Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Lepiej jak jest wilgotna.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mokra ziemia oblepi korzonki i utrudni pikowanie. Sucha obsypie się i odsłoni korzonki, które będą narażone na uszkodzenie. Tak jak pisze Comcia - najlepiej, jak jest wilgotna.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Ja najbardziej lubię pikować prawie zupełnie na sucho, wtedy się nie niszczą korzenie. Najgorzej jest coś podlać zaraz przed pikowaniem.

A tak z ciekawości zapytam. Przycinacie trochę korzenie pomidorom/papryce podczas pikowania?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nigdy nie przycinam korzeni, nie widzę takiej potrzeby.
Myślę że szczególnie papryce może się to nie spodobać.
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Ja je hoduje metodą dosypywania ziemi do kufla i im głębiej w tym kuflu, tym dłużej się mogą wyciągać. Dlatego zawsze jeden najdłuższy skracam trochę. Ale pomidory w ogóle ukorzeniają się błyskawicznie i się zastanawiam czy nie można by było nawet bardziej ich skracać przy przesadzaniu. z reguły jak ma się korzeń zawinąć to wolę go skrócić.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Alembik pisze:Ja je hoduje metodą dosypywania ziemi do kufla i im głębiej w tym kuflu, tym dłużej się mogą wyciągać. Dlatego zawsze jeden najdłuższy skracam trochę. Ale pomidory w ogóle ukorzeniają się błyskawicznie i się zastanawiam czy nie można by było nawet bardziej ich skracać przy przesadzaniu.
Tak, możesz skracać (przycinać) korzenie o połowę przy przesadzaniu, i nic złego z tego nie będzie.
pozdrawiam, Gunnar
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 mar 2012, o 23:21

Post »

Przeglądałem ostatnio ten wątek, ponieważ za jakiś czas będę chciał przesadzać moje pomidory z palet do kubków 0,4l. Zastosuje do tego celu metode zalecaną przez forumowicz czyli torf odkwaszony i nawóz w płynie. Problem pojawił się przy doborze nawozu, po pierwsze czy skład procentowy NPK podawany na nawozach jest w formie pierwiastkowej czy tlenkowej, ponieważ nie każdy producent to uściśla. I tu wyczytałem, że skład powinno podawać się w formie "przyswajalnej" czyli tlenkowej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nawozy_NPK
A druga sprawa czy zawartość składników pokarmowych, którymi się sugerujemy czyli:
Zawartość składników pokarmowych w 1 litrze podłoża przeznaczonego do przygotowania rozsady powinna wynosić: N - 150 -200 mg, P- 120- 180 m, K- 300 mg, Mg- 60 mg, Ca- 2000 mg i pH - 6,0- 6,3.
http://www.uprawyekologiczne.pl/283_Prz ... idora.html
odnosi się do pierwiastków czy do tlenków, ponieważ w obu przypadkach te proporcje będą inne ??
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Na opakowaniach nawozów podaje się składniki w formie tlenkowej. Jeśli masz wątpliwości, to wystarczy popatrzeć się na zawartość fosforu. ponieważ tutaj przelicznik P na P205 jest największy. Zapamiętaj sobie raz na zawsze, że liczby graniczne dla fosforu dla większości warzyw są zawarte między 60-80 czystego fosforu ,więc jeśli teraz to pomnożysz przez przelicznik, to te wartości graniczne, ale już wyrażone w formie tlenkowej , będą odpowiednio 138-184. Widzisz, że są to dwa różne rzędy wielkości. Zatem jeśli spotkasz się z wartościami poniżej 100 znaczy to, że zawartość tyczy się czystego fosforu, jeśli zaś będzie to powyżej 130 oznacza to formę tlenkową niezależnie jak to będzie oznaczone.

W cytowanym przez Ciebie fragmencie mylnie oznaczono P2O5 jako P. No bo skoro te 120-180 to jest P to odpowiednio wyrażone w formie tlenkowej byłoby 276- 396 i to są liczby wtedy absurdalne

Tak, że wartości składników są w tym tekście wyrażone w formie tlenkowej lecz użyto mylnych symboli.
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zapamiętaj sobie raz na zawsze, że liczby graniczne dla fosforu dla większości warzyw są zawarte między 60-80 czystego fosforu
Wklepie to sobie do twardego dyskuObrazek
Kolejny raz dziękujeObrazek i Wesołych Świąt Obrazek
"Z euro jest jak z socjalizmem. To piękna idea, która nie sprawdza się w praktyce." - Milton Friedman
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2013, o 11:38

Post »

Wielu forumowiczów używa podłoża do wysiewu i pikowania Aura firmy Hollas z Pasłęka. Czy ktoś orientuje się jaka ilość nawozu znajduje się w tym podłożu? Szukałem na stronie producenta i w ogóle w sieci ,ale znalazłem tylko tyle ,że podłoże warzywne dla pomidora i papryki tej samej firmy zawiera dawkę nawozów 1kg/m3, jak sądzę wystarczającą. Czy można przyjąć ,że podłoże do wysiewu też zawiera taką ilość nawozu?
Pozdrawiam,Mariusz.
bastek76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

marcoman pisze:Czy ktoś orientuje się jaka ilość nawozu znajduje się w tym podłożu?
Tu masz strone z tym wątkiem:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p3751205
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2013, o 11:38

Post »

Bastek76,chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś mój post :wink: Ja nie pytam jaka ma być ilość nawozu ani stosunek NPK,ale ile konkretnie jest nawozu w tym konkretnym podłożu.
Pozdrawiam,Mariusz.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

marcoman pisze: Czy można przyjąć ,że podłoże do wysiewu też zawiera taką ilość nawozu?
Podłoże do wysiewu powinno się różnić ilością nawozu tzn im starsza roślina ,tym nawozu może być więcej. W przypadku pomidorów podłożem do wysiewu może być czysty torf odkwaszony ponieważ nasiona zawierają niezbędny zestaw składników a siewki przebywają w tym podłożu krótko.
a nie pytam jaka ma być ilość nawozu ani stosunek NPK,ale ile konkretnie jest nawozu w tym konkretnym podłożu.
To przeczytaj jeszcze raz uważnie linkowana przez bastek76 stronę, bo Marginetka podaje tam ile nawozu zawiera podłoże Aura z Pasłęka i jest to 0,6 kg/ m3
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”