Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Lepiej jak jest wilgotna.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mokra ziemia oblepi korzonki i utrudni pikowanie. Sucha obsypie się i odsłoni korzonki, które będą narażone na uszkodzenie. Tak jak pisze Comcia - najlepiej, jak jest wilgotna.
Ja najbardziej lubię pikować prawie zupełnie na sucho, wtedy się nie niszczą korzenie. Najgorzej jest coś podlać zaraz przed pikowaniem.
A tak z ciekawości zapytam. Przycinacie trochę korzenie pomidorom/papryce podczas pikowania?
A tak z ciekawości zapytam. Przycinacie trochę korzenie pomidorom/papryce podczas pikowania?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nigdy nie przycinam korzeni, nie widzę takiej potrzeby.
Myślę że szczególnie papryce może się to nie spodobać.
Myślę że szczególnie papryce może się to nie spodobać.
Ja je hoduje metodą dosypywania ziemi do kufla i im głębiej w tym kuflu, tym dłużej się mogą wyciągać. Dlatego zawsze jeden najdłuższy skracam trochę. Ale pomidory w ogóle ukorzeniają się błyskawicznie i się zastanawiam czy nie można by było nawet bardziej ich skracać przy przesadzaniu. z reguły jak ma się korzeń zawinąć to wolę go skrócić.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Tak, możesz skracać (przycinać) korzenie o połowę przy przesadzaniu, i nic złego z tego nie będzie.Alembik pisze:Ja je hoduje metodą dosypywania ziemi do kufla i im głębiej w tym kuflu, tym dłużej się mogą wyciągać. Dlatego zawsze jeden najdłuższy skracam trochę. Ale pomidory w ogóle ukorzeniają się błyskawicznie i się zastanawiam czy nie można by było nawet bardziej ich skracać przy przesadzaniu.
pozdrawiam, Gunnar
Przeglądałem ostatnio ten wątek, ponieważ za jakiś czas będę chciał przesadzać moje pomidory z palet do kubków 0,4l. Zastosuje do tego celu metode zalecaną przez forumowicz czyli torf odkwaszony i nawóz w płynie. Problem pojawił się przy doborze nawozu, po pierwsze czy skład procentowy NPK podawany na nawozach jest w formie pierwiastkowej czy tlenkowej, ponieważ nie każdy producent to uściśla. I tu wyczytałem, że skład powinno podawać się w formie "przyswajalnej" czyli tlenkowej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nawozy_NPK
A druga sprawa czy zawartość składników pokarmowych, którymi się sugerujemy czyli:
odnosi się do pierwiastków czy do tlenków, ponieważ w obu przypadkach te proporcje będą inne ??
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nawozy_NPK
A druga sprawa czy zawartość składników pokarmowych, którymi się sugerujemy czyli:
http://www.uprawyekologiczne.pl/283_Prz ... idora.htmlZawartość składników pokarmowych w 1 litrze podłoża przeznaczonego do przygotowania rozsady powinna wynosić: N - 150 -200 mg, P- 120- 180 m, K- 300 mg, Mg- 60 mg, Ca- 2000 mg i pH - 6,0- 6,3.
odnosi się do pierwiastków czy do tlenków, ponieważ w obu przypadkach te proporcje będą inne ??
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
Na opakowaniach nawozów podaje się składniki w formie tlenkowej. Jeśli masz wątpliwości, to wystarczy popatrzeć się na zawartość fosforu. ponieważ tutaj przelicznik P na P205 jest największy. Zapamiętaj sobie raz na zawsze, że liczby graniczne dla fosforu dla większości warzyw są zawarte między 60-80 czystego fosforu ,więc jeśli teraz to pomnożysz przez przelicznik, to te wartości graniczne, ale już wyrażone w formie tlenkowej , będą odpowiednio 138-184. Widzisz, że są to dwa różne rzędy wielkości. Zatem jeśli spotkasz się z wartościami poniżej 100 znaczy to, że zawartość tyczy się czystego fosforu, jeśli zaś będzie to powyżej 130 oznacza to formę tlenkową niezależnie jak to będzie oznaczone.
W cytowanym przez Ciebie fragmencie mylnie oznaczono P2O5 jako P. No bo skoro te 120-180 to jest P to odpowiednio wyrażone w formie tlenkowej byłoby 276- 396 i to są liczby wtedy absurdalne
Tak, że wartości składników są w tym tekście wyrażone w formie tlenkowej lecz użyto mylnych symboli.
W cytowanym przez Ciebie fragmencie mylnie oznaczono P2O5 jako P. No bo skoro te 120-180 to jest P to odpowiednio wyrażone w formie tlenkowej byłoby 276- 396 i to są liczby wtedy absurdalne
Tak, że wartości składników są w tym tekście wyrażone w formie tlenkowej lecz użyto mylnych symboli.
Wklepie to sobie do twardego dyskuZapamiętaj sobie raz na zawsze, że liczby graniczne dla fosforu dla większości warzyw są zawarte między 60-80 czystego fosforu
Kolejny raz dziękuje i Wesołych Świąt
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lut 2013, o 11:38
Wielu forumowiczów używa podłoża do wysiewu i pikowania Aura firmy Hollas z Pasłęka. Czy ktoś orientuje się jaka ilość nawozu znajduje się w tym podłożu? Szukałem na stronie producenta i w ogóle w sieci ,ale znalazłem tylko tyle ,że podłoże warzywne dla pomidora i papryki tej samej firmy zawiera dawkę nawozów 1kg/m3, jak sądzę wystarczającą. Czy można przyjąć ,że podłoże do wysiewu też zawiera taką ilość nawozu?
Pozdrawiam,Mariusz.
Tu masz strone z tym wątkiem:marcoman pisze:Czy ktoś orientuje się jaka ilość nawozu znajduje się w tym podłożu?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p3751205
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lut 2013, o 11:38
Bastek76,chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś mój post Ja nie pytam jaka ma być ilość nawozu ani stosunek NPK,ale ile konkretnie jest nawozu w tym konkretnym podłożu.
Pozdrawiam,Mariusz.
Podłoże do wysiewu powinno się różnić ilością nawozu tzn im starsza roślina ,tym nawozu może być więcej. W przypadku pomidorów podłożem do wysiewu może być czysty torf odkwaszony ponieważ nasiona zawierają niezbędny zestaw składników a siewki przebywają w tym podłożu krótko.marcoman pisze: Czy można przyjąć ,że podłoże do wysiewu też zawiera taką ilość nawozu?
To przeczytaj jeszcze raz uważnie linkowana przez bastek76 stronę, bo Marginetka podaje tam ile nawozu zawiera podłoże Aura z Pasłęka i jest to 0,6 kg/ m3a nie pytam jaka ma być ilość nawozu ani stosunek NPK,ale ile konkretnie jest nawozu w tym konkretnym podłożu.