Lobelia cz.2
Re: Lobelia cz.2
Czy używacie już jakiś odżywek?
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
danutka1 -ja też siałam pierwszy raz , na początku się załamałam jak zobaczyłam jakie to mikroskopijne maleństwa. Miałam wysiane dwa pojemniczki -jak pikowałam to połowę siewek zmarnowałam , ręce i paluchy nie przyzwyczajone do takiej drobnicy.
Poza tym jakoś po przepikowaniu nie trzymały się kępki po prostu pokładały się .W sumie na 20 kubeczków popadało i powysychało 6 sadzonek. Ja się bardzo cieszę , że udało mi się w ogóle coś wyhodować .A dzisiaj nie wiem czy to jakaś sugestia -wracam do domu z pracy patrzę ,a tam lobelki jakby troszkę podrosły. No cóż dziś jest u nas słoneczko ,a w porównaniu z wczorajszym dniem to istne lato
Patrzę sobie patrzę na okazy zamieszczone przez was powyżej ,to aż się oczy radują .Ta soczysta zieleń waszych roślinek i takie dorodne okazy motywują do kolejnych prób
Pozdrawiam
Poza tym jakoś po przepikowaniu nie trzymały się kępki po prostu pokładały się .W sumie na 20 kubeczków popadało i powysychało 6 sadzonek. Ja się bardzo cieszę , że udało mi się w ogóle coś wyhodować .A dzisiaj nie wiem czy to jakaś sugestia -wracam do domu z pracy patrzę ,a tam lobelki jakby troszkę podrosły. No cóż dziś jest u nas słoneczko ,a w porównaniu z wczorajszym dniem to istne lato
Patrzę sobie patrzę na okazy zamieszczone przez was powyżej ,to aż się oczy radują .Ta soczysta zieleń waszych roślinek i takie dorodne okazy motywują do kolejnych prób
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 9 sty 2013, o 21:42
Kawałeczek wyżej pisałam :Annes 77 pisze:A ta niezwykła to jaka?
Moja lobelia.. jedna przepikowana do zwykłej ziemi kwiatowej rośnie zdecydowanie wolniej od drugiej..przepikowanej też do zwykłej ziemi ale lżejszej (nie wiem jak to nazwać) ziemia jest bardziej brązowa i wygląda jak nie przeżarty kompost różnica jest spora
-- 2 kwi 2013, o 09:55 --
Joanna
- groch8888
- 100p
- Od: 24 lut 2012, o 09:58
Pozdrawiam Veronica
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta druga ziemia ma prawdopodobnie w sobie dużo odkwaszonego torfu.
- marlenamarcin
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2013, o 16:13
groch8888 czy w tych kubeczkach zostawisz lobelie az do czasu wysadzenia na docelowe miejsce? czy jeszcze bedziesz przesadzała do wiekszych?
Pytam bo mam w identycznych i nie wiem czy wystarczy im miejsca "do konca" czy trzeba bedzie przepikowac.
Pytam bo mam w identycznych i nie wiem czy wystarczy im miejsca "do konca" czy trzeba bedzie przepikowac.
- groch8888
- 100p
- Od: 24 lut 2012, o 09:58
Są w kubkach 0,5l i tak je zostawiam aż do wysadzenia na miejsce stałe czyli nic z nimi już nie będę robićmarlenamarcin pisze:groch8888 czy w tych kubeczkach zostawisz lobelie az do czasu wysadzenia na docelowe miejsce? czy jeszcze bedziesz przesadzała do wiekszych?
petunia13 podlewam BiOPON-em do kwiatów balkonowych
Pozdrawiam Veronica
Po 10 dniach od pikowania i codziennego doglądania oznajmiam że żyją moje lobelie i dużo strat nie ma Nie są takie bujne jak Wasze no ale są
Pozdrawiam,Basia
Do jakiej ziemi najlepiej przepikować lobelie? Pierwszy raz posiałam i bardzo wolno rosną, obserwuję wasze lobelki i widać gołym okiem jak bardzo moje są w przedszkolu przy waszych studentach. Może ziemia im nie pasuje, siewki innych kwiatów rosną szybciej i w większości są po pikowaniu. Lobelki przepikowałam zaledwie trzy sztuki.
- -SONIA127-
- 200p
- Od: 1 lut 2013, o 19:26
A to moja lobelia pikowana 11 marca.Ma się dobrze ,ale ewidentnie potrzebuje słońca jest cieniutka i wyciągnięta
GDZIE TA WIOSNA???
Pozdrawiam Sylwia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2013, o 11:20