też jest, że nasiona mają swój zasób pokarmu ale my sadzimy do zupełnie jałowego żwiru dlatego jest wskazane nawożenie i previcur przy zraszaniu. Ja u siebie do podlewania zawsze używam nawozu ale podlewam wodą przepuszczoną przez filtr RO. A najlepiej deszczówką ale to teraz utrudnione.
Piotr Mazurek
Ale czy takie podlewanie z nawozem można już stosować u malutkich siewek bez cierni ? nie popali im korzonków ?
Ponawiam pytanie i mam jeszcze jednoMaja100 pisze:Ale czy takie podlewanie z nawozem można już stosować u malutkich siewek bez cierni ? nie popali im korzonków ?
Gdzie kupujecie nasiona ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli nawóz będzie w odpowiednim stężeniu to krzywda korzonkom się nie stanie.Maja100 pisze:Ponawiam pytanie i mam jeszcze jednoMaja100 pisze:Ale czy takie podlewanie z nawozem można już stosować u malutkich siewek bez cierni ? nie popali im korzonków ?
Informacje na ten temat są tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=49877Maja100 pisze:Gdzie kupujecie nasiona ?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Ja również poczyniłam pewne wysiewy i wyrosło mi coś takiego na poletku Echinocereus pulchellus... Czy on jest jakiś uszkodzony i raczej nie przeżyje? Czy może jest to jakaś fajna forma?
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nasionko było zdegenerowane i taką siewkę wydało na świat. Może coś z tego będzie, musisz poczekać. Niestety takie cuda najczęściej nie rozwijają się dalej i zamierają z czasem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2012, o 16:41
może być np. połowa stężenia zalecana dla dorosłych roślin? więcej niż połowa czy mniej?
w tym roku ma być pierwsze poważne sianie u mnie i muszę się dokształcić
w tym roku ma być pierwsze poważne sianie u mnie i muszę się dokształcić
Daj połowę zalecanej dawki i do tego profilaktycznie Previcur. Będzie dobrze
Piotr Mazurek
Moje siewki mają 2 tygodnie. Niestety, w swojej ignorancji posunełam sie do barbarzyństwa - wysiłam do złego podłoża ( za czarno ). Czy mogę je jakoś uratować? Po czym poznać , że siewki pleśnieją?
pozdrawiam ciepło
Justyna
Justyna
epti pisze:Moje siewki mają 2 tygodnie. Niestety, w swojej ignorancji posunełam sie do barbarzyństwa - wysiłam do złego podłoża ( za czarno ). Czy mogę je jakoś uratować? Po czym poznać , że siewki pleśnieją?
Ja też zrobiłam taki błąd przy pierwszym wysiewie - wysiałam do zwykłej ziemi do kaktusów .. Do tej pory ich nie przesadzałam. Rosną i chyba mają się dobrze Tylko uważaj z podlewaniem u mnie ziemia była tylko leciutko wilgotna
no nie wiem...jak czytam to myślę ,że to kwestia czasu kiedy coś im się stanie.A mogę je przepikować do bardziej mineralnego podłoża?
pozdrawiam ciepło
Justyna
Justyna