PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.

Post »

Norbitka pisze:Jak się nazywa ten ptak z postu wyżej. W tym roku jest ich bardzo dużo u mnie..
Wygląda na kwiczoła :D
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Norbitka: Zastanawiam sie gdzie podziały się wróble, Kiedyś było ich bardzo dużo a w tym roku ani jednego.
Wróble są tam, gdzie nie koszone trawniki, żeby miały co jeść i zarośla żeby miały gdzie gniazdować. Czyli w zaniedbanych i zapuszczonych, dzikich ogrodach.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy nie spotkałem wróbla gniazdującego w zaroślach, choć to teoretycznie możliwe. W ogrodach zaś spotykamy najczęściej mazurki nie wróble, które chętnie zasiedlają budki dla sikor.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

whitedame pisze: Wróble są tam, gdzie nie koszone trawniki, żeby miały co jeść i zarośla żeby miały gdzie gniazdować. Czyli w zaniedbanych i zapuszczonych, dzikich ogrodach.
Czyli mam idealne siedlisko. Kawał niekoszonej lub koszonej raz w roku łąki, masę samosiewek osiki nad stawem i wiele chaszczy. Po sąsiedzku kawał nieużytku z drzewami.
A wróble wyginęły....
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

U mnie wróbelki pod dachem robią gniazda. Fakt, ze w okolicy jest kilka zaniedbanych ogrodów z chaszczami :-)

Ptaki coraz rzadziej przylatują! Ale śpiewy godowe słychać wszędzie. Słońce wyszło i od razu lepiej im się świergoli! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
_fox_

Post »

U mnie dziś nowi goście, tylko co to za ptak :?: wielkości wróbla, tylko ta jasna obroża na szyi ;:224
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p

Post »

To potrzos.
Obrazek
_fox_

Post »

THX ;:180 pierwsze słyszę i pierwsze widzę, a sporo już żyję ;:306 dudka, wilgę ,kraskę i wiele innych widziałem na żywo /i to nie w ZOO/ ale takiego jeszcze nie ;:185
Jeszcze raz ;:180

Obrazek
żerowały tylko na ziemi, 4 sztuki
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Potrzos to zwiastun wiosny :) A właśnie wczoraj widziałam pierwszą bocianią parę. Dzisiaj dał się słyszeć śpiew skowronka.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też słychać skowronki. Kochane ptaszyny już przyleciały i próbują śpiewem wygonić zimę. Nie ma natomiast gęsi a zawsze przylatują w tym samym czasie.
saxon Nigdy nie spotkałem wróbla gniazdującego w zaroślach, choć to teoretycznie możliwe. W ogrodach zaś spotykamy najczęściej mazurki nie wróble, które chętnie zasiedlają budki dla sikor.
W starym ogrodzie dziadka, wśród dzikich róż, rokitników i czarnych bzów gnieździ się mnóstwo wróblowatych. Widziałam ich gniazda bardzo charakterystyczne kuliste z bocznym wejściem między gałązkami krzewów, jak tylko pogoda i zdrowie mi pozwoli to zrobię zdjęcie, żebyś saxon zobaczył.
Norbitka Czyli mam idealne siedlisko. Kawał niekoszonej lub koszonej raz w roku łąki, masę samosiewek osiki nad stawem i wiele chaszczy. Po sąsiedzku kawał nieużytku z drzewami.
A wróble wyginęły....
Przyczyny wyginięcia wróbli są bardziej złożone niż to co napisałam wcześniej.
Myślałam, że nie będzie nikogo to interesować i nie rozwijałam nadmiernie tematu.
Ale skoro wróbelek ma wielu fanów (jestem jednym z nich) to jedziemy :
-kosimy trawę nie pozwalając jej zawiązać nasion, a nasiona traw i zbóż są podstawowym pożywieniem wróbla.
- niszczymy ich miejsca lęgowe poprzez karczowanie chaszczy ale również poprzez ocieplanie styropianem domów (brak szczelin )
- śmieci pakujemy w szczelne torby foliowe.
- zniknęły z ulic zaprzęgi konne, a konik wyjadając owies z worka niechcący coś rozsypywał dla wróbli.
-znika drób z naszych obejść - wróbelki częstowały się ich paszą.
-nadmiernie rozpleniły się sroki i sójki, szkodniki wróblich gniazd.
-SOR i pestycydy zmniejszają populację owadów, które stanowią dla wróbli źródło pożywienia.
Jeśli ktoś z was zna inne przyczyny znikania wróbli z naszego świata to proszę się z nami podzielić.
Interesuje mnie to dlatego, że ginięcie wróbli jest tak gwałtowne, nie pamiętam aby jakiś gatunek znikał w takim tempie bez pomocy człowieka.
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p

Post »

whitedame, super mam nadzieję, że uda Ci się zrobić zdjęcie, to bardzo interesujące. Ja obserwowałem częste polowania srok na podloty wróbli, niestety z reguły zakończone sukcesem :(
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też zauważyłam, że znikanie wróbli związane jest ze zwiększeniem populacji srok i sójek. Jeszcze kilka lat temu nie widziałam takiej ilości tych szkodników ( pięknych i inteligentnych skądinąd ) teraz widząc ich stada mam wrażenie inwazji.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Whitedame - od paru dni obserwuję/słyszę lecące klucze gęsi.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”