Dlaczego umiera Crassula muscosa?
Dlaczego umiera Crassula muscosa?
Od lat mam ten sukulent-zidentyfikowałam na forum jako Crassula muscoza.Od zawsze w zimie stoi na tym samym południowym oknie .W tym roku część pędów wygląda jak zaschnięta,a część
jasnozielona i ogólnie bardzo źle wygląda i niestety coraz gorzej. Boję się,że całkiem padnie. Wydaje mi się,że jeśli chodzi o pielęgnację to postępuję tak samo jak zawsze. Niewiele podlewam , bo na parapecie jest ok 17-18 stopni.Czy mogę te wykazujące oznaki życia fragmenty przesadzić do nowej ziemi i doniczki,żeby go uratować? Żadnych szkodników nie widzę.
jasnozielona i ogólnie bardzo źle wygląda i niestety coraz gorzej. Boję się,że całkiem padnie. Wydaje mi się,że jeśli chodzi o pielęgnację to postępuję tak samo jak zawsze. Niewiele podlewam , bo na parapecie jest ok 17-18 stopni.Czy mogę te wykazujące oznaki życia fragmenty przesadzić do nowej ziemi i doniczki,żeby go uratować? Żadnych szkodników nie widzę.
- konto-zdezaktywowane
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 lut 2007, o 15:34
Re: Dlaczego umiera Crassula muscosa?
Miałam kiedyś Crassula muscosa i niestety padła mi;( Jej gałązki zaczęły się rozciągać, były bardzo cieniutkie. I zaczęły się przewracać i padać. Innym razem miała żółte łodyszki i też padła. Co robię nie tak? Pomożecie?
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie miała za mało światła i zaczęła się wyciągaćevka777 pisze:Jej gałązki zaczęły się rozciągać, były bardzo cieniutkie. I zaczęły się przewracać i padać.
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z mojego doświadczenia wiem, że C. muscosa rośnie ładnie gdy ma dużo słonca. Wtedy też pije więcej, żeby nie więdnąć. Gdy słońca zaczyna brakować (jesień-zima) podlewać należy znacznie mniej i obniżyć temp. Bardzo łatwo ją wtedy zalać. A korzenie ma cieniutkie i delikatne. Natomiast ukorzenia się z byle gałązki. Bardzo łatwo porobić sadzonki. Wysusza się od centralnego, żółknie od przelania.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 kwie 2013, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Od siebie dodam, że w odpowiednio wietrzonym pomieszczeniu nie będzie się wysuszał. Pozostaje problem zbyt dużej ilości wody, ale właściwe podlewanie powinno uratować roślinkę.sokolica pisze: Wysusza się od centralnego, żółknie od przelania.
mój blog: kaktusy