Zioła na działce cz. 1
Re: Zioła na działce - uprawiacie ?
Fakt nad miętą ciężko zapanować wiec polecam posadzić w duże wiadro bo rozrasta się jak perz
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lut 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja planję albo podwyższona rabatkę albo pojemniki ,donice ze wzgledu na moje suki ,choć maja swoje miejsce na sik ale nie ufam im na 100% odkąd sąsiedzi wypuszczaja kota na nasza działke który znaczy teren
Witam i pozdrawiam Katarzyna
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Jak Twój "zielenik" nie jest jako specjalnie ozdobnym miejscem to zrób małe ogrodzenie z siatki. Suczki to mały problem, gorzej jest z psami. Mi dzięki Bogu piesek na terenie mojej działk nigdzie nie robi siku Dopiero jak się wyjdzie na aleje główne bo czuje że to już nie teren jego... mądre te psiska. Z kotami gorzej, tak czy siak siateczka choćby pół metrowa na wyskość na obkoło takiego miejsca załatwia sprawe w obu przypadkach. No ale gorzej jak rośliny wsadzasz w jakieś ozdobne miesjca wśród skałek, rojników itd. wtedy miejsce obtoczone tak siatką faktycznie wyglądało by jak mały zakład karny i burzyło urodę ;)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lut 2009, o 18:18
Ja siateczkowych ogrodzeń już troszkę mam ,truskawki i róże .
Truskawki musiałam ogrodzić bo sunie je namiętnie zjadały a róże dlatego że rasa podatna na uszkodzenie oczu i nieobliczalne jak kota zobaczą .
Zdecydowałam że w donicach posadzę no chyba że małż mi zrobi ładne skrzynki .
I za Waszymi radami kupię nie będę siać.
Truskawki musiałam ogrodzić bo sunie je namiętnie zjadały a róże dlatego że rasa podatna na uszkodzenie oczu i nieobliczalne jak kota zobaczą .
Zdecydowałam że w donicach posadzę no chyba że małż mi zrobi ładne skrzynki .
I za Waszymi radami kupię nie będę siać.
Witam i pozdrawiam Katarzyna
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Będziesz miała po prostu szybko A co! ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Nawet nie wiecie jak zazdroszcze Wam wiedzy na temat siewu i dbania o zioła :P
Ja jestem kompletnie "zielona" więc pewnie będę Was pytać o bardzo prozaiczne rzeczy
Jak najlepiej siać zioła( pamiętając że nie mam o tym żadnego pojęcia ) do doniczek teraz, a jak podrosną to do ziemi ?
Czy teraz do doniczek a później rozsadzić do kolejnych doniczek?
A może ktoś czuje się na siłach żeby dać mi internetowy kurs zielarstwa
Nawet nie wiecie jak zazdroszcze Wam wiedzy na temat siewu i dbania o zioła :P
Ja jestem kompletnie "zielona" więc pewnie będę Was pytać o bardzo prozaiczne rzeczy
Jak najlepiej siać zioła( pamiętając że nie mam o tym żadnego pojęcia ) do doniczek teraz, a jak podrosną to do ziemi ?
Czy teraz do doniczek a później rozsadzić do kolejnych doniczek?
A może ktoś czuje się na siłach żeby dać mi internetowy kurs zielarstwa
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie już rośnie bazylia czerwona i Siam Queen, melisa, majeranek, rozmaryn. W ogrodzie pierwszą zimę przeżył (mam nadzieję) malutki lubczyk.No i oczywiście wszędobylska mięta. W zeszłym roku kupiłam na giełdzie o aromacie truskawkowym, ale nie wiem czy przezimowała.
Pozdrawiam, Ania.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
W końcu udało mi się zrealizować to co zamierzałem od 2 lat.. Założyłem ogródeczek ziołowy. Taka mała rabatka
Melisa pięknie przezimowała. Przesadziłem ją jako pierwszą Mięta czeka w doniczce w domku. Kupiłem na giełdzie taką odmianę:
Bazylię wysiałem wczoraj do pojemniczka. Planuję jeszcze zakupić szałwię, oregano i majeranek Na więcej brakuje miejsca (jak wszystko będzie ładnie rosło to powiększę tą rabatkę)
Melisa pięknie przezimowała. Przesadziłem ją jako pierwszą Mięta czeka w doniczce w domku. Kupiłem na giełdzie taką odmianę:
Bazylię wysiałem wczoraj do pojemniczka. Planuję jeszcze zakupić szałwię, oregano i majeranek Na więcej brakuje miejsca (jak wszystko będzie ładnie rosło to powiększę tą rabatkę)
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
A ja dzisiaj wsadziłam zakupioną miętę i tymianek, ciekawe czy się przyjmą. To moje pierwsze ziółka na ogródku. Mam w planach jeszcze bazylię i czosnek. Doradzcie, czy bazylię wysiać mam taką zwykłą, czy jest może jakaś odmian ogrodowa?
Kasia
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Chciałabym prosić o poradę.Kupiłam nasiona kozłka lekarskiego,czy ktoś uprawiał a konkretnie czy ktoś robił nalewki,napary,wyciągi.
Jak zrobić taką nalewkę i czy to naprawdę działa?
Jak zrobić taką nalewkę i czy to naprawdę działa?
Ewelina czy wiesz jak nazywa się ten szczypiorek który masz od teściowej?Dostałam taki od sąsiadki pod nazwą trybulka.Lubczyk świetny do różnych dań(zup).Rutę dziewczęta siały właśnie aby wyjść za mąż.
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Posiałam dziś tymianek i oregano. I jeszcze cząber.
Liczę szczególnie na te wieloletnie
Liczę szczególnie na te wieloletnie
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
Tamtego roku posiałam tymianek,oregano i hyzop,wszystko przezimowało i pięknie się rozrosło
Pozdrawiam,Basia