Pomidorki koktajlowe - 2cz.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Galadier . Dla mnie pomidoy Black Cherry są nie na tyle smaczne żeby je sadzić po raz drugi . Dużo smaczniejsze i plenniejsza jest molinowa koktailówka forumowicz oraz koktailówka winogronowa , której nasionka zbiorę na nastepną akcję . Black cherry smaczny był tylko w pełni dojrzały a ponieważ to pomidor czarny to czasem zerwany owoc jeszcze nie był w pełni dojrzały i niezbyt smaczny . W tym roku już ich nie siałam
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Chyba masz na myśli Black Cherry?
Dziękuję za odpowiedzi W przyszłym roku na pewno będę miałą Vilmę o taki krzaczek właśnie mi chodzi. W tym roku to był taki spontan, nie bardzo znałam się na tych pomidorkach i wziełam pierwsze lepsze byle koktajlowe i myślałam, że będą niskie. Jak ładnie urosną to wkleje zdjęcie:) Swoją drogą mam ponad 20 sadzonek a już troche rozdałam
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też w tym roku mam nasiona malinowej koktajlówki od forumowicz. Na zdjęciach wygląda niesamowicie
Jeszcze trochę, a będzie można ją skosztować
Póki co mam bardzo dobre zdanie o niej-rośnie bezproblemowo, żadne liście się nie zwijają, ani cokolwiek innego. Jest super
Jeszcze trochę, a będzie można ją skosztować
Póki co mam bardzo dobre zdanie o niej-rośnie bezproblemowo, żadne liście się nie zwijają, ani cokolwiek innego. Jest super
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Cherry, krzaczki Vilmy są malutkie, ale owoce niezbyt smaczne. U mnie rosła na balkonie, jesienią wniosłam doniczkę do mieszkania i wtedy mimo kiepskiego smaku to była atrakcja. Syn częstował znajomych pomidorkami prosto z krzaczka i bardzo im smakowały ( bo nie mieli porównania z lepszymi koktajlówkami ze szklarni ).
Pozdrawiam , Bożenka.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Mi tam Vilma smakowała. Dużo bardziej od takiego Azteka na ten przykład.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
Witajcie,
Czytam, czytam i nie wiem na jaką odmianę się zdecydować jeśli chodzi o uprawę balkonową
W zeszłym roku kupiłam sadzonki od rolników na targu, nie wiem jaka to była odmiana, ale na pewno miała bardzo twardą skórę i bardzo słabo kwitła za to bardzo rosła w liście.
Czy macie sprawdzone odmiany, które mogłabym jeszcze kupić (nasiona) i uprawiać na balkonie??
Czytam, czytam i nie wiem na jaką odmianę się zdecydować jeśli chodzi o uprawę balkonową
W zeszłym roku kupiłam sadzonki od rolników na targu, nie wiem jaka to była odmiana, ale na pewno miała bardzo twardą skórę i bardzo słabo kwitła za to bardzo rosła w liście.
Czy macie sprawdzone odmiany, które mogłabym jeszcze kupić (nasiona) i uprawiać na balkonie??
Joasia
A ja, radziłbym, nie przekreślać tej odmiany, tylko poszukać dobrego żródła nasion. Za wodą, a z tamtąd pochodzi ta odmiana, "chodzi", kupa wynalazków pod tą nazwą. Przypuszczam, że u nas może być podobnie. Ja go jeszcze nie miałem. Będzie rósł po raz pierwszy w tym sezonie. Mam jadnak ten komfort, że nasiona, pochodzą z dobrego źródła i na 99,99 %, mam prawidłowego Black Cherry.krystynac50 pisze:Dla mnie pomidoy Black Cherry są nie na tyle smaczne żeby je sadzić po raz drugi .
-
- 50p
- Od: 16 maja 2011, o 13:55
Jeśli chodzi o donice to mam z koktajlowych: Vilma, Red Balkoni, cherry sztywnołodygowy. Trudno mi na razie coś więcej napisać, bo pierwszy rok jestem w temacie . Sadzonki mają miesiąc i Vilma zdecydowanie najmniejsza.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja jednak Vilmę będę bronić, smak typowo pomidorowy jak dla mnie, idealna dla dzieci, mój 2 letni siostrzeniec się nimi zajadał. W tym roku siostra już zamówiła sobie u mnie sadzonki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Są gusta i guściki... Ja się zachwycałam się tą odmianą, mojej mamie natomiast nie smakowały te pomidorki, a przecież jadłyśmy z tego samego krzaczka.winterek pisze:A ja, radziłbym, nie przekreślać tej odmiany...krystynac50 pisze:Dla mnie pomidoy Black Cherry są nie na tyle smaczne żeby je sadzić po raz drugi .
Są różne gusta, zgadza się. U Twojej mamy, chodzi być może, o awersję do barwy owocu. Czym skorupka za młodu nasiąknie...
Ale są też odmiany prawidłowe i nie.
W tym konkretnym przypadku, obawiam się, że sporo pomidorków nie jest tym, czym być powinno.
Ale są też odmiany prawidłowe i nie.
W tym konkretnym przypadku, obawiam się, że sporo pomidorków nie jest tym, czym być powinno.