Jak poprawić jakość gleby

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tym bardziej nie jestem ekspertem ;-) ale na opakowaniu zielonego nawozu (mieszanka), które kupiłam w zeszłym roku bylo napisane, aby ściąć przed kwitnieniem, bo jak roslina zakwitnie, to zużywa ten drogocenny azot :-) , który gromadzi w tkankach i o który się Polska biła ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 01:08

Post »

Carterka, 100krotka- czyli mogę posiać nawóz zielony w następnym miesiącu- tak by do początka września mieć przekopane pod rabatę bylinową? Super. Dzięki wielkie dziewczyny :) :) :)
Amatorka ogrodu
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:) Możesz siać :).
Udanego użyźniania ;)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p

Post »

Carterka- najpierw muszę przekopać ;) na razie to straszny ugór jest :(
Amatorka ogrodu
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

A dużo masz tego do przekopania? Może, jeśli masz dużo opłacałoby się wynająć glebogryzarke.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
BartoszGniezno
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2009, o 15:07

Post »

Polecam późną jesienią wysiać pszenżyto... i zostawić na zimę. Kopać dopiero wiosną kiedy pszenżyto osiągnie wysokość do 30cm.
Awatar użytkownika
magirl
100p
100p

Post »

Bartosz- pszenżyto odpada w tym przypadku- muszę rabatę zagospodarować do września.
Carterka- nie jest to ogromny kawałek, problem w tym, że ciągle na nim mam gruz i kamienie, które dopiero będą wykorzystane do zrobienia tarasu- wszystko się strasznie przeciąga :evil: Mam nadzieję, że w tym miesiącu uda mi się- choć gwarancji nie ma :twisted:
A co jeśli nie zdążę zasiać zielonego nawozu wcale? Ziemia jest strasznie gliniasta. Mam na działce piasek budowlany- taki ciemny- czy on jest dobry by go pomieszać z ziemią ogrodową- taką kupowaną w workach by rozluźnić moją glebę??
Amatorka ogrodu
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Hej.
Wiesz co nie mam pojęcia czy taki piasek się nadaje, ale moi sąsiedzi sadząc na takiej właśnie gliniastej ziemi dodawali ziemię ze sklepu i mieszali. Fakt, że tak zrobili na małej rabatce i koszt ziemi nie był tak duży. Wszystko ładnie im rośnie i nie narzekają...
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Najrozsądniej i najtaniej,kup przyczepę trocin,obojętnie jakie drewno.
Przekopać trzeba tak grubą warstwę,jaką się da.Na tym posiej cokolwiek,
może być gorczyca i znów przekop,aby zielonego nie było na wierzchu.
Awatar użytkownika
skorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 mar 2013, o 15:15

Re: Jak poprawić jakość gleby

Post »

100krotka pisze:A ja mam pytanie - jak można sukcesywnie poprawiać glebę, w której już coś rośnie? Przy glebie gliniastej wiadomo, sadząc krzew czy pnącze dodaje się i piasku, i próchnicy, ale po kilku latach system korzeniowy się rozrasta i wkracza na mniej przyjazny teren. Jak pomóc tym roślinkom?
Post już raczej archiwalny, ale nie doczekał się niestety odpowiedzi.
Na mojej działce rośnie stary sad liczący kilkadziesiąt jabłoni (z relacji sąsiada wynika, że ma ok. 60 lat). Zastałem go w kiepskim stanie (sad, nie sąsiada - ten drugi jak na swoje prawie 100 lat trzyma się świetnie :wink: ). Od co najmniej kilkunastu lat nic nie było przy sadzie robione. Stopniowo pozbyłem się chwastów i krzaczorów sięgających często do blisko 2 metrów wysokości, drzewka zostały przycięte i wybielone. Teraz zastanawiam się jak mógłbym poprawić jakość gleby, która pewnie już zdążyła się mocno wyjałowić. Jest zbita, gliniasta, o kwaśnym odczynie.
Myślałem o przekopaniu ziemi pod każdym drzewkiem i wymieszaniu jej z kompostem składającym się głównie ze skoszonej trawy, z dodatkiem popiołu drzewnego, którego po zimie mam pod dostatkiem. Czy takie działanie pomogłoby drzewom, czy raczej nie ma sensu? Drzewa są już wiekowe, więc i pewnie korzenie sięgają dosyć głęboko :roll: A jeśli ma sens to kiedy to najlepiej zrobić? Można na wiosnę, czy lepiej poczekać do jesieni?
Bardzo proszę o jakieś porady, ewentualnie wskazanie podobnego tematu na forum, bo mi niestety nie udało się nic znaleźć.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maaaciej
50p
50p
Od: 23 mar 2013, o 10:07

Post »

Na poprawę jakoście gleby kupuj ę nawóz "Dżdżownic" ekologiczny, który nie trzeba rozcieńczać i gotowe ;:173
Pozdrawiam Maaaciej
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

skorek ja bym Tobie radziła przenieść post np tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7452&hilit
Jest tam wielu fachowców, to Ci coś sensownego doradzą.
Awatar użytkownika
skorek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 mar 2013, o 15:15

Post »

Dzięki. Nie trafiłem wcześniej na ten temat. Na początku trochę ciężko ogarnąć to forum, a wyszukiwarka nie zawsze poda na talerzu to co by się chciało :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”