Dalie wymagania,problemy - cz.2
Re: Dalie - cz.2
@ Yoannak
Gdzieś na rynkach od działkowców można nabyć czasem .
Normalnie produkcja na karpy/kłącza musi być inna . Ze względów logistycznych trudno aby takie karpy były. Co nie zmienia faktu , że nawet z tych małych bulw wyrastają piękne kwiaty.
Gdzieś na rynkach od działkowców można nabyć czasem .
Normalnie produkcja na karpy/kłącza musi być inna . Ze względów logistycznych trudno aby takie karpy były. Co nie zmienia faktu , że nawet z tych małych bulw wyrastają piękne kwiaty.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 )
Robert i Szymon (junior lat 9 )
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To co ja widzę, w woreczkach w sprzedaży, sprawia wrażenie jakby w ogóle nie miało wyrosnąć. W tych woreczkach jest więcej ziemi/trocin niż samych kłączy .
Szkoda, że we Wro nie ma ryneczków z działkowcami, ale może pod Igliczką coś się pojawi większego niż 5 cm kłącze .
Szkoda, że we Wro nie ma ryneczków z działkowcami, ale może pod Igliczką coś się pojawi większego niż 5 cm kłącze .
Joasia
Joasia, takie małe karpy jakie kupujemy w sklepach też pięknie i obficie kwitną, możesz je podpędzić i zrobić sadzonki. Ja mam ich już piętnaście a następne rosną
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iza,
podpędzić to znaczy, że teraz mam kupić, wsadzić do doniczki i trzymać w mieszkaniu, żeby rosła?
Jeśli tak, to jak głęboko mam je posadzić w doniczce, czy to co jest zielone mam całkiem zakryć ziemią??
podpędzić to znaczy, że teraz mam kupić, wsadzić do doniczki i trzymać w mieszkaniu, żeby rosła?
Jeśli tak, to jak głęboko mam je posadzić w doniczce, czy to co jest zielone mam całkiem zakryć ziemią??
Joasia
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cytat z książeczki "Dalie" dr Dariusza Sochackiego dla wszystkich, którzy planują pędzenie dalii w doniczkach: "Ryzoktonioza wywołana jest przez grzyb (...). Choroba występuje podczas pędzenia dalii w doniczkach. Wybijające młode pędy są zahamowane we wzroście, a u ich nasady, majacej bezpośredni kontakt z podłożem pojawiaja się gnilne, eliptyczne plamy (...).
Dalia to roślina "ekspresowa" - nie ma sensu stosować "przyspieszaczy".
Dalia to roślina "ekspresowa" - nie ma sensu stosować "przyspieszaczy".
Napiszę jak ja zrobiłam.
Kupiłam karpy w markecie w pasujących mi kolorach, po 1 szt., wybierałam takie, które już wypuszczały pędy / kilka nie miało/. Wsadziłam je w domu do płaskiej kuwety z dziurami w dnie do ziemi do rozsad wymieszanej z pokruszonym styropianem, zagłębiając w ziemi tak, aby część starej łodygi wystawała nad powierzchnię /tam wyrastają młode pędy/. Ustawiłam koło okna w pokoju, mają ciepło i rozproszone światło, podlewam bardzo oszczędnie i pobieram sadzonki jak tylko osiągną ok 10 cm. Już mam ich ponad 20.
Karpy mateczne wysadzę razem z młodymi po 15 maja do gruntu.
Z tego co wyczytałam, te młode sadzonki powinny w tym roku zakwitnąć i wytworzyć karpy, które będzie można przechować. Czy tak się stanie? Nie wiem, robię to po raz pierwszy.
Na pewno trzeba uważać na choroby grzybowe, maleńko podlewać, ale korzyści z pozyskania darmowych sadzonek i wcześniejszego kwitnienia podpędzonych karp przewyższają to ryzyko, moim zdaniem.
Kupiłam karpy w markecie w pasujących mi kolorach, po 1 szt., wybierałam takie, które już wypuszczały pędy / kilka nie miało/. Wsadziłam je w domu do płaskiej kuwety z dziurami w dnie do ziemi do rozsad wymieszanej z pokruszonym styropianem, zagłębiając w ziemi tak, aby część starej łodygi wystawała nad powierzchnię /tam wyrastają młode pędy/. Ustawiłam koło okna w pokoju, mają ciepło i rozproszone światło, podlewam bardzo oszczędnie i pobieram sadzonki jak tylko osiągną ok 10 cm. Już mam ich ponad 20.
Karpy mateczne wysadzę razem z młodymi po 15 maja do gruntu.
Z tego co wyczytałam, te młode sadzonki powinny w tym roku zakwitnąć i wytworzyć karpy, które będzie można przechować. Czy tak się stanie? Nie wiem, robię to po raz pierwszy.
Na pewno trzeba uważać na choroby grzybowe, maleńko podlewać, ale korzyści z pozyskania darmowych sadzonek i wcześniejszego kwitnienia podpędzonych karp przewyższają to ryzyko, moim zdaniem.
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłam 2 tygodnie temu kilka dalii w kapersach, zostwiłam w pudle w zimnym miejscu. Dziś był przegląd... większość z nich ma juz pędy
I teraz myślę, czy zostawić je i czekać do maja, czy wysadzić do donicy.
I teraz myślę, czy zostawić je i czekać do maja, czy wysadzić do donicy.
To może zrób z nich sadzonki. Ja mam ich już ponad 30. A kolejne rosną
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Dobra myśl ;) Tylko, że gdzie ja to wszystko posadzę ;)
Ja większość moich porozdaję po działkowych sąsiadkach, nie sądziłam, że tyle ich będzie . Najpierw karpa wypuszczała 1 pęd a jak go zerwałam, to wyrosły 3, itd.
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Proponuje umieścić fotki w tu :reniusia20 pisze:Witam wszystkich miłośników dali
Mam kilka dali do rozpoznania,mam nadzieję że mi pomożecie
wiem że zdjęcia nie są najlepsze ale może uda wam się mi pomóc
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ilit=dalia
A tak na marginesie nr 1 to chyba odm. Procyon
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik