Pelargonia - uprawa z sadzonek
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pelargonie - sadzonki
W zeszłym roku kupiłam sobie ładną sadzonkę pelargoni "Fairfields" i właśnie zrobiłam sobie z niej kolejnych 5 sadzoneczek.
Odrobina ukorzeniacza i do ziemi
Odrobina ukorzeniacza i do ziemi
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
No właśnie, mam pytanko. Jak teraz zrobię sadzonki to zakwitna jeszcze w sezonie? Czy już raczej za późno?Tak mi się rozrosły mateczniki, że mogę śmiało je pociachać
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
U mnie też podobnie było w tym roku, tylko moim błędem było to że sadzonki zasadziłem w starą ziemię po pelargoniach z ubiegłego roku i wystąpiła tak zwana zgnilizna pędu sadzonki i wszystkie sadzonki zaczęły mi padać jedna po drugiej.mamafrania pisze:Ja zawsze ukorzeniałam w ziemii.100% się ukorzeniało.Ten rok jest jakiś fatalny.60% po prostu gnije.Czuję się jak nowicjuszka , chociaż mam je tyle lat....
Moja sąsiadka miłośniczka pelargonii całe lato chodziła i obrywała sadzonki i je ukorzeniła miła ich dosłownie mnóstwo i z tego co pamiętam to chyba w tamtym roku byłem u niej na początku czerwca w ogrodzie i pozwoliła mi uszczyknąć sobie sadzonki z pelargonii i więc tak zrobiłem i szybko mi się ukorzeniły i kwitły później w lecie, a wiec jeszcze nie jest za późno na robienie sadzonek tylko najwyżej później zakwitnąAlenka pisze:No właśnie..Mam pytanko..Jak teraz zrobię sadzonki to zakwitna jeszcze w sezonie? Czy już raczej za późno?Tak mi się rozrosły mateczniki, że mogę śmiało je pociachać
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
ZakwitnąAlenka pisze:No właśnie..Mam pytanko..Jak teraz zrobię sadzonki to zakwitna jeszcze w sezonie? Czy już raczej za późno?Tak mi się rozrosły mateczniki, że mogę śmiało je pociachać
Też mam nadzieję, że moje zakwitną. Po raz pierwszy sadzonkuje, z wrażenia nawet nie oznaczyłam kolorów sadzonek. Liczę na miłą kolorową niespodziankę
- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadzam się, pelargonie można ukorzeniać właściwe przez cały rok, choć najlepszym czasem na to jest okres od wiosny do jesieni.Zima też się przyjmą,ale wypuszczenie korzonków trwa o wiele dłużej.
Obecnie pobrałam jeszcze kilka szczepek z pelargonii kaskadowych i ukorzeniam w wodzie.
Obecnie pobrałam jeszcze kilka szczepek z pelargonii kaskadowych i ukorzeniam w wodzie.
- haidi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lis 2007, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pelargonie - robić sadzonki teraz?
W tym roku po raz pierwszy udało mi się zrobić kilkanaście sadzonek pelargonii. Przechowałam roślinki i w lutym rozmnożyłam. Ładnie rosną, zaczęłam je zasilać niedawno. Ale roślina mateczna wprost oszalała! Ma tyle nowych przyrostów, że zastanawiam się czy jeszcze raz jej nie oskubać? Tylko czy to ma sens? Zdążą urosnąć jezcze te nowe sadzonki do lata? Bo miejsca na parapetach dużo
Re: Pelargonie - robić sadzonki teraz?
Na pewno zdążą się ukorzenić i zakwitnąć
Ja dopiero swoje zrobiłam i mają się dobrze
Ja dopiero swoje zrobiłam i mają się dobrze
- haidi
- Od: 22 lis 2007, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pelargonie - robić sadzonki teraz?
Sadzonki zrobione, dzisiaj pierwszy raz wystawiłam je na taras. Te stare również. I zastanawiam się teraz czy zostawic je na noc, czy sprzątnąć. Taras osłonięty, zadaszony, sadzonki na desce do prasowania, więc nie przy gruncie. Jak myślicie?
-
- Od: 11 lut 2013, o 12:09
Witam, a ja na przekór wszystkim zasadom zrobię sadzonki teraz i będę trzymać do wiosny w domu.
- amster
- 500p
- Od: 21 lip 2011, o 22:05
No nie na przekór wszystkim, bo ja tez robię sadzonki teraz. Widać w lubuskim tak mają
- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Ojjj.. nie tylko w lubuskim
- ja każdego roku robię sadzonki pelargonii
końcem sierpnia i we wrześniu.
A na wiosnę mają spore korzonki i są mocniejsze.
- ja każdego roku robię sadzonki pelargonii
końcem sierpnia i we wrześniu.
A na wiosnę mają spore korzonki i są mocniejsze.