Pomidory 2 na 1 :)
-
- 50p
- Od: 10 mar 2013, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
Yvona jeśli można wiedzieć to jakie odmiany tak uprawiałaś?
Pozdrawiam ,Beata
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powiem Ci, że nie wszystkie odmiany tak prowadziłam, bo miałam mało krzaków. Wśród odmian znalazł się Carbon, Marmande, Czarny Książę, Truskawkowy, Malinowy Kapturek, Zapotec, AlbengaxKosovo, Malinowa Zebra z Dziubkiem, Daniela...Łączyłam jak popadnie.
W tym roku mam dużo więcej odmian, a tym samym krzaków, więc pomidory a'la forumowicz obowiązkowo
W tym roku mam dużo więcej odmian, a tym samym krzaków, więc pomidory a'la forumowicz obowiązkowo
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- 50p
Ja przesadziłam z rozsadą bo jako początkujaca wyszłam z założenia że przynajmniej połowa mi się zmarnuje a rozsada jak na złość rośnie pięknie i szkoda by było wyrzucać . W szklarni mam 6 okien dachowych i drzwi w obydwu ścianach szczytowych więc mam nadzieję że wietrzenie też będzie wystarczające jak pootwieram wszystkie skrzydła i zasłonię folią cieniującą a z tego co zrozumiałam to głównym problemem jest brak wentylacji i zbyt wysokie temperatury. W takim razie i ja próbuję sposobu uprawy naszego Mistrza a'la forumowicz. Tylko jeszcze muszę poczytać z którymi odmianami jest szansa powodzenia
Pozdrawiam ,Beata
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Ten wątek może Ci pomóc http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... A#p3580017
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
-
- 50p
Ok , po lekturze ( choć muszę pewnie jeszcze kilka razy przeczytać , żeby załapać- o ile w ogóle załapie o co chodzi z tymi wegetatywnymi generatywnymi i zrównoważonymi ) dochodzę do wniosku ,że mogę spróbować 2/1 uprawiać Bawole serce , Japanes Black Trifle , Kalman , Opalka i Aussie .Jeśli coś pokręciłam to wyprowadźcie mnie z błędu. Co najwyżej jak będzie klapa po sezonie szklarnia pójdzie do sprzedania
Pozdrawiam ,Beata
To może ja przyłączę się do wątku. Mam szklarnię 2,1x4,8 x1,8 wysoka w najniższej ścianie, a do zasadzenia posiane 14 odmian. Które z nich nadają się do prowadzenia 2/1:
1. NEPAL
2. COSMONAUT VOLKOV
3. ISPOLIN
4. SAKHARNYI ZELTYI
5. Krakus
6. Crimson Cushion Beefsteak
7. Aunt Ruby's German Green
8. Sweetie
9. Ace
10. S.Marzano 2
Ewentualnie, które rosną bujnie i wysoko?
Pominąłem odmiany, o których była mowa wcześniej.
Dzięki za pomoc.
1. NEPAL
2. COSMONAUT VOLKOV
3. ISPOLIN
4. SAKHARNYI ZELTYI
5. Krakus
6. Crimson Cushion Beefsteak
7. Aunt Ruby's German Green
8. Sweetie
9. Ace
10. S.Marzano 2
Ewentualnie, które rosną bujnie i wysoko?
Pominąłem odmiany, o których była mowa wcześniej.
Dzięki za pomoc.
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czwórka SAKHARNYI ZELTYI myślę że sobie poradzi. Miałam ją w gruncie ale dawała się prowadzić bez problemu
Wydaje mi się również że Dziesiątka - S.Marzano 2 też dobrze zniesie sadzenie podwójne.
W pozostałych wariantach głosu nie zabieram, bo nie miałam z nimi do czynienia nigdy
Wydaje mi się również że Dziesiątka - S.Marzano 2 też dobrze zniesie sadzenie podwójne.
W pozostałych wariantach głosu nie zabieram, bo nie miałam z nimi do czynienia nigdy
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- mikotka
- 50p
- Od: 7 mar 2013, o 22:23
Mnie też wszyscy tak mówią. Po cichu jednak liczę że się uda .Yvona pisze: Od wielu osób słyszałam, że uprawa pomidorów w gruncie (właśnie u nas) jest niemożliwa, ale postanowiłam spróbować i niedowiarkom pokazać, że są w błędzie. A co
Wyczytałam, że z tego co mam, przy 1 paliku można saint piere i złoty ożarowski. A Kmicic lub Poranek dałoby się 2 przy 1?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Pomidory od zawsze uprawiam w gruncie i bardzo dobrze się udają. Oczywiście jest zagrożenie zz i trzeba być przygotowanym na opryski, ale nawet w najgorsze lato nie miałam ich więcej niż trzy. Za to nie ma niebezpieczeństwa szarej pleśni, gorszego wiązania owoców. Również jeśli chodzi o wilgoć w glebie, to lepiej radzą sobie w gruncie niż pod osłonami . Co do pomidorów 2x1 to taką metodę stosuje się do wysokich i wtedy prowadzi się je na 1 pęd.
- mikotka
- 50p
- Od: 7 mar 2013, o 22:23
forumowicz, to wcześniejsze ogłowienie kiedy się wykonuje?forumowicz pisze:
Jeśli nie ma się natury sępa i ogłowi się krzaki w odpowiednim czasie to i pomidory będą na wybrzeżu. Ponieważ pomidor prowadzony na I pęd rośnie szybciej to można go wcześniej ogłowić, nie forsować do góry a sadząc po 2 krzaki przy paliku nic nie tracimy wtedy na plonie mimo wcześniejszego ogłowienia . Wręcz przeciwnie. Mamy większe owoce i wcześniej. Mówię oczywiście cały czas o pomidorach gruntowych. Ja mam działkę w tzw. zastoinie mrozowej wiec klimat porównywalny z tym z wybrzeża a jednak udaje mi się uprawa pomidorów i ogórków choć to rosliny ciepłolubne.
Pomidora wysokiego o ciągłym wzroście można ogłowić w dowolnym czasie. Nie jest to proste do wytłumaczenia. Proponuję Ci wykonanie własnoręcznie eksperymentu na 3 krzakach pomidorów tej samej odmiany . Ogłowić je kolejno po I, po II i po III gronie i obserwować porę dojrzewania i wielkość owoców. Trzeba jednak zadbać o odpowiednia powierzchnię asymilacyjną liści i tu się sprawa komplikuje. Trzeba reagować elastycznie. Jeśli dolne liście z jakichś przyczyn trzeba usunąć,to ponad gronem trzeba pozwolić wyrosnąć nowym a w niektórych przypadkach pozwolić nawet rosnąć wilkom usuwając z nich kwiaty.
W każdym razie ogłowić najpóźniej na przełomie lipca i sierpnia lub z początkiem sierpnia.
Ergo : spróbuj sama. Stracisz może parę pomidorków ale nabierzesz doświadczenia .
Ja teraz ogłowiłem nawet pomidorki koktajlowe przeznaczone na balkon by zahamować ich wzrost nadziemny co mi się udało. Pomidorki wypuściły po 2 piękne pędy boczne nawet ładniejsze od uszczkniętego pędu głównego. Teraz te pomidorki mają solidniejszą podstawę w rozrośniętym w międzyczasie systemie korzeniowym.
W każdym razie na przyszłość pomidorki balkonowe będę już wysiewał w lutym, ponieważ znalazłem sposób na regulacje ich wzrostu. Kilka pomidorków lutowych pójdzie również do gruntu.
W każdym razie ogłowić najpóźniej na przełomie lipca i sierpnia lub z początkiem sierpnia.
Ergo : spróbuj sama. Stracisz może parę pomidorków ale nabierzesz doświadczenia .
Ja teraz ogłowiłem nawet pomidorki koktajlowe przeznaczone na balkon by zahamować ich wzrost nadziemny co mi się udało. Pomidorki wypuściły po 2 piękne pędy boczne nawet ładniejsze od uszczkniętego pędu głównego. Teraz te pomidorki mają solidniejszą podstawę w rozrośniętym w międzyczasie systemie korzeniowym.
W każdym razie na przyszłość pomidorki balkonowe będę już wysiewał w lutym, ponieważ znalazłem sposób na regulacje ich wzrostu. Kilka pomidorków lutowych pójdzie również do gruntu.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja zawsze wysokie pomidory gruntowe ogławiam 1 sierpnia. Ale doszłam do wniosku, że to trochę za późno. Jak jest długa ciepła jesień jak w 2012 r. to po ogłowieniu 1 sierpnia, do połowy października kiedy wyrywałam krzaki, prawie wszystkie pomidory urosły, chociaż nie wszystkie dojrzały . Ale przeważnie pierwsze przymrozki zdarzają się w połowie września i pomidory z tych ostatnich gron są wielkości orzechów. Z tym, że uprawiam pomidory wielkoowocowe. Gdyby one były nie za duże, to termin ogławiania 1 sierpnia byłby wystarczający.