Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )

Post »

Część szałwii znowu pikowałam do większych kubków,reszta została.Czy przez miesiąc zmarnieją jeśli będą miały ciasno?
Obrazek
Pozdrawiam,Basia
danutka1
200p
200p
Od: 3 lut 2013, o 20:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje szałwie wszystkie siane w rónym czasie. Jest duża różnica pomiędzy nimi a co gorsza niektóre mi zamierają, nie wiem czemu. Licze na to, że odżywka je wzmocni. Ziemie z wierzchu zgarniałam dałam świeżej z góry spryskałąm ziemie previkurem. A mimo to jedne zasychają zastanawiam się czy ma to związek ze zbyt wczesnym odpadaniem liścieni :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 3 kwi 2013, o 19:54 --
basiabar pisze:Część szałwii znowu pikowałam do większych kubków,reszta została.Czy przez miesiąc zmarnieją jeśli będą miały ciasno?
Obrazek
Ale ładne duże ;:138 rzeczywiście pasowało by je przystopować w szczególności patrząc na pogode za oknem. A czy miałaś jakieś znimi problemy po drodze od wysiania?
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Danutko z tymi żadnego problemu nie było,od początku pięknie rosły,jedna marniała,chyba to była zgorzel(przewężenie na łodyżce)ale od razu wyrzuciłam,żeby się nie przeniosła na inne,za to w tamtym roku miałam fioletowa i tez padały mi siewki zostało 5szt.Czasami takie nasiona się trafią już porażone grzybem,słabo rosną,marnieją i padają.Twoje sa ładne,może teraz im coś zaszkodziło.Ja na Twoim miejscu spróbowała bym popikować do nowej,innej ziemi z domieszką piasku.
Pozdrawiam,Basia
blondinez
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 13:36

Post »

U moich na razie wszystko dobrze, widać, że uszczykiwanie im służy, bo z każdego kąta liści wypuszczają nowe :)
Obrazek

danutka1 A może mają za mokro? To, że różnie rosną to chyba normalne, u mnie część już z drugą parą liści a tu jeszcze wyłażą z ziemi nowe.
Pozdrawiam, Agnieszka
danutka1
200p
200p

Post »

blondinez pisze:U moich na razie wszystko dobrze, widać, że uszczykiwanie im służy, bo z każdego kąta liści wypuszczają nowe :)
Obrazek

danutka1 A może mają za mokro? To, że różnie rosną to chyba normalne, u mnie część już z drugą parą liści a tu jeszcze wyłażą z ziemi nowe.
Sama nie wiem zawsze podlewam jak ziemia jest przesuszona z góry, jak często podlewacie swoje szałwie?
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Szczerze mówiąc ja dużo podlewam bo "korzeniska"maja ogromne to wydaje mi się,że zapotrzebowanie na wodę też,ale o to trzeba zapytać bardziej doświadczonych.
Pozdrawiam,Basia
danutka1
200p
200p

Post »

Po którym liściu uszczykiwałaś? Nie widze ale te liścienie sa jeszcze?Ja podlewam codziennie bo na wieczór mają susze na wierzchu.
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p

Post »

Uprościłam sobie trochę sprawę bo popikowałam do spodów po plastikowych butelkach np.woda,mleko i widzę korzenie i ziemie.Uszczykiwałam po trzecim liściu a jeśli była wyciągnięta to po drugim a niższe zostały nie uszczyknięte i same sie rozkrzewiają :wink: liścienie zaczynają u nie ktorych żółknąć
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

będę wredna, zeby nie dawac blednych przykladow
Wielkosc i ilosc lisci nie stanowia o jakosci!
TeBe pisze:Bardzo ładne szałwie, w porę uszczyknięte :-)
W ostatnim momencie, chciales napisac. Bo prawidlowo powinny byc po pierwszych dwoch lisciach wlasciwych. Teraz to jest wyrosniety w gore patyk, ale zaczyna sie cos dziac z bokow, wiec jest szansa, ze sie wzmocnia.

-- 5 kwi 2013, o 07:32 --
blondinez pisze:U moich na razie wszystko dobrze, widać, że uszczykiwanie im służy, bo z każdego kąta liści wypuszczają nowe :)
Obrazek
Te w tyle, malutkie odetnij czubek juz po pierwszych lisciach wlasciwych. Zobaczysz za dwa tygodnie jak bedzie roznica miedzy tymi wyrosnietymi w gore a nimi.
blondinez
200p
200p

Post »

noriska Uszczykiwałam różnie, u jednych drugą parę liści u innych czwartą sugerując się opiniami na tym forum, bo każdy mówił inaczej. Ponieważ sieję je pierwszy raz to próbuję i testuję jak będą lepiej rosły. Dziękuję za sugestię, ale nie byłabym sobą gdybym nie robiła po swojemu :) Mam ich dużo więc materiał porównawczy jest. Te w tyle malutkie to jest chyba inna odmiana, bo siałam miks kolorów, i część jest właśnie wyrośnięta a część mniejsza, choć równo razem rosną.

danutka1 Ja podlewam co trzeci dzień nawet i już cały czas z nawozem.
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

moje marne są ale też może zaczne nawozić to są szałwie w domu Obrazek

a to w pomieszczeniu gdzie jest 10 stopni Obrazek
blondinez
200p
200p

Post »

U mnie też połowa sadzonek z braku miejsca stoi w piwnicy, no i właśnie stoi.. Rosnąć zaczną pewnie dopiero jak się zrobi cieplej i wywędrują na dwór chociaż na dzień.
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Witam
nie wiem czy nie jest już zapużno ale wczoraj wysiałem paczkę nasion i mam nadzieję , że kilka mi wyrośnie na ładne rośliny.
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”