Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
- przemek_pc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
A propos, po jakim czasie od zasadzenia powinny skiełkować nasiona Adenium
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Z tego co tam kiedyś czytałem o adenium, o ile dobrze pamiętam to pierwsze wschody po 5- 7 dni o ile zachowa sie odpowiednią wilgotność i temperaturę
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jak moczyłeś to już po 2-3 dniach powinny kiełkować a jak nie to myślę że w ciągu tygodnia powinny się pokazać ;) Pamiętaj tylko żeby cały czas podłoże było wilgotne . Najlepiej doniczkę czy pojemnik w którym wysiałeś przykryć jakąś folią czy nawet włożyć do zwykłej torebki foliowej ;) no i temperatura tak koło 20 *C była by najlepsza .
- przemek_pc
Były moczone przez całą noc. Wszystkie opadły na dno. Posadziłem dzisiaj rano. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Na poważnie zastanawiam się też nad piewszym podlaniem kaktusów Na balkonie w takie dni jest u mnie powyżej 25 st. W nocy temperatura nie spada poniżej 10-12 st. Opryskiwane to już były w tym roku ze dwa razy...
Na poważnie zastanawiam się też nad piewszym podlaniem kaktusów Na balkonie w takie dni jest u mnie powyżej 25 st. W nocy temperatura nie spada poniżej 10-12 st. Opryskiwane to już były w tym roku ze dwa razy...
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Bardzo ładne i roślinki i zbiorówki
A widzę, że i chamae Ci się jakiś po kolekcji plącze
Oczywiście będę podglądać w sezonie
Duuużo kwiatków życzę
A widzę, że i chamae Ci się jakiś po kolekcji plącze
Oczywiście będę podglądać w sezonie
Duuużo kwiatków życzę
- przemek_pc
Dzięki Marta
Na Ciebie zawsze można liczyć. A niech to... Echinocereusy są Twoje I tak u mnie nigdy nie kwitły. Może Ty będziesz miała do nich lepszą rękę
Pomimo, że nie darzę tego rodzaju jakąś dużą sympatią, to i tak trudno się będzie z nimi rozstać...
Przynajmniej ustąpią miejsca jakiejś mediolobiwce albo lobiwce...
A taki jeden Chamaecereus się zaplątał. No ale to teraz przecież lobivia.
A niektórym naprawdę się już naprawdę śpieszy...
Rebutia grandiflora i Rebutia marsoneri var. sieperdaiana
-- 7 kwi 2013, o 14:02 --
Na Ciebie zawsze można liczyć. A niech to... Echinocereusy są Twoje I tak u mnie nigdy nie kwitły. Może Ty będziesz miała do nich lepszą rękę
Pomimo, że nie darzę tego rodzaju jakąś dużą sympatią, to i tak trudno się będzie z nimi rozstać...
Przynajmniej ustąpią miejsca jakiejś mediolobiwce albo lobiwce...
A taki jeden Chamaecereus się zaplątał. No ale to teraz przecież lobivia.
A niektórym naprawdę się już naprawdę śpieszy...
Rebutia grandiflora i Rebutia marsoneri var. sieperdaiana
-- 7 kwi 2013, o 14:02 --
A tak jakoś zawsze chciałem mieć, tylko jakoś nie było sposobności. A na Forum dowiedziałem się, że można to coś łatwo wyhodować z nasionekmaqa pisze:niezła kolekcja, a kolegę kto zaraził Adenium?
Niezła kolekcja tylko pozazrościćprzemek_pc pisze:Też mam działkę, tylko że na drugim końcy Warszawy. Mógłbym w zasadzie tam "rozwinąć skrzydła", ale nie mam tyle czasu, żeby często tam bywać.
A, że mam preferencje takie jakie mam (a na to już nic nie poradzę), to pozostaje tylko zacisnąć zęby i liczyć na swoją silną wolę.
Poniżej jakieś 90% moich roślin (nie jest to może imponująca kolekcja, ale sprawia mi wiele radości):
Poniżej maleństwa RH1386 i RH2276A:przemek_pc pisze:A RH 1386 i RH 2276 to jeszcze "maluszki" zakupione w tamtym roku od Kolegi Tomka (blabla).
Ok. I idę posadzić zakupione ostatnio nasiona Adenium.
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- przemek_pc
Dla niektórych jest malutka... kolekcja oczywiście
Robert, moja Rebutia (Aylostera) cintiensis SE94 wygląda tak (jest jeszcze mała, ma jakieś 3 cm średnicy (kupiłem ją jako 0,5 cm siewkę) i jeszcze nigdy nie kwitła, może w tym sezonie?). Opis i zdjęcie z Pilbeam'a niby się zgadza, ale jak to mówią - nigdy nic nie wiadomo
Podobna do Twojej?
Hmmm, nie wiem co mam robić Podlewać, nie podlewać Będzie słońce, nie będzie słońca Już zgłupieć można...
Robert, moja Rebutia (Aylostera) cintiensis SE94 wygląda tak (jest jeszcze mała, ma jakieś 3 cm średnicy (kupiłem ją jako 0,5 cm siewkę) i jeszcze nigdy nie kwitła, może w tym sezonie?). Opis i zdjęcie z Pilbeam'a niby się zgadza, ale jak to mówią - nigdy nic nie wiadomo
Podobna do Twojej?
Hmmm, nie wiem co mam robić Podlewać, nie podlewać Będzie słońce, nie będzie słońca Już zgłupieć można...
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Dziękuję i już się cieszęprzemek_pc pisze:Dzięki Marta
Obiecuję solennie zajmować się nimi najlepiej jak umiem żeby godnie Cię zastąpićprzemek_pc pisze:Pomimo, że nie darzę tego rodzaju jakąś dużą sympatią, to i tak trudno się będzie z nimi rozstać...
Nie wiem tylko czy taka deklaracja wystarczy za list intencyjny i czy ułatwi rozstanie
A z chamaecereus=lobivia to niby wiem tylko ciągle w moim umyśle on jest tylko chamae tak jak notocactus jest notocactus a nie parodia
- przemek_pc
A może to Twoja jest właściwa? Głowa do góryROBERTOBORO pisze:raczej nie
U mnie znaleźliście tyle błędów, że już sam nie jestem pewien co mam
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Duża, nie duża ,ale jaka świetna-rośliny zadbane, a i pewnie w niedługim czasie ich przybędzie