Lotnisko faktycznie sie slimaczy i koszta juz sie podwoily. DPA pisala jesieniä "Totalna kompromitacja, lotnisko budujä juz 6 lat i jeszcze nie dziala". Faktycznie, jakbysmy sie przy tego typu inwestycjach w Polsce tak kompromitowali, to bym tylka nie ruszyl.(Szpital kliniczny Uniwersytetu Medycznego w Lodzi, taki biurowiec przy lotnisku-30 lecie budowy i skandal na zakonczenie. Za to Modlin faktycznie wybudowano blyskawicznie, Niemcy mogä przyjechac sie uczyc
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
, Stadion Narodowy w Warszawie pewnie tez sie zmiescil w planowanym budzecie i jeszcze zostalo kasy na premie
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
).
Stuttgart 21? Poczekajmy i zobaczmy. Gdy budowano Potsdamer Platz w Berlinie tez protestowano. Czy dzisiaj nie walä tam drzwiami i oknami wycieczki z calego swiata i ich uczestnicy nie zostawiajä tam za kawe pieniedzy takich, za jakie mozna calkiem przyzwoicie zjesc na Kreuzbergu?
Nie wiem jak bedzie ten dworzec w Stuttgarcie wyglädac, bo projektu nie widzialem. Moze bedzie to totalne dno i nikt tam nie przyjedzie. W koncu nakryjä to szmatä i zgnije? Moze w ogöle nie powstanie, bo prognozuje sie ze w najblizszych wyborach zieloni osiägnä tam ponad 30% poparcie i zablokujä ( mam nadzieje ze tylko na czas swojej kadencji) budowe? Nie wiem, ale mam nadzieje ze bedzie to miejsce odwiedzane tak samo licznie jak Pola Elizejskie, czy fontanna Di Trevi.
Zawsze mozna powiedziec ze pieniädze wydane na tego typu inwestycje (spora czesc z prywatnych firm) mozna wydac na opracowanie szczepionki na raka. Ale jak powiedzial pan Westerwelle "czy w Niemczech nie bedzie juz mozna nic zbudowac, bo wszystko zostanie oprotestowane?" No i ma racje, gdyby przez wieki stosowano takie kryteria, bylibysmi zaszczepieni na wszystko tylko nie moglibysmy podziwiac irracjonalnie niepraktycznej wiezy Eiffe`la, Kaplicy Sykstynskiej, mauzoleum Taj Mahal i tysiecy innych perelek architektury nieprzydatnych nikomu.
Jest taki trend, zeby siedziec w domu i podziwiac kretowiska. Ja nie jestem jego zwolennikiem.
Faktem jest ze ja korzystam z Twoich podatköw, nie ma tez wzajemnosci w tym wzgledzie. Na szczescie takze inni Polacy mogä korzystac z tego kupujäc w wyludnionych, wschodnioniemieckich wioskach domy za cene wiaty na auto w starych landach. Mlodzi Niemcy woleli städ wyjechac na zachöd, bo prace tutaj trzeba sobie zorganizowac samemu. Zawsze mozesz zaprotestowac przeciw temu, albo na ulicy, albo przenoszäc sie do Meklemburgii, tam trafia najwiecej pieniedzy. Jadäc autem wszyscy bedä co prawda myslec ze jestes Ossi, ale nikt ci nic nie zabierze
Tez w Niemczech mialem wtope finansowä. Handlowalem z firmä ktöra zbankrutowala. Möj adwokat ustawil mnie w kolejce po pieniädze za faktury i jak syndyk sprzedal wszystko, to dostalem 17% dlugu. Ale Urzäd skarbowy nie kazal sobie zaplacic VATu za niezaplacone faktury, a strate bez problemu ujälem w rocznym zeznaniu. Taki drobiazg ze obowiäzek podatkowy powstaje nie po wystawieniu faktury jak w Polsce, ale po jej zaplaceniu przez klienta. Az o 19% ulatwia zycie.
Piszesz ze niemieccy politycy, co do wyksztalcenia ktörych okazalo sie ze nie jest ono w pelni ich dzielem musieli odejsc?
Ze minister jadäcy po alkoholu musial zrezygnowac z funkcji?
Popelnili wykroczenia i musieli poniesc konsekwencje jak sie sprawa rypla, bo podatnicy nie godzili sie na utrzymywanie oszustöw?
Faktycznie, pod tym wzgledem jest to duzo gorzej niz w Polsce.
Tego typu wybryki polskiej elity politycznej tez na pewno nie przejdä.
Bedä pewnie czyscic kible jeszcze przez trzy pokolenia nawet za niewyciägniecie reki podczas skretu na przejazdzce rowerowej. I to za najnizszä krajowä bez funduszu emerytalnego
Wez otwörz czasem wp.pl , czy oneta. Poczytaj, poröwnaj. Skandal w Niemczech czy Skandynawii jest w polskim parlamencie......nie nie napisze. Jeszcze jakis zagraniczniak przeczyta i okaze sie ze robie kupe we wlasne gniazdo.
No i o jakich insynuacjach piszesz? Kilka stron raptem powstalo, przejrzalem od poczätku i nie moge znalezc.
A "kluby branzowe" i wszelkiej masci "izby handlowe" czy "rzemieslnicze" sä faktycznie drazniäce. Ale napisz prosze ile rocznie kosztuje obowiäzkowa do nich przynaleznosc. Da sie, naprawde
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Czasem paluszki dadzä i kawe, czasem w "darmowym" Forum jakis artykul ciekawy sie pojawi.