Ogród Marty
Re: Ogród Marty
Martusiu, gratuluje ukończenia remontu . Przy okazji- świetny pomysł z przyniesieniem wiosny do domu U mnie póki co piwonia i lilia puściły pączki kwiatowe w doniczce, ale o gałązkach z listkami nie pomyślałam .
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Liczę na to, że pokażesz więcej swojego ogrodu w tym roku. Te fragmenty któe pokazałaś rozpalają moją ciekawość jak wygląda reszta.
Rób mnóstwo zdjęć.
Rób mnóstwo zdjęć.
W takim razie, razem rozpoczniemy przygodę z nową roślinką
pozdrawiam weekendowo
pozdrawiam weekendowo
Dorota
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pacynko,Oczar ma różne odcienie żółci,mój jest cytrynowo-żółty,ale są też rude i czerwone,w mojej szkółce nie widziałam dużych sadzonek Oczarów.
Przyrzekam,że od tej wiosny będę wąchać Grójecznik i wszystko ci powiem,nie przyszło mi to wcześniej do głowy,zdjęcia też będą (może zrobię teraz samych gałęzi to zobaczysz ten układ).będą też zdjęcia pięknych kwiatów Katalpy po polsku Surmii,zdjęcia Obieli, Kielichowca wonnego i różnych innych.
Agnieszko,jak powieszę firanki to może pokażę wam ten nowy pokoik.Nie masz gałązek z listkami ,ale masz cudne tulipany.
Gosiu,postaram się zrobić sporo zdjęć.
Dorotko,no to siejemy,ale oprócz siatki nasion mam już dwa pudła roślin,w paczuszkach , doniczkach i luzem.
Przyrzekam,że od tej wiosny będę wąchać Grójecznik i wszystko ci powiem,nie przyszło mi to wcześniej do głowy,zdjęcia też będą (może zrobię teraz samych gałęzi to zobaczysz ten układ).będą też zdjęcia pięknych kwiatów Katalpy po polsku Surmii,zdjęcia Obieli, Kielichowca wonnego i różnych innych.
Agnieszko,jak powieszę firanki to może pokażę wam ten nowy pokoik.Nie masz gałązek z listkami ,ale masz cudne tulipany.
Gosiu,postaram się zrobić sporo zdjęć.
Dorotko,no to siejemy,ale oprócz siatki nasion mam już dwa pudła roślin,w paczuszkach , doniczkach i luzem.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Marto i ja się podpisuję pod tymi słowami.Margo2 pisze:Liczę na to, że pokażesz więcej swojego ogrodu w tym roku. Te fragmenty któe pokazałaś rozpalają moją ciekawość jak wygląda reszta.
Rób mnóstwo zdjęć.
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Martusia MIłej niedzielki
- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
Marto, powiem szczerze, że nigdy nie widziałam oczaru na własne oczy, ale jak oglądam go w czasopismach wygląda pięknie. Domyślam się, że widok musi być niesamowity, może poszukam dla niego miejsca w moim ogrodzie? Pozdrawiam ze słonecznej Żabiej Łąki, dziś jest pięknie!
-
Wszystkim życzę spokojnej relaksującej niedzieli
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Oczary są śliczne a wspomniany już przeze mnie 'Pallida' ponoć także pachnie. Widziałam w ofercie bodajże Plantmaru (tu na FO znaleziona firma) oczary nawet 2m po około 250 zł.
Dziwne, że nie czułaś zapachu grujecznika, bo wszyscy zgodnie twierdzą, że jesienią po deszczu słodki zapach unosi się i czuć go z daleka. W Niemczech grujecznik nazywany jest Drzewem Piernikowym. Ale ja chyba nie miałam możliwości organoleptycznego sprawdzenia powyższego twierdzenia, więc nie piszę tego z autopsji.
Dziwne, że nie czułaś zapachu grujecznika, bo wszyscy zgodnie twierdzą, że jesienią po deszczu słodki zapach unosi się i czuć go z daleka. W Niemczech grujecznik nazywany jest Drzewem Piernikowym. Ale ja chyba nie miałam możliwości organoleptycznego sprawdzenia powyższego twierdzenia, więc nie piszę tego z autopsji.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
No i zainteresowałyście mnie grujecznikiem, ja znowu znalazłam taki opis Opadłe liście wydzielają zapach podobny do karmelu, wanilii.
-
Pacynko,u mnie w ogrodzie jest tyle roślin one wnikają w siebie i zapachów też jest dużo może dlatego nie wyodrębniłam zapachu Grójecznika.
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
No tak, tak. Tak właśnie myślałam, masz tyle roślin i z pewnością ogrom zapachów, więc ciężko wyłuskać pojedyncze. Ale właśnie dziwiłam się, bo może jednak wcale reklamowany cudowny zapach nie jest aż tak intensywny jak niektórzy piszą? Chyba, że 'Pendula'... nie, chyba nie powinno mieć wpływu.
Wiesz, taka informacja dla osób, które miałyby go kupić ze względu na zapach mogłaby okazać się istotna. Dlatego drążymy Choć ponoć jego atrakcyjność jest niezaprzeczalna, bo kolor listków zmienia się kilka razy w ciągu sezonu. Prawda to?;>
Wiesz, taka informacja dla osób, które miałyby go kupić ze względu na zapach mogłaby okazać się istotna. Dlatego drążymy Choć ponoć jego atrakcyjność jest niezaprzeczalna, bo kolor listków zmienia się kilka razy w ciągu sezonu. Prawda to?;>
-
tak na początku wegetacji kolor liści jest taki rudo-czekoladowy,nawet nie wiem jak go określić potem zielony,potem żółciutki,ale pokrój tej rośliny jest powalający jak obsypie się już dojrzałymi liśćmi i jeszcze jeden plus,że dość szybko rośnie,widać to z każdym rokiem,w przeciwieństwie do Oczara