Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia, Nektaryna, Morela
Można umyć mydełkiem - jest w sprzedaży szare mydło z czosnkiem "Ogrodnicze" z Targetu (rzuciłem okiem w sklepie, bo ostatnio wszyscy o opryskach ) a to tradycyjna metoda na mszyce. Lub inne opryski : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... it=+mszyce
Opryskiwacz z długą lancą na wężyku można sobie sprawić, niewielki wydatek, nie musi być duży. Forum Maroleksu, jakby nie było.
Jeśli w ogrodzie plaga mszyc (w życiu nie widziałem na brzoskwiniach ) to warto wprowadzić więcej 'różnorodności biologicznej' by pożyteczne owady też miały gdzie żyć. Nie wiem co konkretnie przeciw mszycom wprowadzić (ja sadzę wszystko...) ale rodzime rośliny (chwasty!) typu krwawnik, wrotycz (są i odmiany ozdobne), czosnki rozmaite, mięta, tymianki, żywokost, paprocie, chrzan, pokrzywa, mniszek ( ) polne maki, malwy etc. Co pasuje, byle rozmaite. Zrobić sobie dziksze miejsce w ogródku, łączkę czy wręcz zarośla - nie tylko trawnik gładko golony bo to biologicznie pustynia - dodać krzewy typu trzmielina, głóg, dereń, bez czarny, czeremcha. Glebę trzymać zdrową, nie kopać bez przerwy i nie dręczyć chemią, zasilać głównie w próchnicę i naturalne nawozy - mikroelementy potrzebne, gdyż rośliny którym czegoś brakuje są słabsze i nie bronią się przed mszycami...
Generalnie drzewa powinny sobie radzić same.
Jeśli nie - coś w ich środowisku nie tak, może właśnie 'środowiska naturalnego' brakuje
Opryskiwacz z długą lancą na wężyku można sobie sprawić, niewielki wydatek, nie musi być duży. Forum Maroleksu, jakby nie było.
Jeśli w ogrodzie plaga mszyc (w życiu nie widziałem na brzoskwiniach ) to warto wprowadzić więcej 'różnorodności biologicznej' by pożyteczne owady też miały gdzie żyć. Nie wiem co konkretnie przeciw mszycom wprowadzić (ja sadzę wszystko...) ale rodzime rośliny (chwasty!) typu krwawnik, wrotycz (są i odmiany ozdobne), czosnki rozmaite, mięta, tymianki, żywokost, paprocie, chrzan, pokrzywa, mniszek ( ) polne maki, malwy etc. Co pasuje, byle rozmaite. Zrobić sobie dziksze miejsce w ogródku, łączkę czy wręcz zarośla - nie tylko trawnik gładko golony bo to biologicznie pustynia - dodać krzewy typu trzmielina, głóg, dereń, bez czarny, czeremcha. Glebę trzymać zdrową, nie kopać bez przerwy i nie dręczyć chemią, zasilać głównie w próchnicę i naturalne nawozy - mikroelementy potrzebne, gdyż rośliny którym czegoś brakuje są słabsze i nie bronią się przed mszycami...
Generalnie drzewa powinny sobie radzić same.
Jeśli nie - coś w ich środowisku nie tak, może właśnie 'środowiska naturalnego' brakuje
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak na jabłoniach i śliwach miałem już wszelkie mszyce, tak brzoskwiń i moreli nigdy nie odwiedziły, może jak mają do wyboru kilka drzew obok siebie, to wybierają te smaczniejsze? Podobnie jak słonkowiec preferuje leszczyne czerwoną, a zielone obok lekceważy
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nektarynka , brzoskwinia - 2cz.(06.06-.....
Wie ktoś może jaka to odmiana brzoskwini: ma silnie bordowe listki, a na załączonej etykiecie jest tylko napis Brzoskwinia
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Chciałabym skonsultować pokrój mojej morelki ,ponieważ wydaje mi sie że ma lekko wybujałe konary i jeśli mam racje to jak ją przyciąc ,żeby drzewo było dobrze prowadzone .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- mr25ur
Gałęzie zewnętrzne bym poodciągał:
Później robi się gąszcz, i końcem wakacji cięcie, i ew. doginanie nowych przyrostów.
Później robi się gąszcz, i końcem wakacji cięcie, i ew. doginanie nowych przyrostów.
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Martwie sie ,że one są trochę za długie ,mają jakieś ok 3 metry i nawet jak je skrócę o 1 metr to nie będą też za długie do odginania ? Jeśli hipotetycznie będzie kiedyś wysyp owoców to mogą sie łatwo wyłamać .Mam teraz taki problem z gruszką i juz złamały mi sie dwie gałęzie oblepione gruszkami ,profilaktyycznie oberwałam 1/3 owoców bo kiepsko to widzę ,może uratuję reszte gałęzi .To się nazywa klęska urodzaju .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
pozdrawiam Agnieszka
- mr25ur
Wygnij teraz, jak są długie, późną wiosną skrócisz, ew. zostaw odgięte, będzie taka ładna korona pucharowa bodajże.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
"Trzymająca kasę" przywiozła dzisiaj z miejscowego targu po dwa drzewka brzoskwiń odmiany Inka i Harnaś oraz dwie nektarynki Red Gold. Wszystkie drzewka mają dużo gałązek bocznych ale prawie od samego miejsca oczkowania, wyżej jest już niestety gorzej. Czy mam je posadzić jeszcze teraz, czy dopiero na wiosnę? Pozdrawiam wszystkich.
- mr25ur
Nie podałeś z jakiego rejonu jesteś, tak czy siak bezpieczniej zakopcować.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
Dziękuje za sugestie, i jeżeli to ma znaczenie to mieszkam na terenie powiatu grójeckiego, ale temperatury w zimie bardziej pasują do rejonu Kielc i Kozienic niż Centralnego Mazowsza. Drzewka przetrzymam zadołowane do wiosny. Pozdrawiam.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
W ubiegłym roku tylko na 1. brzoskwini (bez nazwy-może znacie?) było parę owoców, druga nawet nie zakwitła, pączki kwiatowe były zaschnięte.
ania1590
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
ie
Nie bardzo się znam na brzoskwiniach, mogę tylko domyślać się, że mogły ci przemarznąć kwiaty z powodu ubiegłorocznych majowych przymrozków. U mnie tak było z morelami i czereśniami ( przemarzły kwiaty pożniejszych czereśni i zawiązki owoców czereśni Rivan i moreli Karola).
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
U mnie na harnasiu, również opadły wszystkie pąki przed otwarciem się, po lekkim nabrzmieniu.
Następnie bardzo zachorowały, liście brązowe,opadały masowo. Po opryskach wyrosły nowe- ale praktycznie bez pąków kwiatowych.
Nie ma nadziei na owoc brzoskwiń,w tym sezonie, przynajmniej w dużych ilościach!
Następnie bardzo zachorowały, liście brązowe,opadały masowo. Po opryskach wyrosły nowe- ale praktycznie bez pąków kwiatowych.
Nie ma nadziei na owoc brzoskwiń,w tym sezonie, przynajmniej w dużych ilościach!
per aspera ad astra