Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
Re: Klonik pokojowy
Podpowiedzcie proszę czy jest inna możliwość rozmnożenia lipki?
Czy łodygi można ukorzenić? Moja lipka jest kilkuletnim okazem i nie wygląda już atrakcyjnie.
Jak mogę ją odmłodzić?
Oprócz tego miesiąc temu zauważyłam na niej tarczniki
Czy łodygi można ukorzenić? Moja lipka jest kilkuletnim okazem i nie wygląda już atrakcyjnie.
Jak mogę ją odmłodzić?
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alembik
Nie po prostu wymień podłoże i przesadzić trzeba przyciąć proszę daj foto.
-- Pt 15 mar 2013 12:59 --
smolka
Daj fotkę klonika, można z łodyg rozmnożyć odciąć kawałem do ukorzeniacza i do ziemi i doniczkę przykryć foliowym workiem aby była wilgoć co jakiś dzień odkryć na chwile aby wywietrzyć.
Nie po prostu wymień podłoże i przesadzić trzeba przyciąć proszę daj foto.
-- Pt 15 mar 2013 12:59 --
smolka
Daj fotkę klonika, można z łodyg rozmnożyć odciąć kawałem do ukorzeniacza i do ziemi i doniczkę przykryć foliowym workiem aby była wilgoć co jakiś dzień odkryć na chwile aby wywietrzyć.
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Jasne, nawet bez ukorzeniacza i foliowego worka, bardzo łatwo puszczają korzenie.smolka pisze:Podpowiedzcie proszę czy jest inna możliwość rozmnożenia lipki?
Jak mogę ją odmłodzić?
Muszę zrobić zdjęcie
Odciętą łodygę wsadzić od razu do ziemi czy ukorzenić najpierw w wodzie?
Odciętą łodygę wsadzić od razu do ziemi czy ukorzenić najpierw w wodzie?
Daj im jeszcze trochę czasu, moje pierwsze siewki wyszły po około tygodniu, pozostałe nierównomiernie wschodziły. Miałam z pnosu nasiona. Powodzenia
Mam 11 kloników sianych w styczniu, nie widzę negatywnych skutków siania w styczniu, wysiałem połowę torebki nasion. Jak im w dzień słonce przyświeci to widzę odrazu że są większe i co mnie najbardziej cieszy to zawiązki kwiatowe u 20 cm kloników.
W styczniu, tego roku?
Tak, maja już zawiązki też się zdziwiłem
Myślałem, ze one gdzieś po około roku zakwitają Ja mam obecnie 5 siewek, wolno rosną, nie mają jeszcze nawet liści właściwych. Siałem je jakieś 15 dni temu. Swoją drogą to takie zawcześnione pączki pewnie raczej opadną, ale i tak to dobrze wrózy w przyszłości
Myślę ze nie wszystkie opadną w temacie na forum są zdjęcia kwitnących młodych kloników
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alembik sadze,ze paczki nie odpadna.Ja swoje sialam rok temu-teraz to sa ponad metrowe drzewka i ciagle kwitna
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie tak ...jak się ich nie przeniesie ,słonko nie wysuszy zbytnio ziemi i nie zostaną przelane to kwitnienie bankowe ;:138Jak już zacznie to końca kwiatów nie będzie
Z moich obserwacji siewki zakwitają od 3-6 miesięcy od wysiana
Z moich obserwacji siewki zakwitają od 3-6 miesięcy od wysiana
Cztery małe kloniki po przepikowaniu padły, zwiędły mam wrażenie. Zastanawiał się czy może jakiś grzybek się do nich nie dobiera i czy może podlać je previcurem?