Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Izo oczko rewelacja ale precyzja wszystko do głaskane i dopięte na ostatnią dziureczkę :wink:
Oj minął nas pełen rozkwit tulipanowca ale inne kwiatki tą maleńką luczkę wypełniły na maksa , kwiaty te z łąki są przepiękne ja też chodzę po działeczce i je podziwiam :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kózko. miło było usłyszeć stukot Twoich kopytek na moich ściezkach ;) :D

Krysiu(kryska), kwiaty tulipanowca nie są zbyt duże, dlatego całe drzewo jakoś szczególnie nie zyskuje na wyglądzie w czasie kwitnienie. Najpiękniej te kwiaty wyglądają własnie z bliska. To oczywiście tylko moje zdanie :D
Bardzo się cieszę, ze przyczyniłam się do skierowania Twojej uwagi na polne kwiaty. Zasługują na to, a Ty zasługujesz, zeby zdobiły Twój ogród :D

Krysiu(KaRo), tawliny w ogóle nie pielęgnuję, a nawet zaniedbuję ją :oops:
Nawet w czasie suszy rzadko daję jej wody, często wtedy podsycha i gubi liście od dołu.
Moja tawlina rosnie pod octowcem, gdzie posadził ją mój brat chyba w tym samym czasie co tulipanowca. Jest więc dość wiekowa :D Może zatem kwitnienie zależy od wieku? Posadziłam też jedną pod sosną w ogródku i w tej chwili mam tam mały lasek tawlinowy, ale nie zwróciłam jakoś uwagi, jak tam kwitnie. Tez zupełnie jej tam nie pielęgnuję :?
A może to też zależy od gleby? U Ciebie jest ziemia gliniasta, prawda? A u mnie piach.
Może jednak w przyszłym roku, mimo wszystko, doczekasz sie więcej kwiatów? :D

Haniu, w miejscu, w którym rosnie ta mała róża, nic jej nie moze przeszkadzać, chyba że...nornica :twisted: Ale musiałaby ryć głęboko i wyleźć dokładnie pod korzeniem róży.
Ona i tak zmieni miejsce(óża oczywiście, nie nornica :lol: ), ale jeszcze nie jestem pewna kiedy. Mam jednak większe zmartwienia, niz powolny wzrost i mam nadzieję, ze dziś wreszcie uda mi sie zadać pytania we własciwym miejscu. No i liczę na Ciebie Haniu :D

Gabi, tulipanowiec to duże drzewo, ale tawlina nie jest taka duża. Własciwie zachowuje się jak parzydło albo języczka i jest podobnego wzrostu :D Może spróbujesz? ;:109

Beatko- Nalewko :lol: , len kocha słońce i nie wiem, jak zachowa się w półcieniu. Możesz spróbować przenieść trochę w najbardziej nasłonecznione miejsce na skarpie. Nie musisz sadzić każdej roslinki osobno, możesz po kilka. Będziesz miała szybciej ładne kępki.
Spróbuj porozsadzac w różne miejsca i zobaczysz, gdzie będzie rósł najlepiej.
Tawlina sama się rozmnaza :lol: Na szczęście pod octowcem ma pewne ograniczenia, ale i tak czasem wyłazi na wąskie przejście, przy którym ja po prostu wycinam. O kwiatach pisałam wyżej, ale tak naprawdę, to nie mam pojecia, od czego kwitnienie tawliny zalezy. Chyba zapytam brata, moze wie?
Szczękę czym prędzej podnieś, bo jeszcze rzeczywiście Ci tak zostanie ;) :lol:
A gdybyś mogła zobaczyć, co ja w tym roku z moim ogródkiem zrobiłam, to by Ci sie włos zjeżył bez względu na długość! Nic to jednak, w przyszłym roku bedzie juz lepiej, a potem jeszcze lepiej :D

Beatko T, Twoja dzisiejsza u mnie wizyta jest z pewnością wynikiem telepatii :D Właśnie dziś myslałam, ze musze do Ciebie zajrzeć, bo dawno nie sprawdzałam, co sie u Ciebie dzieje, no i proszę! Siadam do komputera, a Ty jesteś u mnie :D
Miło mi, ze Ci sie podobaja moje kwitki, i te szlachetne i te dzikie :D

Dziękuję wszystkim za wizytę i musze jednocześnie uświadomić Wam, ze oglądacie tylko fragmenty ogródka, który - jak to podczas rewolucji - tonie w chaosie i jako całość prezentuje się chwilowo fatalnie :( Ale tylko chwilowo ;)
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Len na niebiesko ??? A mój jednoroczny na czerwono zakwitł !!!!! :D Obrazek
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jednoroczny? A ja myslałam, ze czerwony tez jest trwały :? A moze jest i taki i taki? :D
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiedziałam Izuniu ,że len ma inne kolory niż niebieski a tu się okazuje ,że są jeszcze ,biały i czerwony .Ja dostałam od Bożenki babopielki jesienią ,pięknie mi zakwitł wiosną i jeszcze kwitnie ,ma dużo kwiatów --bardzo wdzięczny kwiat :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja czekam Izuś na liliowce :!: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Izo piękny masz Ten len czerwony, jak patrzę na niego to ogarnia mnie złość na siebie
na wiosnę dostałam nasionka tego pięknego lnu i zapomniałam zasiać, jutro jest pusty dzień
ale w środę zasieje to może wzejdzie i będzie kwitnął w przyszłym roku :?:
trzeba próbować :lol:

Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bogusiu, czerwony widziałam, ale białego nie :shock: Ciekawie musi wyglądać taka "narodowa " mieszanka lnu :D A u mnie zakwitł taki gośdzik...patriotyczny! ;)

Grażynko, mam juz kilka zdjęć i zaraz pokażę :D

Witaj Danusiu :D
Ten czerwony len to nie mój, tylko Kozy :D Ja mam jedynie niebieski.
Jak wysiejesz teraz nasionka, to w przyszłym roku na pewno będziesz miała kwiaty :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pokażę teraz liliowce, które mi zakwitły, ale najpierw jeszcze moje cudne lilie królewskie, których zapach czułam w odległości kilku matrów od ogrodu :D

Obrazek Obrazek Obrazek

A to liliowce. Zdjęcia nie są zbyt udane bo były robione po dość ulewnym deszczu.
Ale liliowce jeszcze kwitną i mam nadzieję, ze uda mi się zrobić im lepsze portrety :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tylko ostatni, liliowiec rdzawy został sfocony przy ładnej pogodzie.
Zakwitły mi jeszcze dwa! ;:50 , tylko nie zdążyłam im jeszcze zrobić zdjęć :oops:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To teraz trochę lepszych zdjęć :

rozpasany dzwonek karpacki

Obrazek

niezidentyfikowana lilia
Obrazek

złocień wielki
Obrazek

róża - miała być Hanne, ale czy jest?
Obrazek

przegprzan ? (Aniu?)
Obrazek Obrazek

patriotyczny goździk, wstydliwy słonecznik i niesmiała ślazówka ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

rozplenica amerykańska
Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Izo, masz rację z tymi ziołami, ja tez je uwielbiam. Zawsze kiedy wybieram się za miasto, za każdym razem "coś tam" do domu znoszę :wink: a potem suszę, czy to do ozdoby (nawłocie i chabry wiodą prym) :D ) lub do konsumpcji :wink: Dwa lata temu najlepszą furorę zrobiła konfitura z płatków dzikiej róży (spożywana na Boże Narodzenie z piernikiem :wink: ).

Wracając do Twoich roślinek, to lilie, to nagromadzenie, aż mało oczy mi nie wyskoczyły na ich widok :shock: wcale nie dziwię się, że tak pachniały, to musiało być niesamowite.
A liliowce mimo deszczu i tak ślicznie wyglądają.
A goździk narodowy po prostu respect ;:333
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cieszę się Alu, że znajduję coraz więcej osób, które podzielają moje zamiłowanie do ziół :D
Dziką różę mam u siebie, ale żal by mi było zrywać jej kwiatki na konfitury, zwłaszcza, ze nie przepadam za robieniem przetworów ;)
Lilie były w tym roku wyjątkowo piękne, najwyższe jakie dotąd mi wyrosły ( a mam je już dość długo).
Gożdzik jest taki tylko jeden, Tzn. jeden kwiatek na całym krzaczku. Pozostałe są białe z czerwonymi smuzkami na brzegach płatków :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Izo, koniecznie musisz opatentować ten patriotyczny goździk.
Takiego cuda, jeszcze nie widziałam :shock:
W ogóle wszystko szybciutko u Ciebie rozkwita.
Moje lilie i hemerokalisy w pakach, złocień na dopiero pączuszki ale za to cały czas kwitna dzielnie ...pierwiosnki ! Nie tylko vialli, ale tez kubkowe :lol:
W końcu jest teraz tylko 7C, czyli późna wiosna :roll:

A to białawe, to nie chaber?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”