Pikowanie pomidorów cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pikowanie pomidorów cz.2

Post »

Po doświadczeniach z ubiegłego roku - urosły mi w kubkach 0,5 l tycie sadzoneczki i właściwie ruszyły dopiero w gruncie. Tak więc teraz, póki co przynajmniej, bo miejsca dramatycznie mało na parapetach, siedzą w pojemnikach ok. 0,2l - 0,3l.
I tak, mam cały czas na myśli pojemniki do pikowania. Dużo zależy też od tego, ile masz miejsca - jeśli możesz sobie pozwolić, to pikuj wszystkie pomidory( nawet karłowe) od razu do 0,4 l - 0,5 l. Natomiast docelowo nawet karłowe muszą mieć spore kubki do pikowania.
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Czyli Ty Tysonko po prostu pikujesz dwa razy.
tysonka
500p
500p

Post »

Nie, nie ma reguły. Wiem tylko, że nie przeszkadza to pomidorom, a przeszkadza papryce. Więc kombinuję - ile mam miejsca na parapecie, ile wolnych pojemników. Pierwsze pomidory, które popikowałam, poszły do większych pojemników, a betaluxy do mniejszych z opcją, że jeśli zechce im się rosnąć, to dostaną większe mieszkanko. Teraz sweet orange z kolei poszło od razu do większych, bo rośnie w oczach.
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Post »

tysonka pisze:Nie, nie ma reguły. Wiem tylko, że nie przeszkadza to pomidorom, a przeszkadza papryce. Więc kombinuję - ile mam miejsca na parapecie, ile wolnych pojemników. Pierwsze pomidory, które popikowałam, poszły do większych pojemników, a betaluxy do mniejszych z opcją, że jeśli zechce im się rosnąć, to dostaną większe mieszkanko. Teraz sweet orange z kolei poszło od razu do większych, bo rośnie w oczach.
Chyba nie za dobrze jak teraz za szybko rośnie?Wydaje mi się że raczej ma się robić bardziej "krępe".
tysonka
500p
500p

Post »

Zgadza się, a pikowanie ma sprzyjać temu - między innymi.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Damian - tylko na tej stronie niepotrzebnie trzykrotnie cytujesz wypowiedź, pod którą piszesz.
To zbędne i tylko utrudnia czytanie.
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

pikowanie

Post »

Ja posiałem 5 gatunkow pomidorow 18 marca w skrzynke. Wsiałem :Faworyt ,Malinowy Ozarowski, Malinowy Henryka, Plomien ,Zloty Ozarowski . 23 marca juz powychodzily;) trzymam je przy balkonie i czekamy na Sloneczko:) juz ksztaltuja sie nastepne liscie ;:215

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p

Post »

Kiedy pikowac pomidory ?? wsiałem 18 marca ; ) http://imageshack.us/g/715/jkjuk.jpg/ . przepraszam za tyle tych postów ale jestem początkujący .
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wyglądają nieźle, widocznie masz więcej słońca niż u nas.
Pikuj jak będą wysokie , czyli zaczną wybiegać, jeśli będą szybko rosnąć to pikuj na początku do kubeczków/pojemników po 150 - 200 ml, ale docelowo do pojemników około 500 ml.
Na ten moment masz kilka dni do podjęcia decyzji, dużo zależy od prognoz pogody w Twoim rejonie ( ilość dni słonecznych ).
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p

Post »

no wiem ,wsadzę je do kubków po śmietanie itp. No Słońca było ostatnio przez 4 dni codziennie ,ale teraz niestety pochmurno .. trzymając się harmonogramu z poprzedniego roku to powinienem już w środę pikować . mogło by jeszcze trochę Słońce przygrzać ,biorąc pod uwagę ze mieszkam w bloku na 3 piętrze to mają się gdzie opalać ;D trzymam je w temp ok 25 stopni.. wiem trochę za dużo ale w bloku to nie mam innej możliwości .
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59

Re: Rozsada 2013r. Pomysły na doświetlanie i podlewanie

Post »

:D Czy podczas pikowania mogę posadzić pomidory tak głęboko aby zakryć im pierwsze liście??

Post poprawiłam ponieważ przeniosłam go do odpowiedniego wątku.
Pozdrawiam Krzysiek
DamianC
200p
200p
Kontakt:

Re: Rozsada 2013r. Pomysły na doświetlanie i podlewanie

Post »

Zdecydowanie nie ;:185
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Damian, nie masz racji ;:185 . Jak pomidory są mocno wybiegnięte, to można je sadzić powyżej liścieni, a nawet pierwszych liści ale te liścienie i liście powinno się delikatnie uszczknąć. Z tym, że oczywiście to jest metoda na sieweczki które mają więcej niż jedną parę liści właściwych.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”