Sposób na lisa ...
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sposób na lisa ...
Temat może nie bardzo roślinny ... ale związany z podwórkiem ...
Ostatnio w mojej okolicy, zaczął często "gościć" LIS ...
Raz nawet zawitał u mnie i mojej sąsiadki, podbierając 2 kury
Macie jakieś skuteczne sposoby na odstraszenie tego zwierzaka
Ostatnio w mojej okolicy, zaczął często "gościć" LIS ...
Raz nawet zawitał u mnie i mojej sąsiadki, podbierając 2 kury
Macie jakieś skuteczne sposoby na odstraszenie tego zwierzaka
Solidny płot wkopany w ziemię min. na 1,5 metra inaczej się podkpie ;) Innej metody nie znam. Może czujny pies?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Widocznie albo płot dziurawy albo zrobił podkop ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Z lisem poradzi sobie tylko czujny i odważny pies, musi go przynajmniej parę razy przegonić, ale chyba i tak będzie wracał skoro ma darmową stołówkę.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też bywa lis, wczoraj w nocy łaził sobie po moim tarasie i szukał nie wiem czego
Zapach psa i jego posłanka rzuconego w rogu nic a nic mu nie przeszkadzał... Ale nie hoduję kur, więc jego obecność wcale mi nie przeszkadza
Zapach psa i jego posłanka rzuconego w rogu nic a nic mu nie przeszkadzał... Ale nie hoduję kur, więc jego obecność wcale mi nie przeszkadza
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sposób na lisa ...
Wątek stary jak świat, ale wyczytałem niedawno, że dość skuteczne na lisa jest wykonanie ogrodzenia z siatki, którą to siatkę kupujemy 0,5 m (lub więcej) dłuższą niż wynosi wysokość ogrodzenia i następnie ten zbyt długi odcinek zawijamy, kładąc na ziemię. Tworzymy coś w rodzaju dużej litery L. Od góry idzie siatka i potem 0,5 m w poziomie na zewnątrz ogrodzenia. Lis próbuje się podkopać przy płocie, ale gdzie nie zacznie kopać tam trafi na siatkę. A nie jest na tyle bystry, by zacząć robić odkop dalej od siatki.
W ten sam sposób można zabezpieczyć ogrodzenie przed innymi zwierzętami jak zające.
W ten sam sposób można zabezpieczyć ogrodzenie przed innymi zwierzętami jak zające.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
A ludzkie włosy odstraszają dziki i sarny, więc na lisa może zadziała?
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może i zadziała, ale na jak długo? Sąsiad miał problem z dzikami, które mu ryły przy płocie. Kupił preparat zapachowy, który naśladował mocz wilka, jakaś polska firma to sprzedaje. Efekt był, ale może ze 2-3 tygodnie. Potem dziki wróciły do rycia, nic sobie z zapachu nie robiąc. Obstawiam, że z włosami będzie podobnie.
Do mnie też przychodziły lisy i się częstowały kurczakami,przechodził pod bramą bo nie było tam podmurówki , więc postanowiłem zbudować klatkę taką ze jak wejdzie to się drzwiczki zamykają.Jak postanowiłem tak zrobiłem i ustawiłem tam gdzie przechodził,niestety lis się żaden nie złapał ale dosyć często inna zwierzyna wpadała w pułapkę jak np psy X 2 szt.
koty X 4 szt.
kurczaki X 6 szt.
A więc w gruncie rzeczy można uznać że pułapka skuteczna.
koty X 4 szt.
kurczaki X 6 szt.
A więc w gruncie rzeczy można uznać że pułapka skuteczna.
Pozdrawiam Kamil
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 maja 2010, o 13:46
nasz pies (ponad 40 kg żywej wagi) chyba się zaprzyjaźnił z lisem, ostatnio widziałam oba 2 m od siebie i dopiero na moje wołanie lis udawał, że ucieka a pies że go goni....
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Kontakt:
"Nasze" lisy maja stałą trasę marszu i na nic się zdają wkopywanie siatki,wzmacnianie- i tak w tym miejscu gdzie chce zrobi dziurę,czasem tylko zajmuje mu to trochę więcej czasu...
niestety lisów u nas jak mrówek jak to w dziczy...ogrodzenie na głębokiej podmurówce i z jednej strony mur z kamienia również wysoki...a lisy w okolicach gdzie jest kurnik łaziły i tak jak zahipnotyzowane i pewnie o krok były od pomysłu jak przeleźć to nauczone żywic się u nas drobiem często masowo...zanim ogrodziliśmy posesje do końca i nie pomagało że nasze bullteriery przetrzepały paru skórę i a sam ganiałem juz z utrapienia z siekierka i cięzszym sprzętem to następne lisy przyłaziły i tak...aż do momentu gdy dołożyliśmy do oddziału sukę kaukaza, która nawet nie chce zaglądac do domu czy budy bo lubi "czuwać" i robi to dość ofensywnie eheh i lisom odechciewa się nawet zbliżać do posesji a suka z jednego końca ogrodzenia do drugiego ma kwadrans rowerem ehehe ale i tak widzi gdzie coś prześmignie i o dziwo saren i żurawi nawet nie myśli straszyc...druga sprawa to dobry kot który jak jest silny i spory to naprawdę moze manifestować swoja terytorialność lisowi i taki średni lis nie podejmuje konfrontacji i uznaje teran za łowny innego kolegi...to autentyczne obserwacje...czasem rasa psa stanowi o powodzeniu...są psy które w nizszych temperaturach leniwieją jak bulle które o plu 5 siedza przy kominku i poza tym sa ciche bo zalezy im na podejsciu do przeciwnika niezauważalnie a wtedy już nie puścić ale lis tego nie wie póki się nie przekona...więc rzesze lisów okolicznych bardziej ulegaja presji drącego sie kaukaza który leży o każdej porze dnia i roku i głosno atakuje nawet w -30 w nocy bo po prostu to lubi...a to wyraźnie zniechęca lisy