Wygląda na kwiczołaNorbitka pisze:Jak się nazywa ten ptak z postu wyżej. W tym roku jest ich bardzo dużo u mnie..
PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 3 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasi sprzymierzeńcy - ptaki... - 4 cz.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Wróble są tam, gdzie nie koszone trawniki, żeby miały co jeść i zarośla żeby miały gdzie gniazdować. Czyli w zaniedbanych i zapuszczonych, dzikich ogrodach.Norbitka: Zastanawiam sie gdzie podziały się wróble, Kiedyś było ich bardzo dużo a w tym roku ani jednego.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Nigdy nie spotkałem wróbla gniazdującego w zaroślach, choć to teoretycznie możliwe. W ogrodach zaś spotykamy najczęściej mazurki nie wróble, które chętnie zasiedlają budki dla sikor.
- Norbitka
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli mam idealne siedlisko. Kawał niekoszonej lub koszonej raz w roku łąki, masę samosiewek osiki nad stawem i wiele chaszczy. Po sąsiedzku kawał nieużytku z drzewami.whitedame pisze: Wróble są tam, gdzie nie koszone trawniki, żeby miały co jeść i zarośla żeby miały gdzie gniazdować. Czyli w zaniedbanych i zapuszczonych, dzikich ogrodach.
A wróble wyginęły....
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
U mnie wróbelki pod dachem robią gniazda. Fakt, ze w okolicy jest kilka zaniedbanych ogrodów z chaszczami
Ptaki coraz rzadziej przylatują! Ale śpiewy godowe słychać wszędzie. Słońce wyszło i od razu lepiej im się świergoli!
Ptaki coraz rzadziej przylatują! Ale śpiewy godowe słychać wszędzie. Słońce wyszło i od razu lepiej im się świergoli!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
U mnie dziś nowi goście, tylko co to za ptak wielkości wróbla, tylko ta jasna obroża na szyi
To potrzos.
THX pierwsze słyszę i pierwsze widzę, a sporo już żyję dudka, wilgę ,kraskę i wiele innych widziałem na żywo /i to nie w ZOO/ ale takiego jeszcze nie
Jeszcze raz
żerowały tylko na ziemi, 4 sztuki
Jeszcze raz
żerowały tylko na ziemi, 4 sztuki
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Potrzos to zwiastun wiosny A właśnie wczoraj widziałam pierwszą bocianią parę. Dzisiaj dał się słyszeć śpiew skowronka.
- whitedame
U mnie też słychać skowronki. Kochane ptaszyny już przyleciały i próbują śpiewem wygonić zimę. Nie ma natomiast gęsi a zawsze przylatują w tym samym czasie.
Myślałam, że nie będzie nikogo to interesować i nie rozwijałam nadmiernie tematu.
Ale skoro wróbelek ma wielu fanów (jestem jednym z nich) to jedziemy :
-kosimy trawę nie pozwalając jej zawiązać nasion, a nasiona traw i zbóż są podstawowym pożywieniem wróbla.
- niszczymy ich miejsca lęgowe poprzez karczowanie chaszczy ale również poprzez ocieplanie styropianem domów (brak szczelin )
- śmieci pakujemy w szczelne torby foliowe.
- zniknęły z ulic zaprzęgi konne, a konik wyjadając owies z worka niechcący coś rozsypywał dla wróbli.
-znika drób z naszych obejść - wróbelki częstowały się ich paszą.
-nadmiernie rozpleniły się sroki i sójki, szkodniki wróblich gniazd.
-SOR i pestycydy zmniejszają populację owadów, które stanowią dla wróbli źródło pożywienia.
Jeśli ktoś z was zna inne przyczyny znikania wróbli z naszego świata to proszę się z nami podzielić.
Interesuje mnie to dlatego, że ginięcie wróbli jest tak gwałtowne, nie pamiętam aby jakiś gatunek znikał w takim tempie bez pomocy człowieka.
W starym ogrodzie dziadka, wśród dzikich róż, rokitników i czarnych bzów gnieździ się mnóstwo wróblowatych. Widziałam ich gniazda bardzo charakterystyczne kuliste z bocznym wejściem między gałązkami krzewów, jak tylko pogoda i zdrowie mi pozwoli to zrobię zdjęcie, żebyś saxon zobaczył.saxon Nigdy nie spotkałem wróbla gniazdującego w zaroślach, choć to teoretycznie możliwe. W ogrodach zaś spotykamy najczęściej mazurki nie wróble, które chętnie zasiedlają budki dla sikor.
Przyczyny wyginięcia wróbli są bardziej złożone niż to co napisałam wcześniej.Norbitka Czyli mam idealne siedlisko. Kawał niekoszonej lub koszonej raz w roku łąki, masę samosiewek osiki nad stawem i wiele chaszczy. Po sąsiedzku kawał nieużytku z drzewami.
A wróble wyginęły....
Myślałam, że nie będzie nikogo to interesować i nie rozwijałam nadmiernie tematu.
Ale skoro wróbelek ma wielu fanów (jestem jednym z nich) to jedziemy :
-kosimy trawę nie pozwalając jej zawiązać nasion, a nasiona traw i zbóż są podstawowym pożywieniem wróbla.
- niszczymy ich miejsca lęgowe poprzez karczowanie chaszczy ale również poprzez ocieplanie styropianem domów (brak szczelin )
- śmieci pakujemy w szczelne torby foliowe.
- zniknęły z ulic zaprzęgi konne, a konik wyjadając owies z worka niechcący coś rozsypywał dla wróbli.
-znika drób z naszych obejść - wróbelki częstowały się ich paszą.
-nadmiernie rozpleniły się sroki i sójki, szkodniki wróblich gniazd.
-SOR i pestycydy zmniejszają populację owadów, które stanowią dla wróbli źródło pożywienia.
Jeśli ktoś z was zna inne przyczyny znikania wróbli z naszego świata to proszę się z nami podzielić.
Interesuje mnie to dlatego, że ginięcie wróbli jest tak gwałtowne, nie pamiętam aby jakiś gatunek znikał w takim tempie bez pomocy człowieka.
Beata
whitedame, super mam nadzieję, że uda Ci się zrobić zdjęcie, to bardzo interesujące. Ja obserwowałem częste polowania srok na podloty wróbli, niestety z reguły zakończone sukcesem
- whitedame
Ja też zauważyłam, że znikanie wróbli związane jest ze zwiększeniem populacji srok i sójek. Jeszcze kilka lat temu nie widziałam takiej ilości tych szkodników ( pięknych i inteligentnych skądinąd ) teraz widząc ich stada mam wrażenie inwazji.
Beata
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Whitedame - od paru dni obserwuję/słyszę lecące klucze gęsi.