Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Dlaczego paproć usycha?
lubię kwiaty- daj zdjęcie paproci. Skończ z podlewaniem mlekiem i innymi rzeczami. Niech stoi w oknie i trochę ją przesusz, bo może faktycznie ciut ją zalałaś. Podlewaj na razie tylko wodą. Jak zacznie odbijać to wtedy niech szef kupi nawóz do paproci. Ja miałam czasami paprocie, które po zimie miały dwa liście i odbiły. Ale to nie jest szybki proces, cierpliwości.
Powodzenia
Powodzenia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 mar 2011, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dlaczego paproć usycha?
Nowe liście nie wyrastają ze środka, ale mam wrażenie, że wygląda teraz lepiej
Dziękuję za pomoc, tak się złożyło, co do zdjęcia to już sobie daruję, bo jutro kończy mi się umowa i nie chce mi się jej przedłużać, nie ze względu na paproć :P. Myślę, że się odbije. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc, tak się złożyło, co do zdjęcia to już sobie daruję, bo jutro kończy mi się umowa i nie chce mi się jej przedłużać, nie ze względu na paproć :P. Myślę, że się odbije. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Paprotka
Witam.Mialam bujna paprotke.Przesadzilam ja do wiekszej donicy i zaczela umierac.Opadly jej wszystkie liscie.Teraz to tylko suche badyle.Czytalam(po fakcie)ze przesadzajac do wiekszej donicy rozwoj sie zahamuje poniewaz korzenie zaczna sie rozrastac.Czy to prawda?Juz 2 msc czekam ale nic.Jak sprawdzic czy paproc jeszcze zyje?
Re: Paprotka
Ojej, to już raczej trup
Ziemia wygląda na b. suchą...
Ziemia wygląda na b. suchą...
Donica jest za duża i za głęboko posadziłaś. Paprocie wolą się "gnieść" niż mieć luzy. Jeśli w środku jest żywy "pastoralik" nowego liści to powinna odbić.
- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem czy piszę w odpowiednim miejscu ale innego nie znalazłam.
Mam problem z paprotką stojącą na klatce schodowej.
Pojawiły się na niej przyklejone do liścia "narośle",ogólnie paprotka zaczęła słabiej rosnąć i podsychać ,na liściach pojawił się lepki,błyszczący nalot,opadający na podłogę.
Poradźcie co to jest i jak się tego pozbyć
Mam problem z paprotką stojącą na klatce schodowej.
Pojawiły się na niej przyklejone do liścia "narośle",ogólnie paprotka zaczęła słabiej rosnąć i podsychać ,na liściach pojawił się lepki,błyszczący nalot,opadający na podłogę.
Poradźcie co to jest i jak się tego pozbyć
Tarczniki. Oprysk z preparatu Actellic 500 EC dawka 1 ml na 1 l wody, po 4 dniach powtórka. Po kolejnych 6 dniach jeszcze raz. Po opryskach wszystkich roślinę pod silny prysznic.
- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 50p
- Od: 17 maja 2012, o 21:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Cenna podpowiedź! Dzięki
A mnie swego czasu wyrosła w doniczce z inną rośliną taka paprotka jak niżej. Przesadziłem do innej doniczki i jakoś na razie daje radę. Nie wiecie co to może być, to chyba nie jakaś leśna czy coś...