Tuje- żywotniki - rozmnażanie od podstaw
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ukorzenianie tui
Już wiem co wyjdzie. NIC
mam jeszcze jedno pytanko miesiac temu posadzilem tuje z doniczek i teraz zaczely sie robic jakies ciemne prawie czarne co to moze byc
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Psi mocz najpewniej zrobił swoje.
- Kawu
- 200p
"Ale mój pies nie sika na iglaki" Tak mówią wszyscy. Jednak iglaki czarne nie robią się bez powodu.
To temat rzeka.
To temat rzeka.
tylko po pierwsze nie mam psa a po drugie 120 tujek zaden pies nie da rady oblac a dzialka jest ogrodzona
- Kawu
- 200p
Powtarzam to, co wcześniej napisałem:
"Jednak iglaki czarne nie robią się bez powodu"
"Jednak iglaki czarne nie robią się bez powodu"
Ja też chciałbym wiedzieć dla czego czarnieją ? Czy jest inny powód niż pies ????? Może śnieg i mróz
A ja mam pytanie, czy mogę teraz spróbować ukorzenić żywotnika? Przywiozłam dzisiaj kilka gałązek takiego srebrnego, niebieskawego. Nie widziałam jeszcze takiej odmiany. Wielki zdrowy okaz poza tym...
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Zapewne chodzi o odmianę cyprysika lawsona. Skoro sadzonki mają być pobierane z wyciętych gałązek to nie ma co czekać, szkoda zmarnować. Polecam ukorzeniać sadzonki w większych doniczkach nakrytych folią i osołoniętych przed słońcem. Parapet okienny to chyba dobre miejsce do ukorzeniania.
- moniaaaa
- 100p
- Od: 20 mar 2011, o 11:53
Re: Tuje - rozmnażanie od podstaw
Witam,
przeglądając fora znalazłam dwie sprzeczne informacje dotyczące rozmnażania tuji z gałązek.
Jedni radzą, iż najlepiej zacząć rozmnażanie wiosną a tutaj na forum piszecie, że najlepiej to robić w sierpniu.
Orientuje się ktoś jak proces rozmnażania ujmowany jest w literaturze ogrodniczej?
Pozdrawiam,
Monika
przeglądając fora znalazłam dwie sprzeczne informacje dotyczące rozmnażania tuji z gałązek.
Jedni radzą, iż najlepiej zacząć rozmnażanie wiosną a tutaj na forum piszecie, że najlepiej to robić w sierpniu.
Orientuje się ktoś jak proces rozmnażania ujmowany jest w literaturze ogrodniczej?
Pozdrawiam,
Monika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Pozdrawiam
Monika!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2009, o 00:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
skoro jedni radzą tak, a drudzy tak to znaczy, że obojętne czy wiosna czy późne lato.
Rozmnażanie tui jest banalne w porównaniu z innymi roślinami, zapewnij im odpowiednią wilgotność i temperaturę a termin nie będzie już taki ważny. Rozmnażałem tuje na własne potrzeby i naprawdę trzeba coś mocno zepsuć po drodze żeby wyszło poniżej 90% przyjęć.
Rozmnażanie tui jest banalne w porównaniu z innymi roślinami, zapewnij im odpowiednią wilgotność i temperaturę a termin nie będzie już taki ważny. Rozmnażałem tuje na własne potrzeby i naprawdę trzeba coś mocno zepsuć po drodze żeby wyszło poniżej 90% przyjęć.
- moniaaaa
- 100p
- Od: 20 mar 2011, o 11:53
Dziękuję, dzisiaj zamierzam się nimi zająć.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Pozdrawiam
Monika!
Możesz mi wysłać na e-maila zdjęcie twojego inspektu ? legolas1965@interia.pl