Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Piwonie(peonie) i ich pielęgnowanie...
Paeonie bylinowe są rożne w swojej kolekcji posiadam odmiany bardzo małe np. od 35 cm do jednych z największych 140 cm . Jeśli chodzi o nasienniki to przy mocno rozrośniętych okazach śmiało możemy pozwolić roślinie wytworzyć nasiona a następnie je wysiać. Nie ma to wpływu na kwitnienie w kolejnym sezonie. Co innego młode sadzonki gdzie jest zalecane nawet ścinanie paków kwiatowych by roślina całą energie włożyła w rozrost korzeni.
jarek
jarek
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jarku,zaciekawiłeś mnie tą wysokością odmian piwonii.Napisz choćby jedna odmianę niską-do tej pory zawsze widziałam duże okazy.
Halina
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
Na przykład Paeonia tenuifolia Plena osiąga wysokość do 40 cm, Paeonia mascula russii 35-40 cm.
pozdrawiam Joasia
-
Dziękuję Joasiu,dzięki takim wpisom można poszerzać wiedzę o nowe rośliny i odmiany.Bo o Paeonii tenuifolii już czytałam,ale o masculi nie słyszałam,a tu masz jeszcze takie są.Czy ona należy do drzewiastych czy bylinowych?
Jeżeli masz w swoim ogrodzie ,a masz fotkę wstaw,bardzo proszę.
Jeżeli masz w swoim ogrodzie ,a masz fotkę wstaw,bardzo proszę.
Halina
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
Obie to piwonie botaniczne. Masculi niestety jeszcze nie mam, a p. tenuifolia jeszcze u mnie nie kwitła. Z niskich piwonii botanicznych jest jeszcze paeonia brownii. Tą siałam z nasion, mam zadołowaną w ogrodzie i mam nadzieję, że chociaż jedna wzejdzie.
pozdrawiam Joasia
-
- Kontakt:
Bardzo niska jest Paeonia tenuifolia ROSEA .
jarek
jarek
Proszę o pomoc! Czy macie doświadczenie z piwoniami ITOH? Jak się je sadzi? Czy tak głęboko jak piwonie drzewiaste czy płytko jak piwonie zielne?
-
- Kontakt:
Możesz sadzić tak jak paeonie krzewiaste.
Jest jeszcze jedna metoda polegająca na głębokim sadzeniu. Ma ona na celu to aby paeonia na nowych pędach wytworzyła nowe korzenie . Natomiast miejsce szczepienia po pewnym czasie zaniknie a odmiana będzie rosła na własnych korzeniach.
jarek
Jest jeszcze jedna metoda polegająca na głębokim sadzeniu. Ma ona na celu to aby paeonia na nowych pędach wytworzyła nowe korzenie . Natomiast miejsce szczepienia po pewnym czasie zaniknie a odmiana będzie rosła na własnych korzeniach.
jarek
-
I tu bardzo proszę o sprecyzowanie co znaczy głęboko.Obawiam się,że moja Yellow Crown posadzona na zimę mogła jej nie przeżyć,bo górną część ma zbutwiałą, tylko korzenie żyją.Czy jest szansa,że one utrzymają żywotność rośliny?
Halina
-
- Kontakt:
Głębokość sadzenia także zależy od ziemi czy jest piaszczysty - przepuszczalna itp. Osobiście kiedy chce aby korzenie przerosły sadze na ok. 15 cm w ziemi przepuszczalnej. Jeśli chodzi o pytanie halina 522 to nic się nie dzieje, że stare kłącza są zgniłe. Przyrost korzeni na łodygach nie nastąpi kiedy są one w powietrzu i nie zalega na nich ziemia. tak możne dziać się co roku. Jeśli w ziemi widzisz kiełki - pąki które budzą się do życia to ok. roślina żyje.
jarek
jarek
-
Jarku,źle mnie zrozumiałeś-właśnie,że ten górny odcinek do korzeni zbutwiał,tylko korzenie są żywe.Do tej pory uważałam,że ta górna część to drzewiasta rosnąca na bylinowych korzeniach.Więc jeżeli nie ma górnej....,ale niedługo wszystko się wyjaśni.
Halina
-
- Kontakt:
Nie we wszystkich odmianach korzenie drewnieją. Czasem zdrewnienie jest zaledwie kilka centymetrów nad ziemią. Jednak u większości wcale zdrewnienie nie wystepuje.
jarek
jarek
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Dziś przyszła piwonia piękny egzemplarz Yellow Crow. Możecie mi podpowiedzieć jak mam z nią teraz dalej postąpić? Kiedy mogę wsadzić i jak głęboko?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka