Jak poprawić jakość gleby
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tym bardziej nie jestem ekspertem ;-) ale na opakowaniu zielonego nawozu (mieszanka), które kupiłam w zeszłym roku bylo napisane, aby ściąć przed kwitnieniem, bo jak roslina zakwitnie, to zużywa ten drogocenny azot , który gromadzi w tkankach i o który się Polska biła ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A dużo masz tego do przekopania? Może, jeśli masz dużo opłacałoby się wynająć glebogryzarke.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- BartoszGniezno
- 10p - Początkujący
- Od: 28 cze 2009, o 15:07
Bartosz- pszenżyto odpada w tym przypadku- muszę rabatę zagospodarować do września.
Carterka- nie jest to ogromny kawałek, problem w tym, że ciągle na nim mam gruz i kamienie, które dopiero będą wykorzystane do zrobienia tarasu- wszystko się strasznie przeciąga Mam nadzieję, że w tym miesiącu uda mi się- choć gwarancji nie ma
A co jeśli nie zdążę zasiać zielonego nawozu wcale? Ziemia jest strasznie gliniasta. Mam na działce piasek budowlany- taki ciemny- czy on jest dobry by go pomieszać z ziemią ogrodową- taką kupowaną w workach by rozluźnić moją glebę??
Carterka- nie jest to ogromny kawałek, problem w tym, że ciągle na nim mam gruz i kamienie, które dopiero będą wykorzystane do zrobienia tarasu- wszystko się strasznie przeciąga Mam nadzieję, że w tym miesiącu uda mi się- choć gwarancji nie ma
A co jeśli nie zdążę zasiać zielonego nawozu wcale? Ziemia jest strasznie gliniasta. Mam na działce piasek budowlany- taki ciemny- czy on jest dobry by go pomieszać z ziemią ogrodową- taką kupowaną w workach by rozluźnić moją glebę??
Amatorka ogrodu
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Kontakt:
Hej.
Wiesz co nie mam pojęcia czy taki piasek się nadaje, ale moi sąsiedzi sadząc na takiej właśnie gliniastej ziemi dodawali ziemię ze sklepu i mieszali. Fakt, że tak zrobili na małej rabatce i koszt ziemi nie był tak duży. Wszystko ładnie im rośnie i nie narzekają...
Wiesz co nie mam pojęcia czy taki piasek się nadaje, ale moi sąsiedzi sadząc na takiej właśnie gliniastej ziemi dodawali ziemię ze sklepu i mieszali. Fakt, że tak zrobili na małej rabatce i koszt ziemi nie był tak duży. Wszystko ładnie im rośnie i nie narzekają...
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
Re: Jak poprawić jakość gleby
Post już raczej archiwalny, ale nie doczekał się niestety odpowiedzi.100krotka pisze:A ja mam pytanie - jak można sukcesywnie poprawiać glebę, w której już coś rośnie? Przy glebie gliniastej wiadomo, sadząc krzew czy pnącze dodaje się i piasku, i próchnicy, ale po kilku latach system korzeniowy się rozrasta i wkracza na mniej przyjazny teren. Jak pomóc tym roślinkom?
Na mojej działce rośnie stary sad liczący kilkadziesiąt jabłoni (z relacji sąsiada wynika, że ma ok. 60 lat). Zastałem go w kiepskim stanie (sad, nie sąsiada - ten drugi jak na swoje prawie 100 lat trzyma się świetnie ). Od co najmniej kilkunastu lat nic nie było przy sadzie robione. Stopniowo pozbyłem się chwastów i krzaczorów sięgających często do blisko 2 metrów wysokości, drzewka zostały przycięte i wybielone. Teraz zastanawiam się jak mógłbym poprawić jakość gleby, która pewnie już zdążyła się mocno wyjałowić. Jest zbita, gliniasta, o kwaśnym odczynie.
Myślałem o przekopaniu ziemi pod każdym drzewkiem i wymieszaniu jej z kompostem składającym się głównie ze skoszonej trawy, z dodatkiem popiołu drzewnego, którego po zimie mam pod dostatkiem. Czy takie działanie pomogłoby drzewom, czy raczej nie ma sensu? Drzewa są już wiekowe, więc i pewnie korzenie sięgają dosyć głęboko A jeśli ma sens to kiedy to najlepiej zrobić? Można na wiosnę, czy lepiej poczekać do jesieni?
Bardzo proszę o jakieś porady, ewentualnie wskazanie podobnego tematu na forum, bo mi niestety nie udało się nic znaleźć.
Pozdrawiam
- Maaaciej
- 50p
- Od: 23 mar 2013, o 10:07
Na poprawę jakoście gleby kupuj ę nawóz "Dżdżownic" ekologiczny, który nie trzeba rozcieńczać i gotowe
Pozdrawiam Maaaciej
skorek ja bym Tobie radziła przenieść post np tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7452&hilit
Jest tam wielu fachowców, to Ci coś sensownego doradzą.
Jest tam wielu fachowców, to Ci coś sensownego doradzą.
Dzięki. Nie trafiłem wcześniej na ten temat. Na początku trochę ciężko ogarnąć to forum, a wyszukiwarka nie zawsze poda na talerzu to co by się chciało