Jabłoń: choroby, szkodniki
- kocurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chore jabłonki
Coś zaatakowało mi jabłonki, są to cztery drzewa niespełna dwuletnie
Szkodnika na nich nie widać, opryskałam je parę dni temu decisem z powodu mszyc, ale prócz mszyc chyba toczy je cos jeszcze, bo coraz gorzej wyglądają... Mają zwinięte liście, na nich brązowe kropeczki.
Poradźcie, jak je uratować?
Szkodnika na nich nie widać, opryskałam je parę dni temu decisem z powodu mszyc, ale prócz mszyc chyba toczy je cos jeszcze, bo coraz gorzej wyglądają... Mają zwinięte liście, na nich brązowe kropeczki.
Poradźcie, jak je uratować?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, klasyczna wręcz drobna plamistość liści... Mam pytanie do Przemo - na jakiej podstawie zalecasz Amistar i Gwarant? Z tego co wiem, azokstrobina (zawiera ją Amistar) nie była badana pod kątem drobnej plamistości liści u jabłoni ani innych roślin sadowniczych. Podobnie Gwarant - zalecany jest jedynie do ochrony roślin rolniczych, warzywnych i ozdobnych... Własne obserwacje czy też nieoficjalne wyniki badań?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Dziwna choroba jabłoni
Witam Wszystkich !
Jestem nowy i proszę wybaczyć jakieś błędy.
Mam następujące pytanie-jabłoń papierówkę zaatakowała dziwna choroba,na pędach,korze w miejscu starych cięć
pojawia się jak by biała wata,wygląda jak by wychodziła z miejsca po cięciu,a na pędach-gałęziach występuje
przy podstawie młodych liści.
Jeżeli ktoś wie co to jest i jak to zwalczyć,to proszę o odpowiedż,będę bardzo wdzięczny
Jestem nowy i proszę wybaczyć jakieś błędy.
Mam następujące pytanie-jabłoń papierówkę zaatakowała dziwna choroba,na pędach,korze w miejscu starych cięć
pojawia się jak by biała wata,wygląda jak by wychodziła z miejsca po cięciu,a na pędach-gałęziach występuje
przy podstawie młodych liści.
Jeżeli ktoś wie co to jest i jak to zwalczyć,to proszę o odpowiedż,będę bardzo wdzięczny
Choroba jabłoni
Witam wszystkch.Jestem początkującycm forumowiczem i zarazem ogrodo-działkowcem.Wspólnie z małżonką zakupiliśmy działkę, na której troszeczkę już rosło.Zajęliśmy się głównie sprzątaniemw trakcie którego odkryłem jakąś chorobę jabłoni.Zrobiłem fotki i proszę o pomoc w ustaleniu co to za chorubsko i czy jest szansa na wyleczenie drzewa.
pozdrawiam wszystkich.
pozdrawiam wszystkich.