Ogród Marty
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Marty
Josephine ,pewnie z tą hostą będzie jak pisała Maryna,zaglądnij na pw i odpisz na pw
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marto odpisałam na pw, proszę odczytaj.
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
koziorozcu Drogi! Widzę, ze masz pięknie kwitnącego oczara! Nie wypatrzyłam go spacerując po ogrodzie. Masz może jakieś widoki z nim w różnych porach roku? Czy to odmianowy? Ponoć owocostany oczarów nazywane są orzechami czarnoksiężnika. Bardzo je lubię
Czy przedstawiana wierzba to sachalińska?
Podziwiałam także Twoje janowce. Masz też szczodrzeńce i żarnowce?
Ah, i jak już post poz znakiem pytań, to jeszcze powiedz mi, jaka roślina rozjaśnia 5tą fotkę na 1 str. Twojego wątku? Taki niski krzew. To berberys?
I oczywiście cieszę się, że remont udało się ogarnąć!
Czy przedstawiana wierzba to sachalińska?
Podziwiałam także Twoje janowce. Masz też szczodrzeńce i żarnowce?
Ah, i jak już post poz znakiem pytań, to jeszcze powiedz mi, jaka roślina rozjaśnia 5tą fotkę na 1 str. Twojego wątku? Taki niski krzew. To berberys?
I oczywiście cieszę się, że remont udało się ogarnąć!
-
Dorotko wszystko już przepisałam,dziękuję,co do reszty to potem napiszę
-
Pacynko,ja mam jeszcze bardzo dużo roślin,których nie ma na zdjęciach,bo nigdy bym wcześniej nie pomyślała,że będę na forum i zdjęć im nie robiłam,namówiła mnie na forum przyjaciółka.Miałam przypadkowo sporo zdjęć bylin,bo jeżdżę na wystawę kwiatów co roku i do każdej byliny,którą mam na wystawie mam zdjęcie,chociaż i tak nie wszystkie.Co do Oczaru,to nie mam jego zdjęcia w ogrodzie,ale mogę ci powiedzieć,że ma pokrój w kształcie leja,Oczar rzeczywiście ma orzeszki,ale jak niosłam gałązki do domu to je oberwałam i wyrzuciłam.Janowce kupiłam w sklepie -szkółce,ale nigdy nie widziałam na nich nasion(może za bardzo gonię po tym ogrodzie),natomiast Żarnowce przywiozłam do ogrodu z lasu ze świętokrzyskiego,jak byłam na grzybach,jest ich tam ogrom,teraz panoszą się w moim ogrodzie-bardzo się rozsiewają ,ale ja ich nie wyrzucam,bo super wyglądają z iglakami,niech sobie rosną,młodych siewek jest wszędzie pełno,w przeciwieństwie do Janowców,których nie ma nic więcej,oprócz tego co zasadziłam.
Pytasz o krzew na5 zdjęciu-to jest berberys o żółciutkich listkach,zwłaszcza jak jest w słońcu,w cieniu jest seledynkowo-zielony (on jest w tyle za irysami i języczką
Nazwa wierzby wyleciała mi z głowy
Pytasz o krzew na5 zdjęciu-to jest berberys o żółciutkich listkach,zwłaszcza jak jest w słońcu,w cieniu jest seledynkowo-zielony (on jest w tyle za irysami i języczką
Nazwa wierzby wyleciała mi z głowy
- Pacynka
- 500p
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedzi! Oczar omszony także ma pokrój w kształcie leja. Ja bardziej jestem ciekawa ich 'atrakcyjności' w każdym sezonie. Nieczęsto oczary są w ogrodach. Masz jeszcze jakieś?
Napisz coś więcej na temat wystawy kwiatów, na którą jeździsz?
Faktycznie, zdarzają się u nas żarnowce Dawniej robiło się z nich miotły. Na czymś latać trzeba
Napisz coś więcej na temat wystawy kwiatów, na którą jeździsz?
Faktycznie, zdarzają się u nas żarnowce Dawniej robiło się z nich miotły. Na czymś latać trzeba
Marto
remont szczęśliwie zakończony?
Masz może szałwię muszkatołową?
pierwszy raz wysiałam i ciekawa jestem jak będzie sobie radziła
Widziałam w necie piękne, imponujące okazy, może i mnie polubi?
Pozdrawiam serdecznie
remont szczęśliwie zakończony?
Masz może szałwię muszkatołową?
pierwszy raz wysiałam i ciekawa jestem jak będzie sobie radziła
Widziałam w necie piękne, imponujące okazy, może i mnie polubi?
Pozdrawiam serdecznie
Dorota
-
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Marta szkoda że nie zgadałyśmy się o białej hoście . mam ją i nie musiałaś kupować . no ale trudno . jednak moich oczekiwań ta hosta nie spełniła . szybko po wiosennej pięknej białej szacie zielenieje i przez resztę roku wygląda bardzo zwyczajnie .
będę ją w tym roku rozsadzać , bo stwierdziłam że ładniej się trzymała biała barwa jak była młoda .
ale ty pędzisz z wątkiem - wciąga to forum .buziaki .
będę ją w tym roku rozsadzać , bo stwierdziłam że ładniej się trzymała biała barwa jak była młoda .
ale ty pędzisz z wątkiem - wciąga to forum .buziaki .
-
Pacynko,innych oczarów nie mam,żałuję,że nie kupiłam różnych kolorów,pewnie że zawsze można dokupić,ale on rośnie powoli.Mam za to inne bardzo atrakcyjne rośliny m in. Grójecznik japoński płaczący,jego pokrój to poezja,na wiosnę drobniutkie rudawe kwiatuszki,w lecie okrągławe liście a w jesieni cytrynowo-żółte liście,a gałęzie są pięknie i dziwnie powyginane ,mam też piękne o złotych liściach Katalpy ,które pięknie kwitną,nie da się tego wszystkiego zliczyć i powiedzieć,myślę,że będę systematycznie to pokazywać. Z Żarnowców to ja robię wianki .A cóż mogę powiedzieć o wystawie -jest ogromna ilość wystawców kwiatów balkonowych,trochę hodowców róż i iglaków i krzewów liściastych (kupiłam tam sobie piękną Obielę płaczącą,-też pokażę).Z bylinami wczesnego lata ,lata,późnego lata i jesieni praktycznie jestem ja,jest też trochę kwiatów wiosennych-skalniaków.Jeżdżę już 6 lat ,jest tam bardzo sympatycznie.
-
Dorotko,remont skończony,czekam teraz na firaneczki,Szałwi muszkatałowej nie miałam,ale kupiłam nasiona i wysieję w tym roku do gruntu
Alinko aż mnie zaskoczyłaś odwiedzinami,miło mi bardzo
Alinko aż mnie zaskoczyłaś odwiedzinami,miło mi bardzo
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Ta wierzba o spłaszczonych gałązkach to wierzba sachalińska "sekka" zwana też wierzbą smoczą. Piękne ma te gałązki. Najładniejsza jest na przedwiośniu kiedy jeszcze nie ma listków i tylko kotki się na niej panoszą.
Marto, niezmiennie zachwycam się Twoim ogrodem.
Marto, niezmiennie zachwycam się Twoim ogrodem.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
-
Ewciu,dziękuję za podpowiedź miałam to na końcu języka i się nie wygadam ,cieszę się że ci się podoba ogród,inne (oprócz bylin) moje okazy pokażę systematycznie
-- 6 kwi 2013, o 09:08 --
Aniu,u nas dzisiaj wielkie ponuractwo,wisi w powietrzu jakaś czapa
-- 6 kwi 2013, o 09:08 --
Aniu,u nas dzisiaj wielkie ponuractwo,wisi w powietrzu jakaś czapa
- Pacynka
- 500p
- Kontakt:
Szczerze powiedziawszy mnie najbardziej podobają się oczary z żółtymi kwiatami, jak 'Pallida'. Czerwone do mnie mniej przemawiają. No tak, rosną powoli, chyba, że kupić już spory okaz
Czy Twój płaczący grujecznik także cudownie pachnie? Jak oceniasz jego zapach? Niektórzy piszą, że pachnie piernikami, inni, że watą cukrowa. Jak Ty scharakteryzowałabyś zapach jego spadających liści? Ciekawa jestem też jak wygląda
Kochana, masz w takim razie jeszcze mnóstwo ciekawostek do pokazania
Czy Twój płaczący grujecznik także cudownie pachnie? Jak oceniasz jego zapach? Niektórzy piszą, że pachnie piernikami, inni, że watą cukrowa. Jak Ty scharakteryzowałabyś zapach jego spadających liści? Ciekawa jestem też jak wygląda
Kochana, masz w takim razie jeszcze mnóstwo ciekawostek do pokazania