Chory storczyk - porady
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: storczyk i jego marniejace liścia
Storczyka mocz około pół godz (latem dłużej) w wodzie przegotowanej i odstanej. Doniczka powinna być zanurzona do około 2 cm od góry. Moczone muszą być całe korzenie. Następne moczenie jak korzenie będą srebrne, a podłoże suche.
Odżywę kup koniecznie. Dostępne są specjalne nawozy do stoczyków.
Odżywę kup koniecznie. Dostępne są specjalne nawozy do stoczyków.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 mar 2013, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nie wiem co sie dzieje z tym storczykiem. jakiś czas temu stracił już kwiaty.
dziś chciałam go przenieś i złapałam za przekwitniętą łodygę, plastikowa przezroczysta doniczka została na parapecie a storczyk u mnie w ręce.
Zauważyłam ze liścia robią sie nie ładne a środkowe korzenia żółkną - (nie było tych korzeni widać bo były pod korą) umieszczam zdjęcia
zdjęcia - spód liści
górna strona liścia
korzenie.
co proponujecie dla niego- może go przesadzić na inne podłoże ? odżywka
; )
dziś chciałam go przenieś i złapałam za przekwitniętą łodygę, plastikowa przezroczysta doniczka została na parapecie a storczyk u mnie w ręce.
Zauważyłam ze liścia robią sie nie ładne a środkowe korzenia żółkną - (nie było tych korzeni widać bo były pod korą) umieszczam zdjęcia
zdjęcia - spód liści
górna strona liścia
korzenie.
co proponujecie dla niego- może go przesadzić na inne podłoże ? odżywka
; )
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Było już o tym pisane wiele razy, że żółte korzenie nie są objawem chorobowym jeśli są jędrne.. zwłaszcza korzenie wewnątrz doniczki, które nie mają dostępu do światła. Są one żółte bo nie uczestniczą w fotosyntezie, więc nie wytwarzają barwnika. Liściom nie wiem co dolega, ale wyglądają jakby były drążone przez jakieś robactwo, czy przejrzałaś storczyka pod tym kątem?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 mar 2013, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje- jakoś nie skojarzyłam wątku o korzeniach i tej fotosyntezie. Co do pasożyta oglądałam już kilka razy wygląda jak by go miejscami coś jadło od środka tak jak piszesz. Nie zauważyłam jakiś robaczków cyz innych pasożytów
- Dufin
Możesz go profilaktycznie spsikać po liściach Provado spray, był tutaj często polecany Ja każdego nowego storczyka po zakupie nim traktowałam i wszystkie się mają dobrze, więc jak użyjesz go dwa razy to nie zaszkodzi nawet zdrowej roślinie, a może pomoże Czasami szkodniki są bardzo malutkie np. przędziorek i trudno go zauważyć.
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Re: Proszę o pomoc dla mojego kochanego storczyka
Oczywiście, że tak Korzenie Twojego storczyka są w większości w dobrym stanie. Żółty kolor oznacza, że nie dochodziło do nich światło, a korzenie Phalenopisisa biorą udział w procesie fotosyntezy. Korzenie najbliżej stożka wzrostu są chyba zdrewniałe, albo są to stare pędy - niestety nie widzę zbyt dobrze na zdjęciu. Obcięłabym to co miękkie i zdrewniałe, a zostawiła to co twarde i jędrne.
Proponuję wsadzić w dobre podłoże do storczyków i pielęgnować jak do tej pory.
Liście bardzo zdrowo wyglądają
Proponuję wsadzić w dobre podłoże do storczyków i pielęgnować jak do tej pory.
Liście bardzo zdrowo wyglądają
Dziękuję. A co sądzisz jakbym go posadził w keramzycie?Gdzieś na forum widziałem zachętę do tego rodzaju uprawiania storczyka?
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Ciężko jest mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo sama nie mam żadnego storczyka posadzonego w keramzycie... Wszystkie siedzą w podłożu z OS i czują się wyśmienicie
Musisz zaczekać aż wypowie się ktoś kto może więcej ci powiedzieć na temat uprawy w keramzycie
Musisz zaczekać aż wypowie się ktoś kto może więcej ci powiedzieć na temat uprawy w keramzycie
- Dufin
Jeśli storczyk do tej pory był prowadzony w podłożu to przesadzenie do keramzytu spowoduje, ze wszystkie obecne korzenie zgniją, aby mogły wytworzyć się nowe, które będą niejako przystosowane do takiej metody w keramzycie. To działa te z w druga stronę. Radziłabym jednak dobre gruboziarniste podłoże, zwłaszcza jeśli nie ma się dużego doświadczenia przy storczykach
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Popiram DUFIN w 100 % odradzam wsadzanie go w keramzyt jeśli cały czas był w podłożu. W ten sposób można go tylko zabić.