Pomidory 2 na 1 :)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
betty68
50p
50p
Od: 10 mar 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)

Post »

Yvona jeśli można wiedzieć to jakie odmiany tak uprawiałaś?
Pozdrawiam ,Beata
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powiem Ci, że nie wszystkie odmiany tak prowadziłam, bo miałam mało krzaków. Wśród odmian znalazł się Carbon, Marmande, Czarny Książę, Truskawkowy, Malinowy Kapturek, Zapotec, AlbengaxKosovo, Malinowa Zebra z Dziubkiem, Daniela...Łączyłam jak popadnie.
W tym roku mam dużo więcej odmian, a tym samym krzaków, więc pomidory a'la forumowicz obowiązkowo :)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
betty68
50p
50p

Post »

Ja przesadziłam z rozsadą bo jako początkujaca wyszłam z założenia że przynajmniej połowa mi się zmarnuje a rozsada jak na złość rośnie pięknie i szkoda by było wyrzucać . W szklarni mam 6 okien dachowych i drzwi w obydwu ścianach szczytowych więc mam nadzieję że wietrzenie też będzie wystarczające jak pootwieram wszystkie skrzydła i zasłonię folią cieniującą a z tego co zrozumiałam to głównym problemem jest brak wentylacji i zbyt wysokie temperatury. W takim razie i ja próbuję sposobu uprawy naszego Mistrza a'la forumowicz. ;:138 Tylko jeszcze muszę poczytać z którymi odmianami jest szansa powodzenia ;:131
Pozdrawiam ,Beata
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
betty68
50p
50p

Post »

Dzięki zabieram się do lektury :wit
Pozdrawiam ,Beata
betty68
50p
50p

Post »

Ok , po lekturze ( choć muszę pewnie jeszcze kilka razy przeczytać , żeby załapać- o ile w ogóle załapie o co chodzi z tymi wegetatywnymi generatywnymi i zrównoważonymi ;:14 ) dochodzę do wniosku ,że mogę spróbować 2/1 uprawiać Bawole serce , Japanes Black Trifle , Kalman , Opalka i Aussie .Jeśli coś pokręciłam to wyprowadźcie mnie z błędu. Co najwyżej jak będzie klapa po sezonie szklarnia pójdzie do sprzedania ;:oj
Pozdrawiam ,Beata
zetor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2012, o 18:33

Post »

To może ja przyłączę się do wątku. Mam szklarnię 2,1x4,8 x1,8 wysoka w najniższej ścianie, a do zasadzenia posiane 14 odmian. Które z nich nadają się do prowadzenia 2/1:
1. NEPAL
2. COSMONAUT VOLKOV
3. ISPOLIN
4. SAKHARNYI ZELTYI
5. Krakus
6. Crimson Cushion Beefsteak
7. Aunt Ruby's German Green
8. Sweetie
9. Ace
10. S.Marzano 2

Ewentualnie, które rosną bujnie i wysoko?
Pominąłem odmiany, o których była mowa wcześniej.

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czwórka SAKHARNYI ZELTYI myślę że sobie poradzi. Miałam ją w gruncie ale dawała się prowadzić bez problemu :)
Wydaje mi się również że Dziesiątka - S.Marzano 2 też dobrze zniesie sadzenie podwójne.
W pozostałych wariantach głosu nie zabieram, bo nie miałam z nimi do czynienia nigdy :)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
mikotka
50p
50p
Od: 7 mar 2013, o 22:23

Post »

Yvona pisze: Od wielu osób słyszałam, że uprawa pomidorów w gruncie (właśnie u nas) jest niemożliwa, ale postanowiłam spróbować i niedowiarkom pokazać, że są w błędzie. A co ;:224
Mnie też wszyscy tak mówią. Po cichu jednak liczę że się uda ;:108 .

Wyczytałam, że z tego co mam, przy 1 paliku można saint piere i złoty ożarowski. A Kmicic lub Poranek dałoby się 2 przy 1?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Pomidory od zawsze uprawiam w gruncie i bardzo dobrze się udają. Oczywiście jest zagrożenie zz i trzeba być przygotowanym na opryski, ale nawet w najgorsze lato nie miałam ich więcej niż trzy. Za to nie ma niebezpieczeństwa szarej pleśni, gorszego wiązania owoców. Również jeśli chodzi o wilgoć w glebie, to lepiej radzą sobie w gruncie niż pod osłonami ;:65 . Co do pomidorów 2x1 to taką metodę stosuje się do wysokich i wtedy prowadzi się je na 1 pęd.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
mikotka
50p
50p
Od: 7 mar 2013, o 22:23

Post »

forumowicz pisze:
Jeśli nie ma się natury sępa i ogłowi się krzaki w odpowiednim czasie to i pomidory będą na wybrzeżu. Ponieważ pomidor prowadzony na I pęd rośnie szybciej to można go wcześniej ogłowić, nie forsować do góry a sadząc po 2 krzaki przy paliku nic nie tracimy wtedy na plonie mimo wcześniejszego ogłowienia . Wręcz przeciwnie. Mamy większe owoce i wcześniej. Mówię oczywiście cały czas o pomidorach gruntowych. Ja mam działkę w tzw. zastoinie mrozowej wiec klimat porównywalny z tym z wybrzeża a jednak udaje mi się uprawa pomidorów i ogórków choć to rosliny ciepłolubne.
forumowicz, to wcześniejsze ogłowienie kiedy się wykonuje?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Pomidora wysokiego o ciągłym wzroście można ogłowić w dowolnym czasie. Nie jest to proste do wytłumaczenia. Proponuję Ci wykonanie własnoręcznie eksperymentu na 3 krzakach pomidorów tej samej odmiany . Ogłowić je kolejno po I, po II i po III gronie i obserwować porę dojrzewania i wielkość owoców. Trzeba jednak zadbać o odpowiednia powierzchnię asymilacyjną liści i tu się sprawa komplikuje. Trzeba reagować elastycznie. Jeśli dolne liście z jakichś przyczyn trzeba usunąć,to ponad gronem trzeba pozwolić wyrosnąć nowym a w niektórych przypadkach pozwolić nawet rosnąć wilkom usuwając z nich kwiaty.
W każdym razie ogłowić najpóźniej na przełomie lipca i sierpnia lub z początkiem sierpnia.

Ergo : spróbuj sama. Stracisz może parę pomidorków ale nabierzesz doświadczenia .

Ja teraz ogłowiłem nawet pomidorki koktajlowe przeznaczone na balkon by zahamować ich wzrost nadziemny co mi się udało. Pomidorki wypuściły po 2 piękne pędy boczne nawet ładniejsze od uszczkniętego pędu głównego. Teraz te pomidorki mają solidniejszą podstawę w rozrośniętym w międzyczasie systemie korzeniowym.
W każdym razie na przyszłość pomidorki balkonowe będę już wysiewał w lutym, ponieważ znalazłem sposób na regulacje ich wzrostu. Kilka pomidorków lutowych pójdzie również do gruntu.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja zawsze wysokie pomidory gruntowe ogławiam 1 sierpnia. Ale doszłam do wniosku, że to trochę za późno. Jak jest długa ciepła jesień jak w 2012 r. to po ogłowieniu 1 sierpnia, do połowy października kiedy wyrywałam krzaki, prawie wszystkie pomidory urosły, chociaż nie wszystkie dojrzały :D . Ale przeważnie pierwsze przymrozki zdarzają się w połowie września i pomidory z tych ostatnich gron są wielkości orzechów. Z tym, że uprawiam pomidory wielkoowocowe. Gdyby one były nie za duże, to termin ogławiania 1 sierpnia byłby wystarczający.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”