Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Dziś nieco aktualności :)

Zakwitły obie Phal. schilleriana. Dla przypomnienia - ta z prawej kwitnie u mnie czwarty raz, z lewej po raz pierwszy.
Żadna nie straciła ani jednego pąka, podczas, gdy hybrydy zrzucały je 'garściami'. Każda rośnie w innych warunkach.
Ta starsza w ciepłej i jasnej kuchni w akwarium, druga w chłodniejszym, ale równie jasnym pokoju na parapecie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Tę drugą (powyżej) udało mi się wyprowadzić na prostą z takiego stanu jak widać obok. Bardzo cieszę się więc z jej kwitnienia.
Ciekawostką dla mnie jest, że obie 'schilleriany' mają odmienny 'rysunek' na liściach i jak widać nieco inne kwiaty.

Pączki zaczyna otwierać również miniaturka Dtps. Obok w pełni kwitnienia hybryda Phalaenopsis, którą dostałam do ratowania
w stanie skrajnego przesuszenia.

Obrazek Obrazek

Storczyk odwdzięczył mi się dwunastoma kwiatami na dwóch pędach i nowym liściem.

Obrazek Obrazek

Dla porównania płatki w żyłeczki (ale jakie różne...). Zielonkawy kwiat to już inny falenopsis, który zrzucił wiele pąków zostawiając tylko 2 :?

Jako ciekawostkę pokażę maleńkie listeczki, które wyrosły z samych korzeni, pozostałych po matecznej roślinie Phalaenidium Braquestris.
Storczyk zrzucił wszystkie liście (zaczął obumierać) po wykarmieniu dorodnego basal keiki.
Myślałam, że roślinę mateczna wyrzucę, bo wszystkie liście kolejno odpadły, a tu taka niespodzianka:

Obrazek Obrazek

I na koniec mój nowy zakup. Nie mogłam się oprzeć tylu pączkom. Ciekawe ile rozkwitnie, a ile zżółknie ;:88
Zawsze jednak można liczyć na kolejne kwitnienie :wink:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anabell
200p
200p
Od: 18 gru 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Rewelacyjne kwitnienia schilleriana ;:215 śliczne kwiatostany, gratuluję , ta ostatnia phalaenopsis ma rzeczywiście masę pąków :shock: , cudnie będzie wyglądać jak zakwitnie wszystkimi ;:oj
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

same cudeńka ;:oj śliczny ten nowy zakup :wink:
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ślicznotki :D Ten ostatni zakup to chyba multiflora, prawda? Mam podobną, ale nie tak dorodną ;) Phal. schilleriana prześliczna, bardzo mi się podobają takie wiszące pędy, ale czy nie boisz się, że się złamią pod ciężarem kwiatów? Tzn. ten z prawej chyba podparłabym delikatnie ;:131 Przepiękne storczyki, widać, że potrafisz o nie zadbać :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu świetnie Ci się udało wyprowadzić phal. schilleriana. Przepiękne kwitnienia. Tym bardziej, że nie zdecydowałaś się "poprawiać" podpórkami.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Same piękne kwitnienia u ciebie i brawa za uratowanie storczyka:).Taki widok bardzo cieszy;) :wit .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze ;:196

Kolejne moje kwitnienia, może nie jakieś nadzwyczajne, ale dla mnie wszystkie bardzo radosne.

Phal. mannii, drugie kwitnienie. Obok drugi kwiat Psychopsis Butterfly

Obrazek Obrazek

Katlejka 'Rojo', utworzyła 2 pędy po 3 kwiaty :? (ostatnio miała ich po ok.8 - 9), pewnie dlatego, że tworzyła równocześnie młody przyrost.

Obrazek Obrazek

I w tonacji różowo -fioletowej pozostałe: Doritaenopsis otwiera kolejne pąki:

Obrazek

Phalaenopsis: wielokwiatowy i kwitnące keiki, które dostałam kiedyś od Sąsiadki. 2 słodkie kwiatuszki, którymi 'dzidziuś' mnie zaskoczył:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Dzidziusie piękne i Phalaenopsis wielokwiatowy także ;:138 zdecydowanie moje najulubieńsze kolorki, takie delikatne ;:224 Cudnie!
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Asiu,ale dawno u Ciebie nie pisałam :shock:

Cofnęłam się aż do Mediocalcar Decoratum i pierwsza myśl: "muszę Ci koniecznie napisać, że zostałam jego wielką fanką-cuuudne maleństwo!", a zaraz potem druga: "chwila chwila, jak to nie masz żadnego żółtego storczyka?!" ;:109
[Kwitnie jeszcze? Byłby idealny na stół wielkanocny :wink: ]

Poza tym, stwierdzam, że wiele innych storczyków, które pokazujesz, wykazuje przebłyski żółtego koloru, nawet cattleya rojo (kto by pomyślał!) :wink:
Masz też pięknego pomarańczowego storczyka (ten odratowany z przesuszenia). No i jakie kwitnienia ostatnio pokazujesz (patrz pomarańczowy i ten dzisiejszy biało-różowy)!

O schillerianach już nie wspomnę; pięknie sobie z nimi poradziłaś. Już widzę te kwitnienia za parę lat... ;:oj ;:224
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
anabell
200p
200p
Od: 18 gru 2011, o 10:54
Kontakt:

Post »

Piękny ten Psychopsis Butterfly :) :) cała reszta też super ;:215 ; moja phal. manii też powoli szykuje się do kwitnienia :)
Awatar użytkownika
sylwia84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2013, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu pochwal się kochana nowościami ;:196
"Pielęgnuj swo­je marze­nia. Trzy­maj się swoich ideałów. Masze­ruj śmiało według mu­zyki, którą tyl­ko ty słyszysz. Wiel­kie biog­ra­fie pow­stają z ruchu do przo­du, a nie ogląda­nia się do tyłu. " Coelho
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam (jeszcze) świątecznie :D Bardzo mi miło, że zaglądacie do mnie ;:196

W świątecznych kolorkach zakwitła Lycaste aromatica -
(po raz czwarty u mnie - po zimowym okresie spoczynku, pokazuje kwiaty regularnie raz w roku na wiosnę)

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pięknie pachnie cynamonem :)

Kolejne kwiatuszki otwiera Phal. mannii

Obrazek Obrazek

Sylwio, nowości już zaliczyły sesję fotograficzną. Jutro wstawię fotki ;:215

Agnieszko, żółciutki Mediocalcar Decoratum kwitł w styczniu i zdążył przekwitnąć.
Myślałam, że poczekam teraz kolejny rok na kwiaty, a tu wczoraj zauważyłam nowe pączki :shock:
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio, oto obiecane zdjęcia nowości :)
Mam je dzięki uprzejmości i zaufaniu Pawła - sibeliusa (zapytał o ewnt. marzenia z Wystawy Drezdeńskiej, wyszukał je i wyłożył za mnie pieniążki)
oraz dzięki Sylwii, bo zboczyła z trasy, bym mogła w Gliwicach moje storczyki odebrać... ;:196 ;:180
Liczyłam na to, że uda się znaleźć jedną, góra dwie z trzech podanych, a mam wszystkie :D

Oto Slc. Little Hazel 'M'.
Beatko - bee, kupiłam ją, bo zachwyciła mnie u Ciebie w wątku :)
Obrazek Obrazek

Dendrobium harveyanum

Obrazek

Dendrobium laevifolium x bracteosum

Obrazek Obrazek

To moje spełnione marzenia :) Dziękuję jeszcze raz baaaardzo :!:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”