Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
- Rejden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Aporocactus, Selenicereus, Rhipsalis i pewnie kilka innych które mi do głowy teraz nie przyszły.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Są jeszcze Weberocereus, Hylocereus, Disocactus, Pseudorhipsalis, Lepismium, Rhipsalidopsis, Pfeifera, Schlumbergera i może jakieś inne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ponad rok wstecz w wątku " Rafał 85 " na str. 9 i 10 był poruszany temat identyfikacji stanokatusów.
Zacytuję Ci kilka wypowiedzi :
Zacytuję Ci kilka wypowiedzi :
mgr_ pisze: Natomiast nie sądzę aby ktoś jednoznacznie spróbował określić jego gatunek.
Echinofossulocactusy to specyficzny rodzaj, gdzie poszczególne gatunki są do siebie bardzo podobne, a dodatkowo poszczególne egzemplarze w obrębie jednego gatunku potrafią się bardzo różnić. Kwiat pewnie ułatwił by sprawę, ale to też jeszcze nie jest gwarancją sukcesu.
Przy tych roślinach najlepiej mieć dobrze oznaczone gatunki z pewnego źródła.
banditoo pisze:Wątpię żeby ktoś go mógł zidentyfikować w 100%,
chaveiro pisze: może być też tak, że nigdy nie da się go zidentyfikować co do gatunku tu zacytuję fragment z stronki " Taksonomia " :
Odróżnienie różnych gatunków jest trudne, ponieważ różnice pomiędzy poszczególnymi są czesto niemal niedostrzegalne. Często też mamy do czynienia - szczeólnie w amatorskich kolekcjach z tzw. "kundlami", a więc rozmaitymi krzyżówkami różnych gatunków w obrębie tego samego rodzaju, co w połaczeni z dość swobodnym nadawaniem im różnych mniej lub bardziej prowizorycznych nazw, dodatkowo utrudnia kwestie jednolitego nazewnictwa oraz jakiegos konsensusu na tym tle.
W literaturze wymienia się ponad 50 opisanych Echinofossulocactusów. Z tego powodu też probuje się zredukować liczbe gatunkow.
My posłużymy się klasyfikacją CITES (Convention International of Trade of Endangered Species - Międzynarodowa Konwencja o Handlu Gatunkami Zagrożonymi Wyginięciem), gdzie wymienia się tylko 10 akceptowanych gatunków."
maryjan13 pisze:Chociaż zakwitnie ten Twój Echinofossulocactus,to nadal nie będziesz miał 100 % pewności,
jeżeli chodzi o nazwę gatunku. Tylko przypuszczenie - bo bardzo podobny.To może być również mieszaniec.
Witam, zakupiłam sobie dzisiaj takie cuda, podpowiecie co to jest?
1.
2.
Ziemia oczywiście sklepowa, będzie zmieniana. Kaktusy siedzą w doniczce o średnicy 9cm, więc są dość duże. Jak myślicie ile mogą mieć lat? Tak z ciekawości...
1.
2.
Ziemia oczywiście sklepowa, będzie zmieniana. Kaktusy siedzą w doniczce o średnicy 9cm, więc są dość duże. Jak myślicie ile mogą mieć lat? Tak z ciekawości...
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Nr 1 to kaktus z rodzaju Coryphantha, a nr 2 to Ferocactus stainesii var. pringlei
Mateusz dziękuję za identyfikację Bardzo mnie ucieszyło, że dołączyła do mojej kolekcji właśnie Coryphantha, bo tego rodzaju jeszcze nie miałam. Niestety przeglądając grafikę Google nie byłam w stanie stwierdzić jaki to dokładnie gatunek.
Czy ktoś byłby w stanie dopisać nazwę gatunkową do tej Coryphantha dwa posty wyżej? Czy raczej niezbędne będzie poczekanie na ewentualne zakwitnienie?
Wciąż ciekawi mnie ile te kaktusy mogą mieć lat? Są na prawdę duże!
Jeszcze jedna prośba o identyfikację mojej kolejnej nowości. Czy to nie przypadkiem również Ferocactus?
Z góry dziękuję za pomoc
Czy ktoś byłby w stanie dopisać nazwę gatunkową do tej Coryphantha dwa posty wyżej? Czy raczej niezbędne będzie poczekanie na ewentualne zakwitnienie?
Wciąż ciekawi mnie ile te kaktusy mogą mieć lat? Są na prawdę duże!
Jeszcze jedna prośba o identyfikację mojej kolejnej nowości. Czy to nie przypadkiem również Ferocactus?
Z góry dziękuję za pomoc
Moja Coryphantha jest troszkę podobna do Coryphantha maiz-tablasensis lub Coryphantha elephantidens lub Coryphantha tripugionacantha, ale żadna z tych nie jest identyczna jak moja... Nie wiem, nie idzie mi to identyfikowanie
- maryjan13
Ta kryfanta to może być C. elephantidens.
http://www.cactuspedia.info/schede/CORY ... tidens.htm
Jeżeli chodzi o ferokaktusa,to jest to prawdopodobnie F. chrysacanthus.
http://www.cactuspedia.info/schede/FERO ... anthus.htm
http://www.cactuspedia.info/schede/CORY ... tidens.htm
Jeżeli chodzi o ferokaktusa,to jest to prawdopodobnie F. chrysacanthus.
http://www.cactuspedia.info/schede/FERO ... anthus.htm
Marian, dzięki! Tak właśnie je opiszę
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Notocactus submammulosus
- maryjan13
Jeżeli to Notocactus,to raczej Notocactus mammulosus.