Lilie - uprawa - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.4

Post »

Anna55 ale Ty ich masz ;:oj Muszą pięknie wyglądać w ogrodzie.
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anna , sporo tych lili ;:oj . Nie lepiej było przetrzymać je jeszcze w lodówce i sadzić w kwietniu wprost do gruntu?. Moje jeszcze w lodówce śpią.
Aga
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Samsu!
Cebulki już w sklepie miały dośc duże zielone listki. Rosły w worku i były strasznie powykręcane, więc poszły do doniczek i butelek. W lodówce rosną na potęgę i sadzę te, które mają już zielone listki. Część cebulek jeszcze śpi w lodówce. Zaczyna się pojawiać na nich taki biały nalot więc chyba trzeba będzie wymoczyć w grzybobójczym i też posadzić.
Nie wiem kiedy pójdą do ziemi. Ogród zasypany śniegiem.

Sylviaadam!
One muszą wyglądać pięknie bo to cudne kwiaty ale ja jeszcze nie widziałam jak wygladają w ogrodzie. Mam ogródek bardzo krótko. W ubiegłym roku kwitły u mnie azjatki - terminatorki w ilości kilku sztuk. Przez zimę przestudiowałam wszystie forumowe wątki o liliach i liliowcach i popadłam w kompulsywne zbieractwo cebulek. Mam nadzieję, że w tym roku zakwitną.
Siewki zakwitną dopiero za rok.
Oczywiście pochwalę się...:)
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Rety moja lilia wsadzona do doniczki miesiąc temu pąka dostaje - Black Beauty .
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

Ja dzisiaj nie wytrzymałam i powsadzałam swoje do doniczek. Azjatki poszły do średnich doniczek w ilości 3 szt. Ot - te większe cebule sadziłam pojedyńczo do doniczek. Potem przesadzę każdą z osobna w odpowiedniej odległości od siebie.
Miały już długie kiełki i naprawdę nie wiem jak by się to mogo skończyć.
Poszły mi trzy worki ziemi a jeszcze wszystkiego nie skończyłam :roll:
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Witam
Moje lilie, które zakupiłam w marcu leżą sobie w koszu, w chlodnym miejscu, lekko posypane ziemią ale wyglądają kiepsko. Chyba też je wsadzę do butelek tak jak Anna55, bo jak śnieg jeszcze leży, ziemia jeszcze zmarznięta to z tych cebulek nic nie będzie.

Chociaż powiem Wam, że mam na parapecie lilie /będąc na działce w styczniu, sprawdzić czy byli nie proszeni goście- znalazłam na rabacie 2 ZMARZNIĘTE cebulki- wzięłam do domu wsadzilam do doniczki i rosną. Jedna nawet ma pączki już.
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

A ja nie wiedziałam, że cebule lilii trzyma się w lodówce :oops: !
Dobrze, że jest FO, to się czegoś na stare lata jeszcze nauczę...
Bogusia
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ja na początku trzymałam przez kilka dni w lodówce, jednak się wystraszyłam i przeniosłam w inne miejsce po tym jak dostałam wiadomość ,że cebule są zaprawiane . Było czuć w całej lodówce
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Ja dzisiaj nie wytrzymałem i posadziłem swoje lilie. Mówię: śniegu nie ma, ziemia rozmarznięta, na co jeszcze czekać?! Skoro w następnym tygodniu ma być taka pogoda... :lol:
Jak pomyślałem, tak zrobiłem :twisted:
Do ziemi poszły takie oto lilie:
azjatycja Diabora, azjatycja biała (nazwy nie znam..), azjatycka Lollypop, O. Stargazer, OT Black Beauty, Red Dutch OT, T. Królewska, Beverly Dream OT, O. Arena, O. Soft Music (pełna), Yelloween OT, O. Dizzy, O. Legend, O. Montezuma oraz O. Medusa.

Wgl wsadzając je zobaczyłem, że azjatycja biała i Red Dutch miały po dwa kiełki :!: ;:oj
Już nie mogę się doczekać. Mam zamiar jeszcze trochę pobawić się z ich zapylaniem. Może ktoś doświadczony mógłby zaproponować jakieś "pary" :D ? Było by fajnie. ;:138
Dziękuję ;:168
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Królewska powinna zapylić się sama,najwyżej własnym pyłkiem możesz ją pylnąć.
Azjatyckie z azjatyckimi.Black Beauty nigdy niczym się nie zapyli,jej pyłek tez nie zapłodni
żadnej lilii. OT na ogół nie dają nasion,orientalne kwitną w gruncie dość późno,nasiona
nie dojrzeją. Zostały azjatyckie we wszelkich kombinacjach,czyli zrób tak jak celebryci robią,
każdy z każdą.
Dobrze zrobiłaś sadząc od razu do ziemi.Sadziłem tak, nawet z 20 cm pędami,na leżąco.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Aniu, ależ piękną masz cebulkownię. ;:oj
Będzie co oglądać jak wszystkie zakwitną. :wink:

Jak macie fajnie, że możecie zaczynać sadzić. U mnie hałdy śniegu i tak szybko nie pójdzie. No, chyba, że zrobi się na prawdę ciepło. ;:333
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Dziękuję mirzanie :!:
Kurde.. a już wyobrażałem sobie moje krzyżówki orientalne i OT ;:131
Szkoda. ;:174
No ale skoro tak mówisz to nic mi innego nie pozostaje jak cieszyć się ich widokiem bez żadnych wymysłów. :lol:
Nie wiem, czy wgl warto się bawić z tymi azjatkami. Chociaż jeszcze zobacze. :wink:
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

A ja mam dużą prośbę o radę ....
2 lata temu przez zimę straciłam kilka cebul Gizmo a,że jest to jedna z moich ulubionych lilii , w tym roku zakupiłam 10 cebul i myślę je po 5 powsadzać w duże wiadra budowlane i dopiero wkopać do gruntu a po sezonie pod dach.
I w związku z tym mam pytanie czy to dobry pomysł? jeśli tak , to jak przygotować podłoże , jak dużo otworów nawiercić w wiadrach, w jakiej temperaturze przechowywać zimą , podlewać w czasie spoczynku cebul ???
Pozdrowionka :)))
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”