Kobea i jej uprawa cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kobea i jej uprawa cz.2

Post »

Większość moich pouszczykiwałam,a one rosną i wypuszczają boczne pędy...no szalone są te rośliny ;:173
perla76
200p
200p
Od: 18 lis 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"...Moja miała 3 pary liści właściwych..."

a właściwie to 1 parę liści właściwych i 2 piętra ;:131 ,bo już wyżej to przecież liście wychodzą na przemian,raz z jednej raz z drugiej strony
Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Moja pierwsza kobea

Post »

Obrazek Obrazek

Witajcie serdecznie Drodzy Forumowicze!
Jestem tutaj nowa , ale pełna zapału i zmotywowana waszymi wspaniałymi uprawami. Mam nadzieję , że dzięki waszej wiedzy i doświadczeniu mi też uda się coś niecoś wyhodować. Będę się chwaliła po kolei - wieczorkiem powstawiam parę innych zdjęć moich upraw. Na razie napawam się widokiem waszych okazów - i bardzo zazdroszczę ;:63 ;:63 ;:63
Zachęcona waszymi sukcesami postanowiłam również sobie wyhodować kobeę . Wysiałam nasionka 3 tygodnie temu , pierwsza tura nasionek na 8 sztuk wzeszło 4. Jeszcze jedną kobeę mam na parapecie zachodnim i też się nieźle trzyma. ;:215 .
Czytając wasze posty dowiedziałam się , że jak się pokażą pierwsze liście właściwe trzeba przesadzić-proszę o radę do jakich doniczek najlepiej od razu przesadzić. :) Pozdrawiam .

Nie mnożymy tematów.
Awatar użytkownika
-SONIA127-
200p
200p
Od: 1 lut 2013, o 19:26

Post »

Witam wszystkich świątecznie :wink: Tak jak obiecałam wstawiam zdjęcia mojej kobei fioletowej z 2 siewu( siane 18.03). Obrazek
Na 12 nasionek mam 8 szt i chyba tak już zostanie.
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Re: Moja pierwsza kobea

Post »

Aniu, moje trzy kobee mają już liście właściwe i pewnie jutro mam zamiar przesadzić je z podobnej miniszklarenki do dużych kubków po jogurcie. Na razie. Docelowo oczywiście wylądują w donicach.
Forum potrafi zainspirować do działania, to prawda. Mnie najbardziej interesują te rośliny, których nie ma nikt z moich znajomych, dlatego pokusiłam się o wysianie kilku ciekawostek w tym roku. Polecam wątek o roślinach egzotycznych na tym forum. To dopiero czary! :)

pozdrawiam
Baśka
perla76
200p
200p

Post »

Czytając wasze posty dowiedziałam się , że jak się pokażą pierwsze liście właściwe trzeba przesadzić-proszę o radę do jakich doniczek najlepiej od razu przesadzić. :) Pozdrawiam .

Nie mnożymy tematów.

Witamy na forum!! .Najpierw pikujemy (oczywiście z bryłką ziemi) do dużych pojemników po jogurcie/śmietanie a w maju przesadzamy na miejsce docelowe-do gruntu na działce bądź dużej donicy na balkonie,tarasie
Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

A oto moja kobea umieszczona na zachodnim parapecie. Właściwie nie różni się wzrostem od tych z parapetu wschodniego.
To ten okaz w pomarańczowej doniczce w otoczeniu ziół i tytoniu , nie popikowanej papryki i pomidorków koktajlowych.
perla76 i arameic bardzo dziękuje za porady i również pozdrawiam :)

Kobea powędruje na balkon , zakupiłam sobie drewnianą kratkę i jak tylko się ociepli mąż obiecał montaż .Kobee chcę docelowo umieścić w rynience o długości 80 cm , taką samą szerokość ma kratka. Zastanawiam się ,ile potrzeba sadzonek aby w miarę równomiernie obrosła całą kratkę - może coś poradzicie. Pozdrawiam :)
Obrazek
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Ja dwie kobełki uszczknęłam i rozkrzewiają się powoli. Trzecią puszczę samopas zobaczę czy sama się rozkrzewi po osiągnięciu piątego piętra, jak czytałam na tym wątku przed świętami.
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Gdzie je uszczykłaś?:) bo moja ma liście właściwe puściła z nich pęd i ma dwa boczne z wąsami i widac już kolejny który idzie ku górze, tego ciąć?
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Nad drugą parą liści właściwych ciachnęłam. Tak dokładnie z jeden centymetr nad nimi.
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Tylko że ta druga para już nie jest w tych samych miejscach u kobei tak? bo mam też drugie liście własciwe i są one nie w tym samym miejscu z dwóch stron;)
perla76
200p
200p

Post »

dokładnie,są one naprzemiennie po jednym na każdym "pietrze" raz z jednej,raz z drugiej oprócz pierwszych liści właściwych
Pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Uszczyknięte kobee po trzech tygodniach w wodzie :wink:

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa